Головна Новини Політика кабмін Підвищення мінімальної зарплати: наскільки це рішення вигідне Кабміну і простим українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Підвищення мінімальної зарплати: наскільки це рішення вигідне Кабміну і простим українцям

Експерти вважають, що підвищення мінімалки може зіграти з економікою України злий жарт

11 серпня 2020, 13:10 comments1289
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, коментуючи внесення до парламенту президентом Володимиром Зеленським законопроекту про збільшення мінімальної заробітної плати до 5000 гривень з 1 вересня, назвав це "одним з елементів підтримки економіки, разом з іншими стимулювальними заходами". "Коментарі" дізналися в експертів, чи дійсно економіку підтримує підвищення мінімалки та чи існують більш дієві механізми підтримки, які влада чомусь не використовує.

Підвищення мінімальної зарплати: наскільки це рішення вигідне Кабміну і простим українцям

"Збільшення мінімальної заробітної плати — це антиринкові адміністративні методи"

Економіст, представник Економічної експертної платформи Олег Гетьман впевнений: "Збільшення мінімальної заробітної плати — це антиринкові адміністративні методи, які не є доцільними в поточній ситуації. Таке збільшення призведе до збільшення навантаження на мікробізнес (фізичних осіб підприємців — ФОП), підніме рівень інфляції та може привести до збільшення рівня безробіття ".

На думку Олега Германа, зараз кращими стимулами для збільшення рівня зарплат, поліпшення умов роботи бізнесу, сприяння детінізації зарплат було б зниження ставок ЄСВ, ПДФО та ВЗ, з поточних 41,5% (номінал) до рівня 20-25% сумарно.

"Компенсувати втрати бюджетів можливо коштом зниження неефективних витрат бюджету і модифікації податків на нерухоме майно. Цей крок дійсно призвів би до поліпшення економічної ситуації та прискоренню зростання економіки. На відміну від ідеї ручного підвищення мінімальної зарплати — що не принесе ніякої користі країні, призвівши лише до негативних наслідків ", — підкреслює економіст.

"Уряд отримає більше податків, щоб виконати свої соціальні зобов'язання"

Показник мінімальної зарплати — це адміністративний важіль вибивати більше податків з бізнесу, впевнений директор юридичної фірми Crane IP Іван Нікітченко.

"Яким чином збір більшої кількості податків стимулює економіку — загадка, — каже експерт. — Мета уряду дуже зрозуміла — з квітня різко знизилися надходження податків по ЄСВ і Пенсійному фонду. Частина фізосіб-підприємців (ФОП) скористалися карантинними канікулами від уряду, багато співробітників стали безробітними або перейшли на неофіційне або напівофіційне оформлення. Піднімаючи рівень мінімальної зарплати, бізнес буде змушений піднімати ставки офіційної зарплати тим, хто на папері отримував мінімалку, а інші гроші — в конверті ".

І роботодавцю, підкреслює Іван Нікітченко, доведеться відраховувати податки не з зарплати 4,7 тис., А вже з 5 тис., А потім і з 6,5 тис. (Як в плані). Разом, бізнес буде платити не 1960 грн в місяць податків (ЄСВ ПДФО ВС), а вже 2075 грн, а потім і 2698. Те саме і ФОП, які будуть повинні платити не мінімум 1039 грн ЄСВ на місяць, а вже 1100 грн і потім 1430 грн.

Експерт пояснює: "Уряд отримує більше податків, щоб виконувати свої соціальні зобов'язання. Бізнес, який і є економікою країни, починає віддавати більше грошей уряду. Ось таке ось "стимулювання". Реальні зарплати працівників залежать від продуктивності праці, успішності бізнесу, витрат цього бізнесу (а сплата податків це витрати) — тому реальні зарплати ніяк не змінюватися після підвищення мінімалки. Навпаки, при інших рівних, у них більше шансів навіть знизиться ".

Механізмів стимулювання економіки дуже багато. І їх треба залучити навіть без урахування ефекту карантину, вважає Іван Нікітченко.

"Наприклад, нормальний Податковий кодекс, за яким бізнесу просто адмініструвати податки, простота оформлення на митниці, ніяких" маски-шоу "від силовиків, а виявлення і робота зі справжніми великими "ухильниками". Потім — зниження податків. А у нас зараз буде зростання. У розвинених економік ситуація простіше — їм легше позичити або надрукувати гроші для покриття дефіциту бюджету через зниження збору податків. Україна в цьому інструменті обмежена. Значить, треба просто робити більш привабливі інші умови ведення бізнесу в Україні ", — резюмує експерт.

"НБУ знаходиться під зовнішнім управлінням"

Заступник директора Українського центру соціальної аналітики (УСЦА) Валерій Песецький вважає підвищення мінімалки — спробою держави перекласти соціальну відповідальність зі своїх плечей на плечі бізнесу.

"Ніякої іншої функції у цієї дії немає. Замість державного регулювання цін на користь пересічних громадян, перш за все в області комунальних тарифів, харчових продуктів та ліків,  їх нестримне зростання уряд намагається компенсувати через зростання мінімалки ", — зазначає заступник директора УЦСА.

Відповідно, продовжує Валерій Песецький, це зростання не може стати драйвером економічного розвитку.

"Він у кращому випадку забезпечує підтримку рівня споживання, а не його розширення, — пояснює експерт. — Про розширення споживання і стимулюванні зростання економіки мова могла б йти, якби ціни були стабільні, а зарплата зростала ".

На думку Валерія Песецького, економіку могло б реально підтримати зниження облікової ставки НБУ з 6% до хоча б 3%.

"Такий крок запустив би в країні кредитування банками реального сектора на умовах 5-7% річних, — говорить експерт. — В уряді про це прекрасно знають. Але НБУ реально перебуває під зовнішнім управлінням. І працює виключно в інтересах зовнішніх кредиторів і спекулянтів, а не вітчизняного бізнесу. Заміна Смолія на Шевченка, на жаль, цю ситуацію не змінила ".

Раніше "Коментарі" дізналися в експертів, наскільки своєчасне рішення уряду збільшити мінімальну заробітну плату.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини