Головна Статті Політика Скандали Банкрутство і ліквідація: чому медики «Укрзалізниці» протестують проти реформ глави ЦОЗ Белінської
commentss Cтатті Всі новини

Банкрутство і ліквідація: чому медики «Укрзалізниці» протестують проти реформ глави ЦОЗ Белінської

Центр охорони здоров'я "Укрзалізниці" пішов на відкритий конфлікт з медиками УЗ. Як відомо, керівниця ЦОЗ Наталія Белінська хоче віддати лікарні держкомпанії приватним інвесторам. Співробітники УЗ виступають проти, протестуючи проти ліквідації лікарень і масових звільнень

16 липня 2020, 10:37 comments6833
Поділіться публікацією:

Нещодавно Центр охорони здоров'я "Укрзалізниці" оголосив конкурс на пошук гендиректорів лікарень, які обслуговують залізничників. Від претендентів вимагали написати програми розвитку клінік на три роки. Завдання, з яким не може впоратися керівниця ЦОЗ Наталія Белінська за весь час своєї роботи, потрібно було зробити менш, ніж за тиждень.

Банкрутство і ліквідація: чому медики «Укрзалізниці» протестують проти реформ глави ЦОЗ Белінської

Все вказувало на те, що за допомогою даного конкурсу планували відсіяти небажаних кандидатів. У Белінської вже є пул своїх людей, який вона намагалася призначити в обхід процедури, а даним конкурсом могла просто легалізувати їх призначення. Медики виступили проти, написавши колективний лист правлінню "Укрзалізниці" і у результаті добсягли свого – конкурс був скасований. Однак це зовсім не означає, що кандидати Белінської покинуть свої місця.

Їм ще належить втілити "програму розвитку" для лікарень, давно написану керівництвом Мінінфраструктури та затверджену самим міністром Криклієм. Але за фактом програма спрямована, швидше, не на розвиток, а на позбавлення від лікарень УЗ. Існує три сценарії, які може реалізувати керівництво ЦОЗ УЗ для знищення суспільних лікарень і передачі їх у приватні руки. У кожному із цих сценаріїв доля сотень медиків буде сумною – вони залишаться без роботи. При цьому держава зазнає збитків на сотні мільйонів доларів, частина з яких осяде в кишенях "реформаторів".

Як Белінська призначала директорів

Як тільки Наталя Белінська була призначена гендиректором ЦОЗ, вона активно взялася за зміни у профільних лікарнях. Першим ділом чиновниця вирішила змінити колишнє керівництво клінік. А на нараді з головними лікарями Белінська дала зрозуміти, що вони, на відміну від неї, нічого не розуміють в управлінні, 

Примітно, що навіть сама можливість призначення в клініки гендиректорів, враховуючи їх юридичний статус, під великим питанням. Адже, по суті, на високі пости будуть призначені менеджери та юристи, але не фахівці з організації охорони здоров'я.

Виникають до Белінської питання не тільки у частині компетенції, але і з точки зору відповідності її декларації антикорупційного законодавства, про що "Коментарі" писали в попередньому матеріалі. Медики на сторінці ЦОЗ у соцмережі активно виступають проти її кандидатури. Вони протестують проти планів продажу клінічних лікарень на залізничному транспорті, що може залишити їх співробітників без засобів до існування.

ЦОЗ призначив  нових гендиректорів лікарень 7 травня вночі. Більшості діючих головлікарів ці посади посісти не запропонували, хоча у деяких з них було не тільки медична, але й економічна освіта. Таким чином люди з досвідом управління залишилися за бортом.

Сама Белінська пояснює нічне призначення, в якому не взяли участі ні представники УЗ, ні медики, проблемами з Інтернетом, а також карантином. Варто зазначити, що обраних Белінською директорів медпрацівникам навіть не представили. Чиновниця зізнається, що провела лише одне знайомство в єдиній клініці із восьми.

Банкрутство і ліквідація: чому медики «Укрзалізниці» протестують проти реформ глави ЦОЗ Белінської - фото 2

Люди збунтувалися проти зміни керівництва, яку з ними навіть не обговорили. Але нова начальниця їх і слухати не стала. Тому їм довелося вимагати скасування призначень під Міністерством інфраструктури. Медики домоглися того, що у міністерстві пояснили Белінській її неправоту.

Тоді Наталя Белінська з її підопічними вирішили провести конкурс на ці посади, в якому спочатку могли б перемогти саме її ставленики. Від учасників, окрім резюме, потрібно було лише розробити стратегію лікарні на три роки. Умови про рівень освіти і стаж роботи вказані не були. Мабуть, компетенція гендиректорів не така уже й важлива для керівництва Центру охорони здоров'я.

У більшості діючих головлікарів є і стратегії розвитку, і бізнес-плани та концепції реформування. Ними вони неодноразово ділилися на засіданнях медичних рад в ЦОЗе. Ось лишень програми, які не передбачали продаж медустанов інвестору, конкурс не пройшли.

Повідомлялося, що голосувати за гендиректорів будуть представники департаментів "Укрзалізниці" і ЦОЗ. Зазвичай же конкурсні комісії залучають не тільки представників органу управління, але й членів трудового колективу відповідних установ, представників громадських рад. Але нікому з медиків, яким доведеться працювати під керівництвом нових гендиректорів, взяти участь у голосуванні не дозволили.


 Банкрутство і ліквідація: чому медики «Укрзалізниці» протестують проти реформ глави ЦОЗ Белінської - фото 3

Дніпровській клінічній лікарні вдалося домогтися скасування цього конкурсу. Белінській довелося піти на поступки через неприкриті порушення, закладені у його умовах. Чого тільки коштували жорсткі часові рамки для розробки стратегії – 6 днів! Для порівняння, коли МОЗ оголошував конкурс на посаду генерального директора "Медичних закупівель", в учасників було 18 днів на подачу заяв.

Банкрутство і ліквідація: чому медики «Укрзалізниці» протестують проти реформ глави ЦОЗ Белінської - фото 4

Призначенці Белінської: що про них відомо

Директор ЦОЗ перевела на посади заступників директорів з технічних питань. Тобто на ті пости, яких у штатних розписах лікарень як таких взагалі не було. Після того, як цей факт дійшов до громадськості, ЦОЗ розродився постом у соцмережі про те, що призначенці написали заяви на звільнення за власним бажанням.

Однак вони все ще залишаються на своїх постах. У заяві ЦОЗ уточнювалося, що вони повинні відпрацювати 14 днів. За цей час люди, які не мали права займати свої місця, повинні були проводити документальні перевірки діяльності медустанов. Про це чорним по білому написано на сторінці ЦОЗ. Нагадаємо, що двотижневе відпрацювання, згідно Кзпп, не є обов'язковим при звільненні за власним бажанням. Самі ж заяви про відставку директорів Белінська, за чутками, так і не підписала.

Можливо, гендиректори Белінської насправді гідні займати свої місця? Давайте розбиратися, кого вона називає "мудрими людьми і досвідченими керівниками".

Активи Олега Постолова, призначеного директором Дніпровської клінічної лікарні на залізничному транспорті, більш ніж у 10 разів перевищують доходи, як і в Наталії Белінської. Крім того, вони більш, ніж в 10 разів, перевищують середні активи інших чиновників його профілю.

 Банкрутство і ліквідація: чому медики «Укрзалізниці» протестують проти реформ глави ЦОЗ Белінської - фото 5

У декларації за 2017 рік Постолів вказав квартиру на 86 квадратних метрів, якою він володіє разом із дружиною та сином. Ще одна квартира на 130 квадратних метрів і гараж належать особисто йому. Третя квартира площею 87 квадратів записана на сина, четверта, на 57 квадратів, на дружину. З авто у Постолова Toyota Camry 2014 року, яку на сайті з продажу уживаних машин можна придбати за 20 тисяч доларів.

Син Олега Постолова Тимур знає толк в колекціонуванні. У нього є годинник Rolex, Годинник і Hublot. Ролекси бувають різними, від 7 і до 100 тисяч доларів. Найпопулярніші варіанти обходяться покупцям приблизно в 23 тисячі "зелених". Годинник марки Breitling коштує близько 120 тисяч гривень. Hublot же, в середньому, близько 7 тисяч швейцарських франків (приблизно 200 тис. грн). При такому майні Тимур Постолів в 2018 році отримав понад 52 тисяч гривень соцдопомоги від державного центру зайнятості.

  

Банкрутство і ліквідація: чому медики «Укрзалізниці» протестують проти реформ глави ЦОЗ Белінської - фото 6
Банкрутство і ліквідація: чому медики «Укрзалізниці» протестують проти реформ глави ЦОЗ Белінської - фото 7

Пристрасть до годинників у сина гендиректора Дніпровської лікарні та директора ЦОЗ спільна, тільки розмах у Белінської більший. В середньому кожна одиниця з її колекції тягне на суму близько 60 тисяч доларів.

Цікаво, що до 2020 року в декларації Олега Постолова в частині майна нічого не змінилося. Квартири і машина в сім'ї все ті ж. Що ж стосується декларованих заощаджень, то колишній начальник Кам'янського управління Дніпровської Госпотребслужби, нібито, зовсім не збільшив їх з 2017 року. Олег Постолів як володів 105 тисячами доларів (53 тисячі доларів, 37 тисяч євро, 270 тисяч гривень), так і володіє. При цьому в його декларації все ще не вказаний єдиний рахунок у банку.

