Кабмін готовий підвищити тарифи на газ та електрику: подробиці

Така ініціатива обговорюється в уряді в рамках наданих США пропозицій щодо лібералізації ринку

Уряд готовий підвищувати тарифи на газ та електроенергію для населення, при цьому збільшуючи субсидії на оплату комуналки. Як передає портал "Коментарі", міністр соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповіла, що така ініціатива обговорюється в уряді в рамках наданих США пропозицій щодо лібералізації ринку газу та електрики в Україні.

Міністр зазначила, що суть реформи полягає в тому, щоб дати можливість компаніям підвищувати тарифи на електроенергію та газ, одночасно надаючи субсидії громадянам, чиї платежі на комуналку перевищують 15% від заробітку.

"Так, ми вже до цього готові. Ми вже розробили цифровий інструмент, який із листопада повноцінно запрацює", - зазначила Жолнович.

Новий механізм дозволить автоматично сповіщати українців про право на субсидію. Наступного року на таку соціальну підтримку громадян планують виділити близько 50 млрд. грн.

Міністр висловила сподівання, що фінансування вистачить на те, щоб покрити всі запити та допомогти українцям з низьким доходом пройти опалювальний сезон та прогнозовані підвищення комунальних платежів.

Читайте також на порталі "Коментарі" - в Міненергетики спробували пояснити підвищення з 1 червня тарифів на електроенергію для побутових споживачів усіх побутових споживачів до 2,64 грн/кВт-год (раніше – 1,44 грн/кВт-год за споживання 250 кВт- год на місяць та 1,68 грн/кВт-год, якщо споживається більше). Мовляв, це зовсім не для того, щоб збагатити фінансові показники українських енергетичних компаній, а виключно через те, що ті поставлені на межу виживання через руйнівні російські удари українською енергосистемою. Чи згодні з подібними твердженнями? Чи мав уряд інший вихід, ніж під час війни підвищувати тарифи? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.