Головна Новини Політика кабмін Прем'єр-міністр України: хто може прийти на заміну Шмигалю
commentss НОВИНИ Всі новини

Прем'єр-міністр України: хто може прийти на заміну Шмигалю

Експерти розповіли, кого і під чиїм впливом Володимир Зеленський призначить на посаду прем'єр-міністра

29 січня 2021, 15:25 comments1552
Поділіться публікацією:

Денис Шмигаль обіймає посаду прем'єр-міністра України менше року, але навколо його особистості за цей період встигло накопичитися безліч скандалів і зараз в політичних колах активно обговорюють, представник якої політсили очолить Кабмін. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, представником якого олігарха або політичної групи буде новий прем'єр і коли Дениса Шмигаля можуть прибрати з посади.

Прем'єр-міністр України: хто може прийти на заміну Шмигалю

Кандидати на посаду прем'єра в Україні. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Основні кандидати

Політолог, директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк вважає, що з огляду на розклади з урядом Олексія Гончарука та урядом Дениса Шмигаль, зараз у Володимира Зеленського головне завдання — не стільки внутрішня політика, скільки налагодження зовнішніх містків з адміністрацією нового американського президента.

"Зеленський для Байдена — новий політик. Він буде намагатися продемонструвати себе з кращого боку. Поки що його сторона — скандал з Олександром Дубинським в ракурсі агентів російського впливу і втручання в американські вибори. З огляду на всі ці фактори, Зеленському важливо сформувати прозахідний уряд, ясна для Білого Дому. Тому зараз розглядаються кандидати в прем'єри, які мають дружні контакти зі США або лояльні до них ", — каже Микола Давидюк.

За його словами, серед кандидатів: голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, народний депутат України IX скликання, глава партії "Голос" Кіра Рудик, а також Юрій Вітренко, шанси якого зменшилися після вже другого провального голосування в Раді за нього як за міністра енергетики.

"Розглядаються ще кілька кандидатів, імена яких поки не обговорюють в кулуарах. Але президенту на стіл їх біографії вже поклали, — запевняє Микола Давидюк. — Зрозуміло, що Ахметов буде намагатися зберегти Шмигаль. Але шанси на це мінімальні ".

За словами політолога, інсайдери кажуть, що зміна уряду може відбутися протягом двох-трьох місяців.

Потрібна нова коаліція

Політолог Володимир Цибулько відзначає: "Як відомо, ворон ворону око не виклює, але олігарх олігарху — може! Випадково! Чи не через злі наміри ... Якщо вибудовувати черговість олігархів в розстановці своїх кандидатів на пост прем'єра, то така логіка могла б фіксуватися, але за умови перебування Трампа далі на посаді. І тихого дрейфу України під п'яту Путіну. Втім, олігархічний консенсус, що склався на момент усунення Порошенко з головного крісла країни, розвіявся вже з перших місяців влади Зеленського ".

За словами політолога, зараз колективний імунітет олігархії вимагає пошуку більш проамериканського формату.

"І тут не тільки особистість прем'єра важлива, але і голови ВР, — підкреслює Володимир Цибулько. — Потрібна радикальна зміна, поворот на Захід. Напівзаходами, за російськими лекалами, тут не обійтися. Важливо розуміти, що саме Зеленський несе персональну відповідальність за провал економіки і реформ. І жоден з призначенців не вплине на фракцію СН більшого, ніж Зеленський. А тому не прем'єра треба міняти, а створювати нову коаліцію ".

Раніше "Коментарі" писали, що Ярош запропонував Зеленському призначити Порошенка прем'єром.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини