Головна Новини Політика Скандали "Сповідь" Богдана Гордону: чому колишня права рука Зеленського вирішив "злити" команду
commentss НОВИНИ Всі новини

"Сповідь" Богдана Гордону: чому колишня права рука Зеленського вирішив "злити" команду

Експерти розповіли, чому Богдан вирішив відверто зізнатися саме зараз

11 вересня 2020, 12:23 comments3882
Поділіться публікацією:

Скандальне інтерв'ю колишнього глави Офісу президента України (ОПУ) Андрія Богдана і його виклик на допит в Державне бюро розслідувань (ДБР) отримали величезний резонанс серед українців. Чому Богдан вирішив розговорився саме зараз і наскільки ексглава ОП (і ті, хто за ним стоїть) небезпечний для Зеленського і Єрмака — на ці та багато інших питань відповіли експерти.

"Сповідь" Богдана Гордону: чому колишня права рука Зеленського вирішив "злити" команду

"Чотиригодинний коктейль"

Політичний експерт Євген Магда вважає, що варто звернути увагу на кілька моментів в інтерв'ю Андрія Богдана.

"По-перше, воно наповнене стьобом щодо опонентів. По-друге, в ньому перемішані правда і прагнення просунути його власні інтереси, знайти нову сферу докладання зусиль, — підкреслює експерт. — Богдан старанно перемішав згадки про опонентів, клієнтів, друзів в чотиригодинний коктейль".

Експерт не думає, що Богдан прямо зараз кинеться в якусь політичну команду. Швидше, він шукає для себе нові можливості.

"Що стосується виклику в ДБР, то це хороший тест для адвоката Андрія Богдана на здатність діяти в рамках законодавства, — вважає Євген Магда. — Ось тільки реакція ДБР не зовсім зрозуміла, оскільки раніше були не менш резонансні інтерв'ю і заяви. Наприклад, чому не викликають на допит Юрія Луценка та Олександра Турчинова, які закликали створити тимчасову слідчу комісію по "вагнерівцям"? "

"Олігархи вустами Богдана ..."

Від Богдана ми почули два меседжі, два послання Зеленському — особистий і від олігархів. Так вважає експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк.

"Якщо говорити про олігархічні меседжі, то основний сигнал — Зеленському потрібно починати широкомасштабну конституційну реформу, вирішуючи з її допомогою комплекс проблем. Це і налагодження нормальної роботи антикорупційних органів, і децентралізація, і статус Донбасу. Загальний напрямок — рух у бік парламентської республіки. Потрібне перезавантаження уряду, "повиганяти ідіотів з влади". Також главу держави закликають вибиратися з теплої інформаційної ванни, яку йому створює Офіс президента. Устами Богдана олігархи заявили, що багато питань, які їх хвилюють, не доходять до Зеленого, блокуються його оточенням", — говорить аналітик.

Особистий меседж Богдана — це його особисті образи, вважає Анатолій Октисюк. Особливо у нього "зуб" на Андрія Єрмака.

"Богдан просить Зеленського "роззути очі", подивитися навколо себе. Перш за все — звільнити Єрмака, який нібито знищує вертикаль влади, веде переговори з Порошенком і так далі... При цьому Богдан чітко дає зрозуміти, що Зеленський йому не ворог, ворог — Єрмак. І що він навіть готовий повернутися і допомогти "розрулити" комплекс проблем, — зазначає експерт. — Простежується і шкурний інтерес — Богдан просить зупинити війну проти його партнерів. Нібито і він, і його партнер Вавриш (виконавчий директор компанії Saga Development Андрій Вавриш — ред .) потрапили під тиск правоохоронних органів".

На думку аналітика, в цей момент Богдан і ті, хто за ним стоїть, не особливо небезпечні для Зеленського і Єрмака. Але вони — та ж міна уповільненої дії. Довгострокова загроза. Як для Петра Порошенка — Олександр Онищенко (нардеп і олігарх, який у 2016 році покинув Україну після пред'явлення кримінальних звинувачень і позбавлення депутатської недоторканності, почавши з-за кордону викривати корупційні справи п'ятого президента).

