Головна Новини Політика кабмін Нова партія міністрів: з ким із кандидатів можуть виникнути проблеми при голосуванні та чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Нова партія міністрів: з ким із кандидатів можуть виникнути проблеми при голосуванні та чому

Експерти оцінили кандидатури Ольги Стефанішиної, Олександра Ткаченка та Романа Абрамовського, які можуть стати новими міністрами України

3 червня 2020, 17:18 comments1802
Поділіться публікацією:

У парламент України внесли подання на двох нових міністрів і віце-прем'єра. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" пропозицію прем'єра Дениса Шмигаля і можливість затвердження цих кандидатів, проголосувати за яких можуть вже завтра.

Нова партія міністрів: з ким із кандидатів можуть виникнути проблеми при голосуванні та чому

Віце-прем'єром з питань європейської і євроатлантичної інтеграції пропонується зробити Ольгу Стефанішину, міністром культури – Олександра Ткаченко, міністром екології – Романа Абрамовського.

"Вже з'явилися повідомлення, що Пристайка відправляють послом до Великобританії"

Політичний оглядач, експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв вважає, що щодо кандидатур Стефанішиної і Ткаченка проблем, швидше за все, не буде. А ось з приводу Абрамовського, який є на цей момент заступником міністра в Міненерго, можуть "пободатися".

"Зміна Вадима Пристайка на Ольгу Стефанішину, яка до вересня 2019 року керувала Урядовим офісом з координації європейської та євроатлантичної інтеграції, точно не сенсація, і не інтрига. Вже з'явилися повідомлення, що Пристайка відправляють послом до Великобританії. Та після виходу з ЄС стає суб'єктним гравцем для української міжнародної політики. Тому туди і відправляють набільш "євроінтеграційного" з усіх можливих у команді президента Зеленського, – пояснює політоглядач. – Ткаченко – фігура досить скандальна. Його асоціюють не тільки з Коломойським (адже нинішній нардеп від "Слуги народу" – колишній гендиректор групи "1+1 медіа"), але і з ситуацією навколо Одеської кіностудії художніх фільмів (звучали звинувачення в тому, що він її добив з метою "прихватизації" – ред.). Але на тлі колишнього "культурного міністра" Бородянського кандидат Ткаченко виглядає отакою довгоногою сучасною блондинкою на фоні доісторичної бабусі".

На думку Руслана Бізяєва, головним завданням нового глави Мінкульту повинна стати реалізація концепції внутрішнього миру для України. Йдеться, наголошує експерт УІП, про мовну, релігійну, культурну, смислову парадигми. У пошуках того, що буде об'єднувати країну, а не посилювати розкол.

"Потрібна ідеологічна стратегія не окремо взятого (зараз – західного) регіону, під яку намагаються підлаштувати всю країну, – впевнений політоглядач. – Слід шукати дійсно загальні, об'єднальні, примирні смисли".

Руслан Бізяєв передбачає, що певні дебати можуть виникнути щодо кандидатури міністра захисту довкілля та природних ресурсів. І тут справа саме в міністерстві, а не в Романі Абрамовському, якому уряд хоче віддати відповідний портфель.

"Мінекології, як би його не називали, це – досить грошове місце, – пояснює експерт. – Там сходяться інтереси декількох груп впливу як всередині СН, так і серед інших фракцій і груп. Як правило, портфель в це міністерство завжди добувався після квотних торгів. Зараз на порядку денному Виборчий кодекс. Думаю, основні домовленості будуть укладатися навколо нього. Адже це – правила гри на місцевих виборах, які так до кінця і не зрозумілі".

Руслан Бізяєв вважає, що за всі подані кандидатури не без проблем, але проголосують.

"З великою часткою ймовірності, їх протягнуть. Сюрпризів не виключаю, але їх ймовірність невелика. Навряд чи можливий "зашквар", як сталося раніше з кандидатурою міністра енергетики, який у нас так і не призначений".

"Призначати в уряд потрібно людей з парламенту"

Голова Інституту публічної політики і консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков вважає, що Ткаченко може стати ефективним міністром.

"У нього є великий досвід і в кіно, і в телебаченні, а головне – він розуміє особливості, як розвивати міністерство, – пояснює експерт. – Та й у цілому, призначати в уряд потрібно людей з парламенту. Європейський досвід нам про це яскраво говорить. Взагалі, можна реформувати Кабмін, щоб туди могли йти тільки з Ради".

В СН, вважає Сергій Биков, є підтримка і Ткаченка, і Стефанишиної.

"Ці кандидатури точно затвердять, – впевнений глава ІНПОЛІТ. – А Міненерго та екології давно потрібно розділяти. Тож, думаю, питань щодо кандидатури Абрамовського теж не буде".

Нагадаємо, що з приставкою в. о. розділеним тепер Міненергетики (раніше — Міністерство енергетики та захисту довкілля України) "рулить" в цей момент Ольга Буславець.

"Поза пакету може пройти тільки Ткаченко"

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що стовідсотково може пройти лише Ткаченко. А тому передбачає пакетне голосування.

"Ткаченко йде в міністри від певної частини СН, яка вийшла з гнізда Ігоря Валерійовича, – пояснює експерт. – Абрамовський є людиною Шмигаля. Прем'єру дуже потрібні свої люди в уряді. Адже крім міністра Кабінету міністрів Олега Немчинова, у Шмигаля там немає стовідсотково "своїх". Інші – чужі йому люди. І для зміцнення авторитету, для того, щоб легше було проводити колегіальні рішення, потрібен ставленик саме від прем'єра. Стефанишина висунута, скажімо так, від (для) "ліберальної громадськості". Вона працювала з Іванною Климпуш-Цинцадзе, яка була віце-прем'єром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції з 14 квітня 2016 року до 29 серпня 2019 року, а зараз є нардепом від "Європейської солідарності". Її кандидатура – такий собі "прогин" і сигнал євроспільноті, що курс при прем'єрі Шмигалю не помінявся. Ну і – можливість заручитися голосами від "Голосу" і "Євросолідарності" в Раді".

А голоси, упевнений Вадим Карасьов, доведеться збирати з усіх фракцій. Тому що Кабмін є, а монобільшість лише – ніби є. Та й в будь-якому випадку – це не монобільшість імені Шмигаля.

"Швидше за все, буде пакетне голосування. Тому що поза пакету може пройти тільки Ткаченко, – прогнозує експерт. – Цікаво, що за запропоновану трійцю будуть голосувати незадовго до свята Трійці. Подивимося, чи спрацює приказка, що Бог любить Трійцю".

Як повідомлялося, Кабмін переполовинив Мінекоенерго: як тепер називаються міністерства.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення


Новини