Головна Новини Політика Скандали Отрута для Навального: чим обернеться офіційна заява Німеччини про суперника Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Отрута для Навального: чим обернеться офіційна заява Німеччини про суперника Путіна

3 вересня 2020, 13:30 comments3202
Поділіться публікацією:

У Німеччині підтверджують наявність хімічної нервово-паралітичної отруйної речовини з групи "Новачок" в організмі російського опозиціонера Олексія Навального.

Отрута для Навального: чим обернеться офіційна заява Німеччини про суперника Путіна

https://society.comments.ua/news/accidents/vlasti-germanii-ob-yavili-okonchatel-nyy-diagnoz-naval-nogo-659297.html

Тим часом в РФ традиційно все заперечують. "Коментарі" дізналися в експертів, як дана ситуація може відбитися на взаєминах Росії та Заходу, а також який гібридний "шум", аби відвести увагу, може влаштувати Кремль.



Розробка КДБ

Лабораторія Бундесверу встановила, що токсикант, яким був отруєний головний опозиціонер Росії Олексій Навальний, відноситься до нервово-паралітичних бойових отруйних речовин класу "Новачок". Тут важливо відзначити два технічних моменти, вважає експерт-міжнародник, кандидат політичних наук Олександр Мішин.

"По-перше, доступ до подібного роду хімічних речовин в Росії мають лише спецслужби, наприклад, ФСБ. Адже "Новачки" розроблялися ще в токсикологічних лабораторіях при КДБ, — пояснює експерт. — По-друге, в січні 2019 року виконком Організації по забороні хімічної зброї вніс речовини класу "Новачок" в "Список 1" Конвенції про заборону хімічної зброї. Таким чином, їх використання є порушенням конвенції, і тягне за собою накладення міжнародних санкцій ".

Олександр Мішин вважає, що на тлі безпрецедентних за масштабом масових протестів в Хабаровську, які тривають вже понад 50 днів, а також глибокої політичної кризи режиму Лукашенка (а Білорусь, по суті, останній сателіт Росії в Європі), вище російське керівництво відчуває серйозну заклопотаність і дискомфорт від діяльності Навального. У поточних умовах він почав являти собою дійсну альтернативу Путіну.

"У зазначеному контексті отруєння Навального, який збирав матеріали для нового розслідування про зловживання депутатів "Єдиної Росії ", глибоко шокувало весь, — підкреслює експерт. — Російською владою робилися спроби приховати справжні причини отруєння. Для цього затягувався час відправки Навального на лікування до Німеччини, а також запускалися у ЗМІ та соціальних мережах помилкові версії про те, що опозиціонер міг отруїтися неякісним алкоголем, антидепресантами або й зовсім вживав наркотики ".

На думку Олександра Мішина, ситуація з Навальним в чергове демонструє країнам Заходу справжнє обличчя російського режиму президента Володимира Путіна.

"У XXI столітті в Росії спецслужбами практикуються середньовічні методи розправи над опонентами в дусі сумнозвісного італійського сімейства Борджіа, — говорить експерт. — Російське керівництво повністю ігнорує прийняті в цивілізованому суспільстві норми поведінки, що робить неможливим будь-які форми діалогу з ним. У тому числі можна скасовувати чинний режим санкцій і запрошувати росіян для будь-якої участі на міжнародних майданчиках, таких як саміти "Великої сімки". Очевидно, що адекватною відповіддю Заходу на діяльність російського керівництва повинен бути повна відмова від ідеї добудови проекту "Північний потік-2". Адже для ЄС критична енергетична залежність від антидемократичної Росії несе руйнівні імпульси розвалу всього європейського інтеграційного проекту ".

Говорячи про ймовірну гібридну протидію Росії у відповідь на посилення тиску з боку країн Заходу, Олександр Мішин вказує на стимулювання протестної активності на расовому ґрунті в США перед виборами в листопаді-2020. А також на провокування нестабільності на шляхах транспортування енергоносіїв до країн ЄС в регіоні Середземномор'я.

"Мова йде про стимулювання конфронтації Туреччини та Греції в східній частині Середземного моря, а також — про подальшу дестабілізацію ситуації в Лівії, а в перспективі — й в Алжирі у Північній Африці, — пояснює експерт. — Це потрібно для того, щоб показати європейцям цінність Росії як надійного постачальника природного газу, на відміну від інших гравців європейського газового ринку з Близького Сходу і Магрибу ".

Також Олександр Мішин закликає пам'ятати, що проведення у вересні активної фази стратегічних командно-штабних навчань Збройних сил РФ "Кавказ-2020", істотно підвищує ймовірність проведення Росією широкомасштабних військових дій проти України під прикриттям гуманітарних місій.

"Масштаб залучених збройних сил РФ та інших країн ОДКБ в даних навчаннях не може не викликати обґрунтованого занепокоєння в Україні, Європі та в усьому світі", — резюмує експерт.

Ударна доза санкцій

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій упевнений, що на Заході в злочині звинуватять саме Путіна і російський уряд.

"Адже у жодної локальної мафії такої отрути, природно, не може бути, — пояснює він. — І на цей раз доза "корисних" санкцій може бути ударною. До речі, це прекрасний шанс, що вкрай небажаний для України проект "Північний потік-2" не буде реалізований ".

Олександр Палій вважає, що на Заході ситуацію з отруєнням Навального сприймуть як знак того, що Росія і її керівництво в принципі реформованими бути не можуть.

"Судячи з усього, багатьох німецьких політиків вразив цинізм Кремля. І організація цькування Навального в ЗМІ після отруєння, і організація замаху в 80-ту річницю вбивства Троцького. Швидше за все, санкції за такий розвиток ситуації — питання часу ", — підкреслює політексперт.

На думку Олександра Палія, задля відведення уваги правителі Кремля можуть організувати якусь нову кризу, в тому числі в Білорусі.

"Або дадуть відповідь просто риторикою, в тому числі пов'язаною зі злочинами фашистської Німеччини. Путін вже, до речі, так і відповів — заявами про злочини нацистів, — зазначає експерт. — Наче це може служити виправданням дій сучасного російського — злочинного — режиму ".

Телепропаганда

"Наслідки будуть — і  свідчення тому заява канцлера Німеччини Ангели Меркель після встановлення отруйної речовини німецькими лікарями, — зазначає політолог, кандидат політичних наук Максим Ялі. — За її словами, у зв'язку з отруєнням Навального є складні питання, відповісти на які можуть тільки в Москві. Меркель підкреслила, що цих відповідей буде чекати весь світ ".

На думку експерта, від того, наскільки правдоподібними та вичерпними будуть ці відповіді — й залежить остаточна реакція колективного Заходу.

"У США президентські вибори виходять на фінішну пряму — і демократи, впевнений, також спробують використовувати цю ситуацію у своїх цілях. Вони вимагатимуть від Трампа введення нових санкцій проти РФ — подібних до тих, що були введені після отруєння Скрипалів у Великобританії. Трамп однозначно не захоче різко загострювати відносини з Кремлем напередодні виборів, тому буде уникати різких заяв і тим більше повноцінних санкцій ", — вважає Максим Ялі.

Кремль же, за його словами, вдасться до апробованої моделі реакції на подібні інформаційні кампанії: включить на повну тумблер телевізійної пропаганди.

"Довколакремлівські політологи навперебій з провідними ток-шоу будуть висміювати Захід, — пояснює політолог. — У тому числі заявляти, що Путіну це отруєння невигідно, що все це — гібридна війна проти РФ. Паралельно смакуючи всі подробиці судового процесу над артистом Єфремовим, відволікаючи увагу народних мас від реальних проблем ".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини