Головна Новини Політика Скандали.Політика Жванія vs Порошенко: що стоїть за звинуваченнями в адресу п'ятого президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Жванія vs Порошенко: що стоїть за звинуваченнями в адресу п'ятого президента

Експерти розповіли "Коментарям", навіщо колишній соратник Давид Жванія звинуватив п'ятого президента України Петра Порошенка у мільйонному хабарі

23 липня 2020, 14:50 comments2662
Поділіться публікацією:

Давид Жванія (екснардеп, колишній соратник Петра Порошенка) заявив, що п'ятий президент і його команда захопили владу в 2014 році, купивши підтримку в Євросоюзі і пообіцявши олігархам вигоди. Нібито він (Жванія) разом з головою нашого МЗС (Клімкіним) брав участь у передачі 5 мільйонів євро через посольство України в Німеччині "для одного дуже високопоставленого в той час єврочиновника з метою забезпечення підтримки Порошенка як кандидата на пост президента України з боку Європейського Союзу". Експерти оцінили для "Коментарів" ці "одкровення" і розповіли, чому вони з'явилися саме зараз.

Жванія vs Порошенко: що стоїть за звинуваченнями в адресу п'ятого президента

Прямі звинувачення

Доктор політичних наук, політичний експерт Валентин Якушик угледів у тому, що відбувається, ряд аспектів.

"Важко коментувати дану несподівану і багато в чому дивну заяву відомого українського бізнесмена і політика Давида Жванії. Адже вона пов'язана з неповнотою інформації про обставини, в яких вона зроблена, і одночасно – з надлишком оцінювальних суджень, – зазначає експерт. – Тому спиратися в цьому випадку можу, головним чином, на свою професійну та громадянську інтуїцію, а також на історичний досвід".

Насамперед, Валентин Якушик звертає увагу на контекст, а також жанр і стиль зробленого Давидом Жванією повідомлення – позбавленого особливої емоційності читання з листа надрукованого не дуже великим шрифтом тексту.

"Давид Жванія вже досить давно зник з поля зору мас-медіа і колег, – продовжує експерт. – Тому невідомо, "в чийому полоні" і де весь цей час знаходився цей досвідчений бізнесмен, активний політичний і фінансово-економічний лобіст, спонсор і координатор важливих політичних проектах (в тому числі далеко не однієї "кольорової революції"). Багато хто з його колишніх партнерів і соратників перебувають у відносній тиші "приватного життя" і розмірених господарських процесів, або ж "зазнають репресій" з боку закордонних і частково українських судових та спеціалізованих слідчих органів у зв'язку з тими чи іншими удаваними цим органам сумнівними та негожими діями".

Також експерт нагадує, що в фантастично насиченому неймовірними злетами й зигзагами житті Давида Жванії були досить дивні події. Особливо в даному контексті слід зазначити політичні звинувачення в приховуванні реальних обставин раптового різкого погіршення здоров'я Віктора Ющенка в 2004 році, напередодні Помаранчевої революції.

"За змістом Давид Жванія нічого нового не сказав, крім того, що прозвучали прямі звинувачення на адресу неназваного або німецького, або іспанського євробюрократа в отриманні великого хабаря готівкою, – підкреслює Валентин Якушик. – При цьому сама озвучена процедура "винагороди за дружбу і солідарність", з урахуванням західноєвропейської специфіки, виглядає дещо сумнівною".

Головне ж, наголошує експерт, навіть не в конкретних словах, а в загальній енергетиці виступу.

"З одного боку, особиста енергетика "диктора" не особливо вражає, – каже Валентин Якушик. – Бо схожа на стиль заяв, які робилися  супротивниками, які перебували в руках "тих, що керуються принципами революційної законності, слідчих і обвинувачів" як на підконтрольній центральному уряду території України, так і в утримуваних сепаратистами регіонах країни. З іншого ж боку, у виступі Давида Жванії закладений потужний імпульс десакралізації Майдану і пов'язаної з цим постреволюційної і контрреволюційної реставрації".

Доктор політичних наук підкреслює, що після електоральної революції 2019 року спостерігається гостре протистояння між силами:

а) квазіреволюційного реваншу, очолюваного "рядженими націоналістами", прихильниками неоколоніальних стратегічних рішень, які абортували антиолігархічну складову революції 2013-2014 років;

б) реальними контрреволюціонерами (сили яких представлені такими відомими політичними фігурами, як Андрій Портнов, Олена Лукаш, Анатолій Шарій та ін.), при наявності великого "проміжного" суспільно-політичного шару у вигляді "нереволюційного і постреволюційного болота".

"І слова Давида Жванії прямо спрямовані на посилення контрреволюційної течії", – вважає Валентин Якушик.

Є у заяві також міжнародний, геополітичний аспект, вважає експерт.

"Він свідчить про підготовку нового етапу наступу на позиції, що вже випробували серйозні потрясіння угруповань неолібералів-глобалістів, міжнародних фінансових спекулянтів, – підкреслює Валентин Якушик. – І їх політичного крила у вигляді представників, прихильників панівних фракцій Демократичної партії США і на істотно ослаблених супротивників президента Дональда Трампа в лавах Республіканської партії США".

"Злив перед виборами"

Політолог аналітичного центру ІНПОЛІТ Микита Трачук зізнався, що одкровення Жванії його не здивували.

"Врешті-решт, адже були і "плівки Онищенка", і "плівки Деркача", та інші аналогічні "зливи", покликані дискредитувати п'ятого президента і його оточення, – нагадує експерт. – А що за підсумком після них? Нічого. Порошенко собі спокійно готується до місцевих виборів і розгойдування ситуації восени, а справи проти нього висять "мертвим вантажем". Тому дану інформацію я не розцінюю ніяк. Що, по суті, нового там було сказано? Що Порошенко – корупціонер? Що корупціонерами було його найближче оточення? Що корупція є і в Європейському Союзі? А хіба когось це дивує? Особисто мене – ні".

Микита Трачук вважає, що такий "злив" саме зараз – це частина певної стратегії проти Порошенка в контексті і як напередодні наших місцевих виборів, так і американських.

"Іншої логіки "зливу" компромату саме зараз я не бачу, – каже політолог. – У мене так само, як і в багатьох, виникло закономірне питання: "А чому Жванія мовчав 6 років?". При цьому я не впевнений, до чого це може призвести. Будь у "зеленій" владі політична воля, Порошенко давно вже був би тим чи іншим чином покараний. І одкровення Жванії стали б ще одним аргументом у скарбничку звинувачень проти п'ятого президента".

На думку Микити Трачука, вже цілком очевидно, що в Офісі президента не бажають реальної посадки Порошенко, воліючи або якось з ним домовитися, або спробувати його переграти. Але залишивши при цьому Порошенка в рамках нашого політичного поля, не "вибивши" його з гри назавжди.

"Вже минуло майже два місяці літа. І про гасло "весна прийде – садити будемо" давно ніхто не згадує. І в те, що ексгаранта при цій владі посадять ніхто не вірить", – резюмує політолог.

Бенефіціарії Революції

Керівний партнер Юридичної фірми Patriot.Legal Денис Бондар зазначає, що будь-які заяви, які ми чуємо від колишніх соратників п'ятого президента, мають багато політичної складової. Але при цьому містять мало фактів і конкретних імен.

"Кожна така заява робиться з певною метою і в інтересах якихось осіб, – говорить Денис Бондар. – На моє глибоке переконання, якби Давид Жванія хотів настання реальних наслідків для кожного з тих, хто брав участь у передачі 5 мільйонів євро, то було б оголошено конкретне ім'я єврочиновника і всіх інших, хто брав участь у цьому корупційному діянні".

Реального настання відповідальності за цими заявам експерт не очікує. Однак впевнений, що опонентами Порошенка заяви, озвучені Жванією, будуть розкручуватися – з метою завдати максимальної шкоди репутації серед людей, які до сьогодні вірили в п'ятого президента.

"В інформаційному просторі давно гуляє думка, що революція 2014 року була підтримана олігархами, яким не подобалося обмеження їх інтересів при Януковичі, – продовжує Денис Бондар. – Жванія своїми висловленнями підтверджує, що в першу чергу бенефіціарами від революції стали не українці, а олігархат. Думаю, кожному українцеві треба зважено підійти до переосмислення того, що відбувалося в 2014 році, виходячи із заяв Давида Жванії і йому подібних. І зрозуміти, хто опинився справжніми бенефіціарами Революції. На мою скромну думку – це явно не народ України..."



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини