Головна Новини Політика внутрішня політика Бунт проти грального бізнесу в регіонах: чому місцева влада пішла наперекір центральній
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Бунт проти грального бізнесу в регіонах: чому місцева влада пішла наперекір центральній

Експерти розповіли, чому напередодні виборів в деяких регіонах України місцева влада заявила про заборону грального бізнесу на їх територіях

14 серпня 2020, 12:35 comments3075
Поділіться публікацією:

У Тернопільській області та в місті Боярка (Київська область) місцеві ради прийняли рішення про заборону грального бізнесу на своїх територіях. "Коментарі" розпитали експертів, які ще рішення в піку центральній владі може прийняти влада регіональна як напередодні виборів, так і після, а також дізналися, чим все це загрожує.

Бунт проти грального бізнесу в регіонах: чому місцева влада пішла наперекір центральній

"Порошенко і Зеленський помінялися місцями"

Політолог Володимир Цибулько переконаний: "Крім заборони грального бізнесу, можуть бути і більш широкі випади проти центральної влади. А саме — щодо екологічних заборон, транзитних поборів транспорту на ремонт доріг, заборон сміттєвих полігонів".

На думку експерта, це — політтехнологія. І саме партія "Слуга народу" (СН) буде об'єктом тотальної критики за зразком тотальної критики Порошенка на минулих виборах.

"Тут якраз Порошенко і Зеленський помінялися місцями, — пояснює Володимир Цибулько. — Бумеранг, запущений в минулому році проти Порошенка, прилетів через рік самому Зеленському в спину".

Політолог не виключає, що в деяких радах, навіть формально набравши більше голосів, СН внаслідок вдалого коаліціонування опонентів, може опинитися поза керівної більшості.

"Напередодні місцевих виборів — цілком зрозуміла тактика"

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко нагадує, що місцеве самоврядування має певні власні повноваження. І може їх реалізовувати, уточнюючи, нормуючи дію тих чи інших законів на своїй території. Це стосується тих же правил благоустрою — і так далі.

"Те, що деякі місцеві влади виступили проти закону про легалізацію азартних ігор це не в піку центру, — вважає Костянтин Матвієнко. — Мова про реалізацію наявних повноважень з точки зору соціального клімату на своїй території. Місцева влада на тій же Тернопільщині розуміє, що їхній електорат досить консервативний. А тому і виступають проти, щоб гральний бізнес був на ввірених їм територіях. Напередодні місцевих виборів — цілком зрозуміла тактика".

Карантинні обмеження при відсутності введення надзвичайного стану — це також відповідальність місцевих рад, нагадує експерт. Але якщо буде більше хворих, центральна влада матиме право сама вводити певні заходи.

"Нас чекають дуже спекотні осінь і зима"

У тому, що відбувається політичний експерт Михайло Чаплига вбачає реалізацію того сценарію, який він описав в кінці березня. А саме — друга хвиля кризи (економічної), в кінці вересні-жовтні. І третя волна — криза державності — в кінці листопада.

"Місцева влада на Західній Україні де-факто може піти на федералізацію. Можливий і більш сумний сценарій — аж до оголошення а-ля західно-українські ОРДЛО. Маятник хитнувся в інший бік. Тепер Схід якраз все більш входить до складу України, а Захід — все більше дезінтегрується внаслідок цього і ряду інших чинників", — вважає політексперт.

Михайло Чаплига нагадує, що багато місцевих рад вже приймали рішення проти обмежувальних заходів у зв'язку з карантином. І центральна влада була змушена переглядати ці самі обмеження.

"Саботаж легалізації грального бізнесу — черговий пробний камінь, — каже політексперт. — Опротестувати подібні рішення, після того як у прокуратури забрали загальний нагляд, нікому. Далі просто буде дрібно-феодальна війна. Також варто очікувати політичних заяв, пов'язаних з неприйняттям місцевою владою Західної України питань відновлення миру на Донбасі. Мова буде про неприйняття навіть не рішень, а спроб розглянути політичні аспекти Мінських угод на державному рівні, в тому числі в парламенті... До речі, поява федерації або "республіки" на Заході України цілком може влаштувати Порошенка, який презентуватиме себе там як "президент справжньою України". Загалом, нас чекають дуже спекотні осінь і зима".

Нагадаємо, вступив в силу закон про легалізацію грального бізнесу в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини