Скасування 2% податку та відновлення перевірок: оприлюднили нові вимоги МВФ

Міністерство фінансів оприлюднило Лист про наміри та Меморандум про економічну та фінансову політику. Вони містять заходи, які реалізував та планує уряд та НБУ

Згідно з повідомленням, документи Рада директорів Міжнародного валютного фонду схвалила 19 грудня 2022 року. Загалом Програма передбачає заходи щодо збільшення податкових надходжень та пожвавлення внутрішнього ринку запозичень, а також покращення державного управління та прозорості державних інституцій.


Зокрема, прописано п’ять структурних маяків:

  1. Розробити план дій із запобігання та погашення заборгованості протягом виконання бюджету на 2023 рік і надалі.

  2. Скасування мораторію на податкові перевірки, а також єдиного податку у розмірі 2% та відновлення довоєнного режиму для таких платників. Крім того, розробити законопроєкт для забезпечення ефективного та повноцінного застосування реєстраторів розрахункових операцій у закладах роздрібної торгівлі з відновленням відповідальності за порушення цих вимог.

  3. Підготувати концептуальну записку про те, як підійти до реформування системи соціального захисту для забезпечення адресної, адекватної та ефективно наданої соціальної допомоги населенню з урахуванням потреб нових категорій вразливих груп, зберігаючи при цьому фіскальну стійкість.

  4. Спільно з МФВ підготувати ТЗ з описом методології та процедур проведення діагностичного обстеження банків, необхідних для оцінки достатності банківського капіталу, та визначення пріоритетів у роботі з непрацюючими кредитами.

  5. Призначити Наглядову раду “Нафтогазу” на основі прозорих та конкурентних процедур відбору та привести її у повністю робочий стан.


“Виконання положень Меморандуму наблизить країну до запуску нової повноцінної програми співпраці з МВФ у 2023 році”, - сказано у повідомленні Мінфіну.

Як відомо, до великої війни умови спрощеної системи передбачали сплату єдиного податку у розмірі 20% від мінімальної зарплати для другої групи, 5% від доходу або 3% та ПДВ - для третьої. Після широкомасштабного вторгнення уряд запровадив можливість підприємствам з оборотом до 10 млрд грн перейти на спрощену систему оподаткування і платити 2% від обороту замість податку на прибуток та ПДВ.