Головна Новини Політика Скандали.Політика Плівки Порошенка-Путіна: хто стоїть за зливом записів і які наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Плівки Порошенка-Путіна: хто стоїть за зливом записів і які наслідки

Експерти з'ясували, хто може бути зацікавлений у зливі нової порції плівок Деркача з нібито розмовою Путіна і Порошенка в 2015 році

9 липня 2020, 16:55 comments2871
Поділіться публікацією:

Експерти оцінили для видання "Коментарі" нову порцію "плівок Деркача", на яких люди з голосами, схожими на голоси Петра Порошенка і Володимира Путіна, мило спілкуються навесні 2015 року. Так, на оприлюднених плівках співрозмовники говорять про переговори з Донбасу, рейтингах Порошенка, жартують, вітають один одного з прийдешнім 1 травня та тепло прощаються.

Плівки Порошенка-Путіна: хто стоїть за зливом записів і які наслідки

"Для п'ятого президента влада завжди була інструментом для заробляння грошей"

Політолог Андрій Золотарьов не згоден з тими, хто стверджує, ніби плівки для оприлюднення передали представники ФСБ.

"Джерела походження цих архівів перебувають в Україні, де все продається і купується, – говорить експерт. – Не дивно, що рано чи пізно такі записи спливають... Вердикт про правдивість записів повинні виносити фахівці. Але голос людини з голосом Порошенка, яка воркотить з Путіним  дуже схожий на голос  Порошенка".

На думку Андрія Золотарьова, для Порошенка не було б нічого критичного в такого роду записах, якби він діяв обмежено, а не  думав одне, говорив друге, робив третє.

"Якби Порошенко пояснив народу України, навіщо він підняв (і настільки!) тарифи в Україні, що відбулося в Криму, чому йому важливо було утихомирити Путіна – інша справа. Але ж п'ятий президент – чемпіон з лицемірства і цинізму! Втім, навряд чи записи кардинально щось змінять в головах порохоботів. Якщо факти суперечать їх картині світу – тим гірше для фактів. Ті, хто виніс Порошенку політичний вирок на минулих виборах, лише зміцняться у своїй думці. А ось ряд потенційних прихильників з правого політичного крила Порошенка, який намагається приміряти лаври суперпатріота, може втратити".

Політолог вважає, що для п'ятого президента влада завжди була інструментом для заробляння грошей, а не можливістю реалізувати ті чи інші політично та економічні програми.

"У Порошенка зараз три завдання. Перша – стати опозиціонером №1. Друга – консолідувати навколо себе націоналістичний електорат центру і заходу країни (під це, схоже, підтягнули Турчинова). Третя – нівелювати всі звинувачення проти себе, надавши їм політичне забарвлення, – пояснює Андрій Золотарьов. – Ці записи вдарять по другій частині завдань. Розсудливі представники правого сегмента політики в черговий раз побачать в ньому торгаша і "цинічного баригу", який намагається використовувати їх в якості корисних (для себе) патріотів".

Експерт упевнений, що продовження плівок буде, що поставить в незручне становище не тільки минулу, але й нинішню владу.

"Найбільш гаряче буде ближче до осені, посилюючи суспільний запит на покарання для Порошенка. І це буде ставити на розтяжку Зеленського", – прогнозує політолог.

"Теоретично Коломойський може бути зацікавлений в ударах по п'ятому президенту"

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко нагадує, що Деркача позиціонують як політика проросійського спрямування. Але це не означає, що за плівками стоїть РФ.

"Батько Деркача обіймав високі посади в українських спецслужбах. А такі зв'язки не пропадають. Тож можливість отримати плівки у нардепа була, – зазначає Ігор Петренко. – Цікаво й те, що він зараз вважається досить близькою людиною до Ігоря Коломойського. А той багато чого може пригадати Порошенкові, включаючи історію з ПриватБанком. І теоретично Коломойський може бути зацікавлений в ударах по п'ятому президенту".

Не виключає експерт і те, що це може бути "відповіддю" українських спецслужб на сипання "справ Порошенка", з якими не справляється ДБР.

"Ми бачимо ланцюжок подій: масові провадження щодо Порошенка, судові розгляди, розсипання деяких справ... Як варіант – вирішили розпочати хвилю в іншу сторону, – пояснює представник МЦПД. – Мовляв, нехай тут у нас промашка, але – тільки послухайте, як Порошенко розмовляє з Путіним невдовзі після трагедії з Дебальцевим. Зрозуміло, що нічого злочинного на плівках немає. Але є моральний аспект. Виявляється, весь такий патріот-патріот Порошенко, може спокійно спілкуватися з Путіним".

Ігор Петренко сумнівається, що плівки сильно вдарять по рейтингу п'ятого президента.

"Ті, хто підтримує Порошенка, сліпо в нього вірять (ядро – близько 15%, плюс ще умовні 5%, якщо він зуміє підібрати весь правий електорат), будуть говорити, що це спецоперація Кремля, що подібних розмов не було, – зазначає експерт. – Ну, а ті, хто хейтерить Порошенка, умовні 50-70% в черговий раз переконаються в його нещирості та в правильності свого вибору минулої весни на користь Зеленського".

"Українським політикам треба змусити себе реагувати відкрито, компетентно і зважено"

Політолог Андрій Мішин вважає, що "злив", швидше за все, за гроші, йде від колишніх співробітників охорони президента.

"Петро Олексійович давно став "тефлоновим" для подібних атак зі своїми "вірними послідовниками" і 15-20% електоральної підтримки, – зазначає експерт. – Кримінального і морального складу злочини у записах немає. Навпаки,  дипломатичною мовою заведено лаятися через уявні вітання і побажання. Багато знають таку протокольну фразу "у вас гарна краватка" в значенні "відчепіться від мене"... Хто може стояти за інформаційною атакою? В першу чергу, американські партнери Деркача. Інші зовнішні гравці, зацікавлені в дестабілізації ситуації в країні. Політичні опоненти Порошенка, аж до звичайних рейдерів, яким "стан шоколадного короля" не дає спокійно спати".

На думку Андрія Мішина, Україна сьогодні є зручним інформаційним резонатором для зовнішніх гравців. І треба навчитися тримати подібного роду "сливи".

"По-перше, українським політикам потрібно змусити себе реагувати відкрито, компетентно і зважено. По-друге, примушувати говорити головних осіб (у цьому випадку чекаємо коментарів Петра Порошенка з новою детальною, цікавою інформацією). Головне: не виправдовуватися, не відмовчуватися, не брехати (викриють), не очорняти у відповідь", – вважає експерт.

Нагадаємо, Порошенко нагадав Зеленському про долю Януковича.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини