Антиросійська істерія в Україні досягає жахливих масштабів, - Медведчук

Лідер ОПЗЖ вважає, що незважаючи на обіцянки, українська влада продовжує дискримінувати російськомовних українців

Чинна влада обіцяла покласти край антиконституційній політиці дискримінації мільйонів російськомовних громадян України, яку розпочали її попередники. Але це – чергова обіцянка, яка не буде виконана. Більше того, приниження та дискримінація прав мільйонів українців продовжується та посилюється. Таку думку висловив лідер "Опозиційної платформи – За Життя" Віктор Медведчук, передає 112.ua.

За словами Медведчука, в Україні почали діяти дискримінаційні норми не лише стосовно російськомовних громадян, а й стосовно представників інших національних громад. Тепер кожне друковане ЗМІ, яке виходить іншою мовою, зобов'язане видаватися таким же тиражем і в такому ж обсязі українською. При цьому розміщувати в пресі рекламу будь-якими мовами, крім української, англійської чи мов ЄС – заборонено. Ця норма, зазначає лідер ОПЗЖ, унеможливить випуск ЗМІ російською мовою, а отримання інформації рідною мовою для російськомовних громадян України неможливим.

"Влада забула про те, що обіцяла. Вона викреслила зі свого поля зору російськомовних дітей, які обмежені у праві на здобуття освіти рідною мовою. Російські викреслені із переліку корінних народів. Водночас мовний омбудсмен не те, що не захищає – відправляє" в інші краї "всіх, хто з такою політикою не згоден. Це виключно антидемократична політика", - зазначив Медведчук.
"Відкритим залишається питання про те, коли світова громадськість, яка позиціонує себе як прогресивна, інклюзивна та відкрита до всього, зверне увагу на відверто неконституційні мовні норми в Україні, які несуть у собі антиросійську істерію, ущемляючи у правах мільйони громадян України", - додав опозиційний політик.