Чому уряд Зеленського забрав гроші з лікування дітей на дороги

Міністр соціальної політики України пояснила, чому скоротили програму фінансування онкохворих дітей

Соціальна політика залежить від стану економіки України. Так на питання щодо скорочення фінансування онкохворих дітей у Верховній Раді України під час години запитань до уряду відповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна, передає кореспондент "Коментарів".

Міністр соціальної політики відповіла на запитання народного депутата від "Євросолідарності" Софії Федини.

"Сьогодні ми розглядаємо постанову щодо забезпечення фінансування у повному обсязі лікування дітей, зокрема хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання. Як ви ставитесь до того, що 21 жовтня минулого року уряд забрав майже 105 млн грн з цього фонду та передав їх здебільшого на будівництво доріг?" — запитала Федина.

Лазебна відповіла, що можна багато дискутувати на тему, що зробила попередня влада у секторі соціальної політики. Зокрема, про те, що з 2017 року було зменшено коефіцієнт стажу з 1,35 до 1, через що пенсії зменшилися на 30%, а індексацію пенсій взагалі скасували.

"Я проти, коли щось забирається у дітей, пенсіонерів, коли зрізаються якісь програми, але не все залежить тільки від міністра соціальної політики. Соціальна політика — це дзеркало економіки. Чим краще буде розвиватися економіка, тим більше у нас буде ресурсів на підтримку найвразливіших верств населення", — заявила голова Мінсоцполітики.

Раніше в НАЗК заявили, що запровадження системи державних закупівель Prozorro за останні п’ять років дозволило Україні вивести "з тіні" понад 6 млрд дол. Проте правила проведення тендерів знов змінили законопроєктом №5309. Під час розгляду документу до нього ухвалили поправку про виключення будівництва Великої кільцевої дороги у Києві вартістю понад 85 млрд грн з-під дії закону "Про публічні закупівлі".

Нагадаємо, Верховна Рада України викликала звітувати міністра соціальної політики Марину Лазебну про соцзахист населення у зв’язку з підвищенням комунальних тарифів. Міністр доповіла народним депутатам про стан соціальної допомоги сім’ям з дітьми, пенсійне забезпечення та захист людей з інвалідністю в Україні. Зокрема, вона повідомила, що з 1 липня 2021 року мільйону українців перерахують пенсії. Уряд також направив до парламенту законопроєкт про відновлення індексації пенсій усім категоріям пенсіонерів з 1 вересня 2022 року.