Головна Новини Політика Скандали.Політика А-ля Жириновський: навіщо насправді Фокін знадобився Україні в ТКГ
commentss НОВИНИ Всі новини

А-ля Жириновський: навіщо насправді Фокін знадобився Україні в ТКГ

Експерти розповіли, для чого було вводити в і без того важкий переговорний процес настільки дратівного для багатьох персонажа

30 вересня 2020, 11:29
Поділіться публікацією:

Заступник глави української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі Вітольд Фокін поспілкувався з нардепами. Зробив ряд гучних заяв, у тому числі про те, що ніколи не був і не буде ворогом Росії, і що на Донбасі немає війни між РФ і Україною. Позиція Фокіна піддалася критиці та представниками Офісу президента, і його колегами з ТКГ. Навіщо було вводити в і без того важкий переговорний процес настільки дратівного для багатьох персонажа? Про що говорить "фактор Фокіна"? На ці та інші питання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

А-ля Жириновський: навіщо насправді Фокін знадобився Україні в ТКГ

"Мета була — озвучити вустами нових представників України в ТКГ певні меседжі"

На думку директора Центру досліджень проблем громадянського суспільства (ЦДПГС) Віталія Кулика, вся ця історія була пов'язана з тим, щоб створити максимальну кількість так званого білого шуму навколо роботи ТКГ.

"Мета була — озвучити вустами нових представників України в ТКГ певні меседжі, які очікують від команди президента на південному сході. Різноманітні мирні ініціативи. Що і сталося, — зазначає експерт. — При цьому Кравчук і Фокін почали робити заяви, які не виписувалися в директиви поведінки української сторони в ТКГ. І якщо Кравчук був більш-менш помірний, то Фокін озвучував більше дратівливі меседжі для значної частини українського суспільства. При цьому ні Кравчук, ні Фокін не були тими людьми, позиція яких визначає позицію всієї ТКГ. В результаті заяви були одні, а дії по факту — інші".

Віталій Кулик підкреслює, що гра була досить прозора для росіян. І вони намагалися підбити Україну до формалізації цих заяв в якісь протоколи, документи.

"Вони буквально хапали ці заяви на льоту — і показували, що навіть в ТКГ в України немає єдиної позиції. В результаті блага ідея з перенесенням політичних рішень щодо врегулювання ситуації з ТКГ у нормандський формат (те, про що ми в ЦДПГС постійно говоримо), обернулася хвилею дискредитації позицій Києва. І нерозумінням з боку західних партнерів, що за гру ми ведемо. В результаті усвідомлюється необхідність відкликати Фокіна з ТКГ", — резюмує Віталій Кулик.

"Фактично, розіграли карту з козлом відпущення"

Координатор в "СтопТеррор" Семен Кабакаєв упевнений, що роль Фокіна була спочатку — виступити громовідводом від президента.

"Він озвучував ті тези, які боїться говорити Зеленський, — пояснює експерт. — Його кандидатура була обрана виключно для цього. Володимир Зеленський вирішив показати РФ, він може бути спосібним до угод, що українська сторона може озвучувати ті тези, які хоче чути Путін. Але зробив це через Фокіна".

Друга мета, за словами Семена Кабакаєва, була в тому, щоб показати: "зради" і капітуляції в Офісі президента немає, там — справжні патріоти. Мовляв, могло б бути так, як пропонував Фокін. Але так не буде.

Фактично, розіграли карту з козлом відпущення, вважає координатор в "СтопТеррор".

"Устами Фокіна на українцях тестували те, що нам намагаються нав'язати росіяни"

Політолог Віктор Таран порівнює тактику Банкової часів Зеленського з тактикою Кремля. Мова, за його словами, про тестування громадської думки з приводу тих чи інших тез.

"Як і Жириновський озвучує ті чи інші тези, які незручно озвучувати Кремлю, так і Фокін озвучував те, що не може собі дозволити Банкова, — вважає Віктор Таран. — Устами Фокіна на українцях тестували те, що нам намагаються нав'язати росіяни. Що вони вже давно намагаються пропхати... Про "іхтамнєт", про загальну амністію, про "треба домовлятися". Зеленському і Ко потрібна була людина, яка озвучить ці токсичні тези. Таким став Фокін".

За словами політолога, використовується типова схема: спробували, зафіксували результат, прибрали. Так свого часу було з Сивохою. Так тепер відбувається з Фокіним.

"Тиснуть росіяни, на яких тиснуть санкції. Вони хочуть скоріше завершити війну — на своїх умовах. А Зеленський не хоче брати на себе відповідальність за таке рішення. Навіть озвучувати токсичні пропозиції. Адже тоді у нього і його партії відвалитися значна частина електорату на заході та в центрі. Ось і заводить він у ТКГ персон, яких не можна безпосередньо пов'язати з його командою, — пояснює Віктор Таран. — Не вийшло? Почули жорстку відповідь суспільства, навіть від фракції СН? Думатимуть далі, як "продати" Україні те, чого від нас домагається Росія".

Нагадаємо, соцмережі відреагували на слова Фокіна фотожабами і мемами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини