Головна Новини Політика Скандали Томос та інші: які перспективи 20 проваджень проти Порошенка
commentss НОВИНИ Всі новини

Томос та інші: які перспективи 20 проваджень проти Порошенка

Експерти спрогнозували перспективи розслідування 20 проваджень проти екс-президента Петра Порошенка, про які нещодавно заявила генпрокурор Ірина Венедиктова, в тому числі й справа про розпалюванні міжрелігійної ворожнечі

19 червня 2020, 11:07 comments2127
Поділіться публікацією:

У Державному бюро розслідувань (ДБР) підтвердили існування кримінальної справи щодо Порошенка про розпалювання міжрелігійної ворожнечі. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чому про це стало відомо лише зараз, хоча розслідування було розпочато ще восени. А також спрогнозували перспективи хоч в одного з близько 20 проваджень проти Порошенка (саме стільки їх відкрило ДБР, за словами генпрокурора Ірини Венедиктової).

Томос та інші: які перспективи 20 проваджень проти Порошенка

"П'ятий президент занадто активно втручався в церковні справи"

Політичний і економічний експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк впевнений, що справа про розпалювання релігійної нетерпимості, в якому фігурує Порошенко, дуже чутлива для суспільства.

"Адже релігія була одним з гасел, з якими Порошенко йшов на другий термін президента України, – нагадує експерт. – Було помітно, що п'ятий президент дуже активно втручався в церковні справи – і конвертував їх у політичну підтримку. Це дратувало як і його виборців, так і опонентів".

На думку Тараса Семенюка, зараз ця справа, як і ряд інших, виглядає як спосіб виснажити політика, заганяти його по судах. Але Порошенко, вважає експерт, вміло це конвертує на мобілізацію свого електорату і свій рейтинг.

"Чергову справу проти Порошенка можна відкривати за безвіз"

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк вважає, що "справа з Томосом" виглядає дуже вигідним самому Порошенку.

"Людина, яку могли б судити за військові злочини, за корупцію на армії, тепер – типу меценат (справа з картинами) і мало не релігійний лідер (справа з Томосом). Це точно не те, що можна було пред'явити йому. Адже до п'ятого президента є безліч питань, що пов'язані з корупцією, – підкреслює Микола Давидюк. – Якщо ДБР, Офіс генпрокурора, Офіс президента і особисто Зеленський будуть і далі йти до такого абсурду, то чергову справу проти Порошенка можна відкривати за безвіз. Добиваючи свої рейтинги і накручуючи – його".

Експерт припускає, що ми бачимо політичну гру, яка явно на руку Порошенкові.

"Складно сказати, що це – тупість виконавців і тих, хто ставить завдання, – зазначає Микола Давидюк. – Можливо, справа в поспіху – хочеться швидко щось зробити таке, щоб рейтинг взяв і підріс... Рік влада цим не займалися, насолоджувалися своїм високим рейтингом. А коли той впав, намагаються швидше зробити гучну "посадку". Або створити видимість такого бажання. А Порошенко щосили на цьому популяризує. Мовляв, це все – політичні переслідування! І те, як непрофесійно все робиться, дійсно створює таке враження".

На думку політолога, перспектива є в багатьох виробництв щодо Порошенка. Але не при такому підході, який ми бачимо.

"Шостий президент хоче якнайшвидше засудити п'ятого, не особливо замислюючись про потужну доказову базу. П'ятий хоче просто політичного шоу. При цьому ні той, ні інший, не провели реальної судової реформи. Тож – шоу, швидше за все, буде. А ось посадка – навряд чи, – вважає Микола Давидюк. – І хто з учасників шоу буде більш політично активний (а зараз так виглядає Порошенко), той і отримає потрібні йому дивіденди".

"Справу зроблено для галасу – і нічого більше"

"Якщо говорити про звинувачення в розпалюванні міжрелігійної ворожнечі, то все виглядає так, ніби "тему" хитає сам Порошенко, – вважає експерт Українського інституту майбутнього Ростислава Смирнов. – Робить це, щоб зарядити свій електорат з розряду "Армія. Мова. Віра". Мовляв, дивіться, Зеленський на мене нападає через те, що я привіз Томос в країну".

За словами експерта, ДБР зобов'язана реагувати на відповідну заяву. Воно і зреагувало. А тепер, в зручний для себе момент, про це "раптом" згадав Порошенко.

"Чи має ця справа перспективу? Звичайно – ні, – впевнений Ростислав Смирнов. – Але це зручно роздути. І всі лояльні до Порошенка або проплачені ЗМІ будуть розганяти тему в стилі: Зеленський хоче посадити Порошенка за Томос. Це підступ або зі сторони Порошенко, або з боку проросійських сил, які ще більше хочуть качати човен, нацьковувати Зеленського і Порошенка один на одного, відбираючи їх рейтинги. Справу зроблено для галасу – і нічого більше".

Що стосується близько 20 виробництв, про які говорила Венедиктова, то експерт пропонує згадати цитату сінгапурського державного політичного діяча, одного з творців сінгапурського "економічного дива" Лі Куан Ю: "Хочете побороти корупцію? Почніть з того, що посадіть трьох своїх друзів. Ви точно знаєте – за що, і вони знають за що".

"Так от, з Порошенком – ми всі знаємо, за що його можна посадити. Ми всі пам'ятаємо масштаби крадіжок під час його президентства, – зауважує Ростислав Смирнов. – Інша справа – чи зможемо ми це довести? Точніше – чи зможуть це зробити наші правоохоронні органи? Вони у нас – як кульгава качка. Часто проти мастодонтів адвокатів ставлять недосвідчених прокурорів, які без року тиждень працюють. І справи розсипаються. Якби були реальні потужні докази і нормально працювала правоохоронна та судова системи, ми б не обговорювали як посадити Порошенка, а – коли він вийде з ув'язнення".

Раніше "Коментарі" розібралися, чому перенесли засідання суду у справі Порошенка і чим все може закінчитися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення


Новини