Чи готова Україна піти назустріч Словаччині та скасувати санкції проти Лукойлу: Шмигаль дав відповідь

Україна наполягала та продовжує наполягати на необхідності максимальної відмови від російської нафти

Україна не збирається скасовувати санкції проти російської компанії "Лукойл". Введені обмеження не становлять загрози енергетичній безпеці Словаччини та інших країн Європи. Як повідомляє портал "Коментарі", про це у себе в Telegram заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Глава уряду зазначив, що в останні тижні він мав низку розмов з прем'єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо. Усі вони були про енергетичну безпеку країн.

"Україна наполягала і продовжує наполягати на необхідності максимальної відмови від російської нафти. Тому що Росія та енергетична безпека - не сумісні речі. Усі країни це розуміють і більшість діє. ЄС дозволив Словаччині та ще низці країн використовувати російську нафту за умови, що країни будуть активно розвивати альтернативні канали постачання. Більшість - перебудовує", - зазначив прем'єр.

Він додав, що Україна залишається надійним транзитером для всіх країн, які цінують свободу та верховенство права, та, безумовно, виконує Угоду про асоціацію з ЄС.

"Санкції, запроваджені РНБО України, не становлять загрози для енергетичної безпеки Словаччини та Європи в цілому, саме тому їх скасування не є предметом обговорення. Є повне розуміння Брюсселя у цьому питанні", - наголосив Денис Шмигаль.

Прем'єр також зазначив, що Словаччина є надійним партнером України, "від якого ми не очікуємо шантажу чи погроз". Адже "погрожувати Україні, яка захищається від агресора, заради того, щоб держава-терорист продовжувала заробляти свої криваві надприбутки - це сумнівний шлях".

Також Шмигаль та Фіцо домовилися про чергову міжурядову зустріч у жовтні, де продовжать "конструктивний, прагматичний діалог".

"Дякую моєму колегі, пану Фіцо, за важливі конструктивні розмови. Упевнений, ми знайдемо взаємовигідні рішення для України, для Словаччини, для Європи", - зауважив український прем'єр.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що російська нафта "Лукойл" перестала надходити до Угорщини та Словаччини. Причиною стало те, що Україна заборонила транзит через свою територію. Хоча українські санкції проти "Лукойлу" було запроваджено ще 2018 року.

Читайте також на порталі "Коментарі" - транзит нафти до Словаччини може продовжитись: Україна назвала свою умову.