Українські педагоги виступили за призначення міністра освіти

В освітній асоціації вважають, що депутати повинні проголосувати за кандидатуру Сергія Шкарлета на пост міністра освіти

Всеукраїнська асоціація працівників професійно-технічного навчання стурбована відсутністю як такого міністра освіти. Фахівці відзначають, що для педагогів дуже важливо, щоб профільний міністр мав відповідні повноваження і міг повноцінно виконувати свої обов'язки. Про це напередодні голосування за призначення міністром освіти Сергія Шкарлета (його кандидатуру на розгляд ВРУ повинен винести Кабмін у вівторок) заявила президент організації Катерина Мірошниченко.

"На мою думку, це загальна логіка речей, не може бути майже півроку не призначено міністра такій відповідальній галузі і це дуже важливо для галузі саме профосвіти, тому що ми на сьогоднішній день єдині не маємо нового модернізованого закону про професійну освіту, що ставить нас в дуже незручне становище. Для нас дуже важливо, щоб зрештою були визначені повноваження саме міністра, була призначена людина на посаду міністра і вже разом з цією особою, яке буде призначено, ми б дуже активно сприяли прийняттю, перш за все, закону про професійну освіту", - заявляє Мірошниченко.

Відзначається, що на сьогодні існують два законопроекти, які потребують суттєвого доопрацювання.

Керівник асоціації додає, що необхідність в законі про професійну освіту актуалізована процесами децентралізації.

"Було передано занадто багато повноважень на регіональний рівень, але не прописані фактори і запобіжні заходи, які не приводили до досить парадоксальних ситуацій, коли не розміщуються регіональні замовлення відповідно до потреб ринку праці, наявними в регіоні, не забезпечується фінансування", - уточнила вона .

Крім того, зазначає експерт, надзвичайно неприйнятна ситуація полягає ще і в тому, що заробітна плата викладачів, які здійснюють загальну середню освіту, виплачується в повному обсязі за рахунок коштів державного бюджету, а майстри виробничого навчання та викладачі спеціальних дисциплін, які як раз і формують професійні кваліфікації, отримують заробітну плату на 30-50% менше, через те, що на рівні регіонального бюджету їм тільки виплачують посадові оклади, а все надбавки там до 5%.

"Це призводить до парадоксальної ситуації, коли в одному і тому ж навчальному закладі двоє людей, які роблять абсолютно однакову педагогічну діяльність з однаковим навантаженням годин отримують кардинально різну заробітну плату", - уточнила Мірошниченко.

Як відомо, на посаду міністра МОН пропонують чинного в.о. міністра Сергія Шкарлета. На підтримку його кандидатури недавно виступили педагоги-аграрії.

У листі представників Асоціації працівників аграрних навчальних закладів України "УКРАГРООСВІТА" на ім'я президента Зеленського, вони вказують на позитивні кроки Міністерства освіти і науки в напрямку підвищення якості освіти, що відповідає вимогам освітнього співтовариства і суспільства в цілому.

"Асоціація підтримує кандидатуру Шкарлета С.М. на посаду міністра освіти і науки України", - йдеться в документі за підсумками засідання Асоціації, де брали участь 128 навчальних закладів.