Чи потрібно впроваджувати ідею економічного бронювання від мобілізації: що викликає питання

З неправильним підходом економічне бронювання може перетворитися на банальний відкуп від мобілізації тих, хто має гроші

Ідея економічного бронювання від мобілізації вже давно обговорюється в Україні, але її реалізацію всі ніяк не можуть розпочати. Пікантності додала новина, що Кабмін вирішив провести аудит процесу бронювання від мобілізації в Україні. Перший заступник міністра оборони України Гаврилюк заявив, що таке рішення було ухвалено через різке збільшення кількості заброньованих людей. За його даними, в Україні від мобілізації зараз заброньовано 1 млн чоловіків. Протягом двох років було 540 тис. осіб, а тут за кілька місяців зростання вдвічі. Невдоволений нібито кількістю заброньованих і президент Зеленський. Чи потрібно запроваджувати ідею економічного бронювання від мобілізації? Які плюси та мінуси? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Не може чиновник отримувати зарплату більше, ніж людина на "нулі"

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович вважає, що ідея економічного бронювання у самій своїй суті несправедлива. Заможні відкупляться, бідні підуть воювати. Люди, які не бачать аморальності такого підходу, взагалі не мають бути допущені до державного управління.

"На мою думку рекрутинг в армію має бути добровільним. Потрібно створити належну мотивацію. По-перше – гроші. Не може чиновник отримувати зарплатню більше, ніж людина на "нулі". По-друге – колектив. Рекрутингом має займатися військовий підрозділ, де буде потім служити рекрут. По-третє – навчання. Поки людина повністю не готова до бойових дій, вона не має допускатися до бою. По-четверте – зброя. Зараз усі пишуть про великий дефіцит озброєнь", – зазначив експерт.

Він продовжує, головне – армія має реформуватися. Вона має перетворюватися в високотехнологічні бойові одиниці, де служба налаштована як робота.

"Вісім годин відпрацював – відпочивати, заступає друга зміна. Але вісім годин військовий під час війни має знищувати ворога. А для цього потрібні засоби спостереження, виявлення, знищення ворога. А, якщо таких засобів немає – куди ви хочете мобілізовувати людей? Ще раз. Я проти економічного бронювання і проти примусової мобілізації", – прокоментував Павло Себастьянович.

Потрібно змінювати підхід

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній зазначив, та ідея, яку пропонує уряд, що, якщо ти сплачуєш податки і здатний заплатити 35 тисяч гривень, то ти можеш отримати відстрочку від мобілізації, це абсолютно неприйнятний підхід.

"Він створює багато питань у тих самих військових. Чому вони не можуть заплатити 35 тисяч гривень та відпочити чи взагалі піти з армії. Я категорично проти такого підходу. Ми маємо виходити з корисності галузей економіки. Тобто працівники ВПК повинні мати 100% бронювання. Також це стосується тих, хто виготовляє товари подвійного призначення. І це все без будь-яких прив'язок до зарплат має бути. Тому що фрезерувальник, який випилює снаряд із зарплатою 30 тисяч гривень, корисніший, ніж, наприклад, якийсь банкірчик, який сидить "пиляє" на ОВДП гроші в банках і не кредитує економіку. Або ж менеджер, який обслуговує продаж престижних автомобілів", – зазначив Тарас Загородній.

За його словами, також бронювання та, відповідно, відстрочку від мобілізації, мають отримати ті, хто займається виробництвом продуктів харчування. Також "бронь" має бути у шахтарів, працівників ДСНС, усіх тих, хто забезпечує безпеку та життєдіяльність країни.

"Має скоротитися імпорт деяких товарів у нашу країну. Чому ми імпортуємо алкоголь на 1 млрд. доларів? Вивозиться валюта із країни. Ті люди, які хочуть отримати броню, повинні переучуватися на збирача дронів, наприклад, або на ту спеціальність, яка відповідає потребам армії. Також слід відкрити експорт підприємствам ВПК для того, щоб вони завозили валюту до нашої країни. Вони лише за перший рік зароблять 1 млрд доларів і заплатять пристойну суму податків. Має бути чітке визначення пріоритетів, управління трудовими ресурсами. Не можна орієнтуватися на те, що, хто платить більше податків, той може фактично відкупитися", – прокоментував експерт.

Він також звернув увагу, що довкола теми з податками є маніпуляція.

"Наприклад, людина працює фрезерувальником у сфері машинобудування, випилює ту саму деталь для снаряда. Вона паралельно створює вісім робочих місць у суміжних галузях. Тобто, якщо фрезерувальник сплачує податок із 30 тисяч гривень, то треба його помножити ще й на вісім, бо він ще створює робочі місця 8 людям, які працюють у цих суміжних галузях. Тому, якщо в такому форматі буде підхід до економічного бронювання, його можна приймати і підтримувати. А в інших варіантах, які зараз обговорюються, це не заслуговує на схвалення", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Читайте також на порталі "Коментарі" – військовий розповів, що економічне бронювання – це відкуп від війни.