Зміни у звітності Постолова стосувалися лише доходів: він влаштував сина до себе в Головне управління Госпотребслужбы в Дніпровської області, де той заробляв більше за батька.

Три сценарії майбутнього лікарень

У ЦОЗ кажуть, що гендиректори повинні будуть "забезпечити гідну зарплату всім співробітникам", привести штатний розпис у відповідність з кількістю працівників. Іншими словами – провести скорочення. У ЦОЗ запевняють, що нікого звільняти не будуть, але при цьому прямо говорять, що незадоволені працевлаштуванням працівників на чверть ставки. Колишні ж головні лікарі, навпаки, вважають, що з лікарів, медсестер і санітарів потрібно знімати навантаження. Але стратегія підвищення якості лікування в медустановах ЦОЗ невигідна.

Програму розвитку лікарень, насправді, вже написано. За даними джерел у Мінінфраструктури, керівництво ЦОЗ може працювати по одному з трьох напрямків. Оскільки просто закрити настільки важливі соціальні об'єкти буде проблематично і боляче для рейтингу президента і його партії, було розроблено декілька варіантів "тіньової" ліквідації лікарень.

Сценарій 1. Діяльність клінік згортається шляхом доведення їх до занепаду та зубожіння. Ремонти у лікарнях і так заморожені, а далі гендиректори під виглядом оптимізації витрат припинять постачання обладнання та витратних матеріалів. Деякі голови осередків вже скаржаться на те, що не отримують від ЦОЗ декларовану техніку. Таким чином лікарні поступово будуть штучно доводити до ліквідації. Ціна питання – земля, на якій стоять клініки. Розташована вона в центрі найбільших містах країни, і буде дуже зручною для забудови.

Сценарій 2. Якщо лікарні не вдасться ліквідувати, їх спробують передати в концесію, тобто в приватне користування певному інвестору. Про подібні плани керівництво ЦОЗ говорить відкрито. За умов тривалої концесії це, фактично, буде приватизація. Балансову вартість лікарень на тлі поточних проблем в медустановах штучно занизять. Таким чином інвестору вдасться отримати хороший дохід, адже найкращі лікарні України дістануться йому практично безкоштовно.

Сценарій 3. І останній сценарій найбільш м'який і заготовлений на випадок, якщо виникнуть проблеми з реалізацією перших двох. У ньому ставка робиться на страхові компанії. Директор ЦОЗ збирається перевести залізничників на лікування в приватні клініки по страховці. Значить, буде оголошено тендер. Контракт на десятки мільйонів доларів на дорозі не валяється і віддавати його можна тільки "своїм". І тут відкривається широке поле для зловживань.

Белінська в минулому керувала страховою компанією "Дніпроінмед" і володіла 82% акцій компанії. Мережа всіяна скаргами клієнтів, яким роками не виплачують гроші.

 Банкрутство і ліквідація: чому медики «Укрзалізниці» протестують проти реформ глави ЦОЗ Белінської - фото 8

Також директор ЦОЗ була членом правління страхової компанії "Скіфія", проти якої відкрито кримінальну справу. Слідство вивчало зв'язок між "Скіфією" і страховими "Престиж Груп" і "Макрос" у справі про посібництво і про ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Компанія, якою керувала Белінська, підозрюється в перерахуванні фінансів іншим страховим.

 Банкрутство і ліквідація: чому медики «Укрзалізниці» протестують проти реформ глави ЦОЗ Белінської - фото 9

Наближені до Белінської компанії у випадку ймовірної перемоги в конкурсі, по теорії, цілком можуть направляти залізничників у клініки, пов'язані з її ставлениками.

Якщо, приміром, говорити про Дніпро, то, ймовірно, застрахованих залізничників будуть направляти в установу, якою раніше керував згаданий нами Олег Постолов. Відгуки в Інтернеті про "Клініку сімейної медицини", яка була то акціонерним товариством, то медичним центром,найрізноманітніші. Для залізничників приємного мало. Пацієнти пишуть про вкрай низькі рівні і сервісу, і професіоналізму.

Банкрутство і ліквідація: чому медики «Укрзалізниці» протестують проти реформ глави ЦОЗ Белінської - фото 10

До речі, бенефіціаром компанії в 2018 році була вказана фірма, зареєстрована на Сейшельських островах, що може свідчити про наявність схеми.

Банкрутство і ліквідація: чому медики «Укрзалізниці» протестують проти реформ глави ЦОЗ Белінської - фото 11

Тим часом у керівництві "УЗ" і в Міністерстві інфраструктури чомусь закривають очі і на минуле Белінської та її ставлеників, і на відверто лобістські умови оголошеного нею конкурсу, і на неприховані плани наживи на залізничниках. Втім, джерела в уряді пояснюють це просто – автори схем сидять у Кабміні, в Мінінфраструктури, а Белінська – лише виконавець.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини