Чому розпочалося урядове перезавантаження: до чого це призведе

Гучні заміни відбуваються лише на рівні виконавців

До Ради надійшли заяви про відставку низки міністрів та голови Фонду держмайна. За словами голови ВР Руслана Стефанчука заяви про відставку подали: міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Камишін Олександр; міністр юстиції України Малюська Денис; міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Стрілець Руслан; віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина; віцепрем’єр-міністерка України – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук; голова Фонду державного майна України Коваль Віталій. І також з’явилася інформація, що міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу також планують відправити у відставку. Чому саме зараз назріла серія гучних відставок? Хто може обійняти вакантні посади? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Ледь не 40% уряду буде в статусі т.в.о

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко так прокоментував ситуацію:

"По-перше, нагадаю, що міністри в нас ні за що не відповідають. Можуть не мати ані фахової освіти, ані досвіду роботи в тій галузі, в якій, теоретично, мають займатися формуванням державної політики. Тому їх можна замінювати ледь не кожного місяця. Це не впливає ні на що. Тому сенсу говорити про "назрілість" ситуації із можливою відставкою я не бачу. По-друге, жоден з вищезгаданих міністрів, окрім, хіба що Камишина, не дотичний ані до економічних питань ані до воєнних. Тому їх наявність чи відсутність на посадах ніхто не помітить. По-третє, а це вже дуже цікаво, після їх відставки вже чи не 40% уряду буде, нехай й тимчасово, але в статусі т.в.о., що досить небезпечно в умовах воєнного часу, оскільки в такій конфігурації уряд стає майже неспроможним оперативно та адекватною реагувати на поточні виклики, що постають перед державою".

І саме з цієї точки зору, наголошує експерт, варто розглядати наслідки їх відставки.

"Виправляти ситуацію парламенту потрібно якнайшвидше", – підсумував Юрій Гаврилечко.

Є бажання Банкової влити в уряд "нову кров"

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак зазначив, що очікуване "урядове перезавантаження" почалось.

"Його очікували вже давно, хоча б з огляду на той факт, що вакантними тривалий час залишаються 5 посад міністрів. А навколо посади прем’єр-міністра вже більше року ходять різноманітні чутки і називались різні прізвища – від Свириденко, Маркарової, Шурми до Чернишова та Федорова. Щоправда, стаття 10 Закону "Про правовий режим воєнного стану" чітко і ясно вказує, що у період дії воєнного стану не можуть бути припинені повноваження Кабінету Міністрів України (справа у тому, що відставка прем’єра має наслідком відставку всього складу Кабміну). Тому цією нормою багатьом бажаючим, що просували себе на прем’єра, амбіції охолоджували", – зазначив експерт.

Він зауважив, що варто розуміти, що гучні заміни відбуваються лише на рівні виконавців. Міністри не є повноважними чиновниками, а весь Кабмін – це фактично виконавчий апарат Офісу президента.

"Тому, очевидно, одна з головних причин ротації частини Кабміну – бажання Банкової влити в уряд "нову кров" - професійних менеджерів, здатних оперативно і результативно виконувати поставлені Офісом президента завдання в умовах воєнного часу. Як би там не було (мова про політичні розрахунки та впливи різних груп оточення), але Зеленський дуже часто керується суб’єктивним і показовим принципом прагматичної ефективності та ККД того чи іншого чиновника. І, треба відзначити, багато хто давно вже не відповідає цьому принципу. Зеленський волів би мати Кабмін "яструбів-технократів", - говорить Олег Постернак.

За його словами, по кожному чиновнику, прізвище якого лунає в шорт-листі на заміну, може бути свій додатковий мотив, який зумовлює відставку.

"У випадку Камишіна – це, можливо, переведення на посаду в Офіс президента, Молюськи – втома від епатажних вчинків, Коваля – боротьба за "ласий" шматок державної власності тощо. Серед ймовірних міністрів, які будуть замінені, також називають віце-прем’єра Верещук, міністра освіти і науки Лісового, міністра закордонних справ Кулебу", – зазначив політтехнолог.

Він прогнозує, що багато з відставлених чиновників можливо поповнять дипломатичні посади за межами України.

Читайте також на порталі "Коментарі" - відставка в ОПУ: Зеленський звільнив заступника Єрмака.