"Богдан — це Онищенко №2. Але вже для Зеленського, — підкреслює Анатолій Октисюк. — Постійна потенційна загроза. І він чітко дає це зрозуміти: мовляв, я не хочу свариться, але готовий захищатися, якщо атаки на мене будуть тривати. Зрозуміло, що всі його одкровення будуть бити негативом по Зеленському. Всі ці розповіді про те, за скільки продавалися посади, депутатські мандати. Він володіє чутливою інформацією, в правдивість якої електорат особливо не вдається... Думаю, президент не буде якось реагувати на ці випади. Чи спробує відійти в сторону. А ось Єрмак дасть "відповідь". У нього ГПУ, Венедиктова... Думаю, він і далі буде пресувати Богдана і Ко. І виклик Богдана в ГБР — тому підтвердження".

Джерело інформації

"Домовленості з РФ, поступки, "злив" вагнерівців (зрив спецоперації), мало не зміна курсу країни — як всього багато в одному інтерв'ю, так? І все було б дуже серйозно, якби не було в цьому одного "але". Воно — в джерелі інформації", — вважає політичний консультант Олександр Вербицький.

Експерт згоден з тим, що Андрій Богдан — людина, що володіє відомостями. І до нього самого треба ставитися з усією серйозністю. Однак, підкреслює політконсультант, треба розглянути:

а) момент часу, в який зроблено "одкровення";

б) кому саме вони надані;

в) на кого розраховані.

"Іншими словами — яка мета, яка ставилася Богданом в інтерв'ю в цілому і в його "сенсаційних" заявах — зокрема? Мені бачиться один простий висновок, (хоча, що може бути простим в українській політиці, побудованій в останні роки на програмі поступок Заходу?). Дуже особистісний і дуже прив'язаний безпосередньо і до самого Богдана (його образу), і до тієї ситуації, в якій він опинився, і до ситуації, в якій знаходиться зараз владна вертикаль", — говорить Олександр Вербицький.

На думку експерта, Богдану — не комфортно. У прямому і переносному сенсах. Але з іншого боку — є бажання залишитися на плаву, переслідуючи свої, відомі тільки йому, цілі.

"Все викладене в інтерв'ю (12 або 13 пунктів поступок або "обмін люб'язностями з РФ") — цілком вписується в логіку надання Україні траншів МВФ в обмін на реформи, — вважає політконсультант. — Таке придумати може будь-який політолог. Навіщо озвучувати та чи є насправді? Зарікатися від факту неможливості — не можна, і все тому, що в політиці можливо все, але не завжди та не для всіх. У цей момент часу те, про що розповів Богдан, уявити собі складно. Перш за все — з точки зору реалізації. В теорії — так, на практиці — ні".

Все тому, пояснює Олександр Вербицький, що Україна має високу залежність від зовнішніх впливів суто політичного характеру. Не кажучи вже про економічні важелі впливу на нас з боку того ж МВФ.

Експерт продовжує: "Обраний момент часу показовий тим, що зараз відбувається чергове, так сказати, переосмислення складу команди влади, з метою зняття напруги в суспільстві. Під яким розуміється не народ в цілому (на який інтерв'ю не розраховане), а його представники в урядовому кварталі та іже з ними".

Висловив політконсультант і думку, чому інтерв'ю Богдан вважав за краще дати Гордону, а не будь-якій інформаційній агенції, можливо навіть закордонній.

"Все тому, що працюючи як би "незалежно і сам на себе", Гордон давно обслуговує владу, являючись якщо й не її й  прихильником, то рупором, який має з неї свій профіт у вигляді популярності як на її досягнення, так і на її проколи, — підкреслює Олександр Вербицький. — Але це — тільки видима частина. А більш глибокий сенс в тому, що якщо більш-менш так звані "офіційні" ЗМІ займаються новинами або випускають на подібні теми цілі ток-шоу, то Дмитру Гордону все це без потреби. Він один в змозі зробити те, про що потім стануть говорити — і що будуть спростовувати навіть в Офісі президента. Жовта преса — вона така. Її читають. Але чи варто вірити?"




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини