Шмигаль анонсував нову економічну модель України: що найважливіше – до чого є питання

В уряді сподіваються, що завдяки змінам в економічній моделі України, ВВП країни за 10 років становитиме трильйон доларів

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розкрив 30 червня деякі елементи нової економічної моделі (філософії) України. Як ставитеся до висловлених ідей? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

У нас має бути чітке розуміння, що на етапі відновлення ми залежатимемо від коштів партнерів

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков зізнався, що є у викладених пропозиціях моменти, з якими він згоден – і не згоден.

"Так, у процесі післявоєнного відновлення України не можна, я вважаю, знижувати роль держави. На етапі відновлення інфраструктури (особливо критичної), вирішення проблем біженців, релокантів, держава має відігравати навіть більш істотну роль, ніж до повномасштабного російського вторгнення. І ставити завдання, як має намір уряд, знизити цю роль саме на відновлювальному етапі – невірно. Подібне зниження буде логічним вже після того, як відновимося, відбудуємося, запрацюють нові економічні правила", – аргументує експерт.

Щодо позиції по експортуванню більше переробленої продукції, а не сировини – це абсолютно здорово, вважає він. Адже вже готова продукція коштує у рази дорожче.

"Згідний я і з тим, – продовжує економіст, – що нам потрібні нові моделі розвитку освіти та науки, кожної громади, що важливі оцифрування (послуги для людей та бізнесу онлайн), зменшення держапарату тощо. Країна має після війни стати однозначно кращою у всіх сенсах, ніж була до".

За словами експерта, він не побачив у концепції цієї нової економічної моделі зовнішніх факторів.

"Миж тим, у нас має бути чітке розуміння, що на етапі відновлення ми залежатимемо від коштів партнерів – і окремих країн, і міжнародних інституцій. І нам доведеться прислухатися до їхніх вимог, інакше не отримаємо необхідних коштів на відновлення, – пояснює Олексій Плотніков. – Мова про реальну боротьбу з корупцією, про прозору дозвільну систему, про модель розвитку країни, яка була б зрозуміла нашим партнерам, насамперед донорам, які фінансуватимуть відновлення України".

У висловлених глави уряду не вистачає конкретики та ясності

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко міркує так:

"Потрібна конкретика, якої у висловлених ідеях немає. Хіба що крім наміру перейти від експорту сировини до експорту готової продукції. І те, треба було б уточнити, що саме мають на увазі й у якому обсязі. А то можна згадати Угоду про Зону вільної торгівлі з ЄС, де всі квоти щодо експорту готової продукції в агросфері, наприклад, настільки малі, що вибираються протягом січня, а решту року ми експортуємо сировину".

Юрій Гаврилечко наголошує, що важливо розуміти, про що саме мова. І почути відповіді на такі питання.

Які послуги надаватимуться онлайн? Чи потрібні ці послуги взагалі? До чого приведе їх надання онлайн – і скільки це коштуватиме? Наскільки безпечним та захищеним від стороннього несанкціонованого втручання буде цей процес? Як нова політика Міністерства освіти і науки буде пов'язана з розвитком нових виробничих та соціальних відносин у країні? Яку якість освіту ми отримаємо? І хто визначатиме критерії цієї самої якості?

"І доти, доки немає відповідей на ці та інші питання, неможливо сформувати ставлення до ініціатив, – упевнений експерт. – Бо без наповнення – це лише дивні та малозрозумілі декларації".

Читайте також на порталі "Коментарі" - що очікувати Україні від липня – головні побоювання та надії.