Чи об'єднаються Коломойський і Порошенко проти президента Зеленського — експерти

Ймовірні чутки про союз Коломойського і Порошенка можуть означати бажання когось зверху позбавити обох персон значного впливу

Не так давно в суспільстві з'явилися чутки про те, що одвічні супротивники Ігор Коломойський і Петро Порошенко зарили сокиру війни — і тепер разом "топитимуть" Зеленського. Одночасно з цим простежуються і певні дії в унісон "Європейської солідарності" і ОПЗЖ. Невже є можливість того, що нас чекають неймовірні політичні союзи вже у найближчому майбутньому? Чи так це? За відповіддю "Коментарі" звернулися до експертів.


"У Коломойського є застарілі образи на Порошенка"

Політологу, експерту Українського інституту політики Данила Богатирьову такого роду союзи (Порошенко+Коломойський, Порошенко+Медведчук) здаються малоймовірними.

"Ми бачимо, що всі ЗМІ, ресурси, які афільовані з Порошенком і "Євросолідарністю", працюють — і досить інтенсивно — як проти Коломойського, так і проти його депутатської групи в парламенті. Зокрема, недавно вельми активно таврували народного депутата Дубінського, проти якого введені американські санкції. Крім того, у Коломойського є застарілі образи на Порошенка за "віджимання" Укрнафти і Приватбанку. Він цього напевно не забув", — підкреслює Данило Богатирьов.

Не бачить він і передумов для союзу ОПЗЖ і ЄС. На думку експерта, цього не зрозуміли б виборці ні однієї, ні іншої політсили.

"При цьому ми повинні розуміти, що переговори (закулісні) між різними політичними лідерами і їхніми силами йдуть завжди. Але коли в пресу просочується щось з цих переговорів, якісь чутки (можливо, правдиві, можливо — ні), або стає відомий сам факт переговорів, журналісти нерідко придумують конспірологічні теорії. Хоч насправді такі зустрічі часто нічого не означають", — говорить Данило Богатирьов.

"Ці та подібні їм безпідставні чутки поширюються винятково з Офісу президента"

"Розголосом земля українська повниться, — зазначає заступник директора Українського центру соціальної аналітики Валерій Песецький. — Кажуть, що і Тимошенко з Медведчуком про альянс домовилися. Що до їхньої кампанії Ахметов приєднався. І всі об'єднуються єдиним фронтом, щоб скинути шкідливого Зеленського і його "зграю" слуг в Раді. При цьому, за тими ж чутками, Коломойський і Ахметов скупили в Раді по сто депутатських "багнетів" у СН. Як це кореспондується, наприклад, зі слухом про участь Коломойського і Ахметова в палацовому "перевороті"? Вони, що обидва вірять, що їхні "За Майбутнє" або партія Ляшка здатні підняти стільки мандатів, у разі дострокових? Точно ж не піднімуть. Тоді навіщо?"

На думку експерта, єдиною зацікавленою в дострокових виборах Ради політсилою є ОПЗЖ, у якої кардинально зростає рейтинг через масове перетікання розчарованих виборців Півдня і Сходу від "Слуги народу" на користь Опоплатформи.

"За даними закритих соцопитувань, ОПЗЖ в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Харківській, Донецькій, Луганській областях, в разі дострокових виборів у Раду займає перше місце з рівнем підтримки 30-35%. Але і їм за великим рахунком поспішати нікуди, — вважає Валерій Песецький. — Перетікання від СН ще не вичерпало себе. На горизонті конкурентів в їхній ніші не спостерігається. І який їм союзник в цьому процесі "Євросолідарність"? Смішно. Ці та подібні їм безпідставні чутки поширюються винятково з Офісу президента. З єдиною метою — мінусувати симпатиків у тих же ОПЗЖ і ЄС за рахунок створення уявного альянсу. Адже загальновідомо, що виборець Порошенко люто ненавидить "сепара" і "агента Кремля" Бойко. І навпаки".

Слух про союз двох політиків, за задумом технологів ОП, повинен обох позбавити якоїсь частини голосів, підкреслює експерт.

"Примітивно і в наших умовах дуже слабо нині працює, — каже Валерій Песецький. — Але в числі інших технологій мінусування щось таки дає. Упевнений, що СН і Зеленський будь-що віддали б для того, аби союз Порошенко-Бойко-Медведчук мав реальні підстави. Тому що тоді рейтинг політиків в їхніх нішах виборців просто обнулився б. Разом із політичними силами".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" вивчали, хто ж із олігархів нині найбільше впливає на президента і парламент.