Головна Новини Політика Скандали "Як корабельна сосна": головні висновки після чергового скандалу в Слузі народу
commentss НОВИНИ Всі новини

"Як корабельна сосна": головні висновки після чергового скандалу в Слузі народу

Експерти проаналізували для видання «Коментарі» гучний скандал у партії Слуга народу, пов'язаний з обговоренням зовнішності нардепа Ірини Аллахвердієвої

24 червня 2020, 12:01 comments3868
Поділіться публікацією:

У вівторок ввечері український медіапростір буквально підірвав запис, на якому лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія і лідер партії Олександр Корнієнко обговорюють в Миколаєві зовнішність своєї колеги Ірини Аллахвердієвої. Сама Аллахвердієва назвала запис фейком і монтажем. Олександр Корнієнко також наполягає на цьому, хоча і вибачився  за "певні фривольні слова". Але повірили в монтаж і щирість вибачень далеко не всі...

"Як корабельна сосна": головні висновки після чергового скандалу в Слузі народу

"Мені соромно і за те, що було сказано, і за те, як потім вони почали все заперечувати"

Політтехнолог, фахівець з антикризових кампаній Денис Богуш вважає, що рівень діалогу керівників пропрезидентської фракції і партії вкрай низький. І на їх жарти на адресу жінки, впевнений експерт, звернуть увагу не тільки українські, а й світові ЗМІ.

"Питання сексизму в світі останнім часом стоїть гостро. В розвинених країнах йде активна боротьба проти нього. Тож для наших закордонних партнерів те, що сталося – це шокуюча історія", – каже Денис Богуш. – Ви знаєте, що таке "корабельна сосна", як називали Арахамія і Корнієнко жінку-колегу? Це лише на перший погляд йдеться про міцну деревину. Але саме так називають ще й певну категорію жінок на туристичних лайнерах... Мені соромно і за те, що було сказано, і за те, як потім вони почали все заперечувати... Це ж прямий ефір, його не підредагуєш".

До того ж, нагадує політтехнолог, вже відомо, що Аллахвердієва відразу після цього діалогу різко висловилася на адресу Арахамії і Корнієнка. А потім ще й дала відповідний коментар одному з видань.

"Потім, видно, швидко збудували "політику партії" і "переписали свідчення". Нібито, сказане мало відношення до іншої жінки... Але навіть якщо це так, чим це краще? Чим це вас виправдовує? – запитує експерт. – А вони ще й президента згадали, який, цитуючи Корнієнка: "Підстрибне, викурить всі айкоси. Скаже: "Баба так. Баба так"". Вся ця історія – "зашквар" неймовірний... Ніби чоловік прийшов увечері весь в помаді, весь у поцілунках, а дружині намагається пояснити, що він займався роботою".

Проблема, на думку Дениса Богуша, не тільки в непрофесіоналізмі чинної влади, але і у вкрай низькому рівні культури, освіченості, толерантності її представників.

"Схоже, вони навіть не розуміють, що в публічному суспільстві, на публічних заходах рівень дискусії повинен бути точно вже не такий. І якщо навіть у прямому ефірі, коли тебе бачить-чує весь Миколаїв, вони не можуть утриматись від таких "епітетів", що ж відбувається у них "за кадром"? Все це погано і сумно... Не знаю, як на це дивляться їхні виборці. Але виглядає так, як ніби ми якоюсь мірою є співучасниками всього цього... Адже ми ж їх вибирали".

"Представники партії влади, постійно потрапляючи в такі ситуації, чомусь не роблять висновків"

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик підкреслює, що стрім (пряму трансляцію) монтувати поки не навчилися. А тому все показане-озвучене вважає правдою.

"Спроби розповісти про монтажі з боку Корнієнка та інших учасників скандалу виглядає смішно. Люди, які розбираються в техніці, це прекрасно розуміють", – підкреслює експерт.

На думку Віталія Кулика, нардепи від СН  легко потрапляють у подібні "зашквари", тому що в складі фракції знаходяться люди, які не мають досвіду в політиці.

"А політика – це зовсім інший рівень, це публічна площина. Їх листування або ще щось стають надбанням гласності. Це обговорюють, ретранслюють. Але представники партії влади, постійно потрапляючи в такі ситуації, чомусь не роблять висновків, – підкреслює директор ЦДПГС. – І проводять прес-конференції, відпускаючи солоденькі сексистські жарти, наче не бачачи з десяток мікрофонів. Це – верх непрофесіоналізму для публічного політика. А тим більше – для лідерів партії і фракції. Це ж говорить і про "якість" самих депутатів. Враховуючи, що подібні ексцеси часто виникають, думаю, виборець зробить певні висновки".

Експерт також нагадує, що сам Корнієнко визнав, що піддалися критиці заяви – це "специфіка мови" і "внутрішньопартійна справа".

"Судячи за словами Корнієнка і Арахамії, депутатів в СН підбирають не за критеріями професіоналізму, а "по приколу" і особистим враженням... І ставлення до жінок-депутатів у фракції – відповідне. І точно залишає бажати кращого. Та й у самих жінок-депутатів є проблеми – вони не можуть дати здачі, виправдовуючи заяви, подібні до того, що ми чули", – резюмує Віталій Кулик.

"Це був шалений сексизм і демонстрація крайньої неповаги до жінки"

Політичний експерт Богдан Мірошников зазначає: "По-перше, я не вважаю це "зливом". Вони були в публічному місці і багато хто міг їх чути. Просто одна справа – викласти таке в Мережу, а інша – побоятися це зробити. Ті, хто виклав – молодці... По-друге, всім все прекрасно зрозуміло. Вони можуть скільки завгодно, списуючи все на "вирвані з контексту фрази", "порохоботів" або "сторінку зламали". Це не були слова, вирвані з контексту. Але, по суті, це був шалений сексизм і демонстрація крайньої неповаги до жінки з боку її колег – народних депутатів".

Таким чином, на думку Богдана Мірошникова, перші особи "слуг" показали свій печерний рівень розвитку та світогляду.

"Це, до речі, і є причиною постійного попадання "слуг" у скандали, – упевнений експерт. – Але поки рейтинг Зеленського тримається хоча б на рівні 10-15%, всі ці історії з "продай собаку", далекобійниками, замовленнями повій прямо в залі ВР будуть продовжуватися. Політтехнологією пригода (заради відвернення уваги суспільства від злободенних тем) я також не вважаю. У команді "зелених" просто немає грамотних фахівців. Про що говорити, якщо на керівництво СБУ довелося призначати сценариста з "кварталу"...? Ці люди прийшли тимчасово, вони це прекрасно розуміють, тому намагаються скуштувати трохи "красивого життя". А терпить, як завжди, народ України. Але терпіння має властивість закінчуватися".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини