Головна Новини Політика рада Рік повної влади "Слуги народу": як себе показала "Зе-команда" і що буде далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Рік повної влади "Слуги народу": як себе показала "Зе-команда" і що буде далі

Експерти розповіли, як змінився уряд України за рік і що чекає народ в майбутньому

28 серпня 2020, 11:07 comments1526
Поділіться публікацією:

29 серпня 2019-го року відбулося перше засідання Верховної Ради 9-го скликання. Президент Володимир Зеленський закликав протягом року розв'язати питання війни та миру на Донбасі, було сформовано новий уряд, з'явилися нові генпрокурор і голова СБУ. Чому за рік в Зе-команді все так кардинально змінилося, і що ми можемо побачити в Раді ще через рік — на ці та багато інших питань у нашому ексклюзиві відповіли експерти.

Рік повної влади "Слуги народу": як себе показала "Зе-команда" і що буде далі


"Повна монополізація влади"

Політтехнолог, експерт Українського інституту політики (УІП) Олександр Теплюк підкреслює, що 29 серпня 2019 року, коли відбулося перше засідання депутатів 9-го скликання, вперше в історії України владу одноосібно отримала одна політична сила.

"У той день депутати не тільки прийняли присягу, а й призначили прем'єр-міністра, ряд членів Кабміну, нового генпрокурора, керівника СБУ, міністра оборони та міністра закордонних справ. Де-юре ми побачили повну монополізацію влади в руках однієї людини, — зазначає експерт УІП. — Але минув рік, і ми не побачили кардинальних змін у діях і рішеннях нової влади ".

Так само існують корупційні схеми на всіх рівнях, так само триває "дерибан бюджету", — підкреслює Олександр Теплюк. За його словами, монобільшість виявилася фікцією, клубом за інтересами, який збирається в потрібний час у потрібному місці.

"Питання Донбасу залишилося невирішеним. Ми бачимо бажання президента щось зробити, але це тільки його бажання. Адже багато еліти зацікавлені в існуванні даної проблеми. Для деяких ця тема є квитком не тільки у владу, а й у велику політику", — каже експерт.

Олександр Теплюк передбачає, що через рік влада в Україні не зміниться. І ті ж люди будуть сидіти на Грушевського.

"Зміниться прем'єр-міністр. Але, не ті, хто реально управляє урядом, — пояснює експерт УІП. — Після проведення місцевих виборів, на тлі ослаблення впливу центру, буде мати місце істотне посилення місцевих еліт. Ми побачимо непряму федералізацію, прикриту децентралізацією регіонів".

На думку Олександра Теплюка, можливі зміни зовнішнього вектора з огляду на ситуацію в Європі з Covid і результати виборів в США.

"Може змінитися основний кредитор України, а, відповідно, центр впливу на економіку нашої країни, — зазначає політтехнолог. — Для простого українця ситуація погіршиться не тільки на тлі падіння світових економік, а й бажанні нинішньої влади вкрасти по максимуму і переїхати в більш благополучну країну ".


"Наймасштабніша кадрова чистка"

Політичний експерт Євгенія Колесник відзначає, що Зеленський протягом року проводив зміну кадрів не тільки в парламенті чи уряді.

"Перестановки мали місце і (тривають) на рівні областей (постійне перетасування губернаторів) і в державних компаніях. Фактично це можна вважати наймасштабнішою кадровою чисткою в історії незалежної української держави, — підкреслює політексперт. — Глобальний мінус в тому, що ця кадрова політика нічого не змінює в самій країні. Хаотичність, яка існує у новому уряді, в перспективі буде ще більше посилюватися ".

На думку Євгенії Колесник, в результаті парламентських виборів-2019 до влади прийшли некваліфіковані люди, які не розуміють механізмів роботи державного апарату.

"Про що можна говорити, якщо на першому ж засіданні парламенту "слуги" одноголосно проголосували за уряд, який пропрацював пів року і не дав жодних вагомих результатів? — запитує експерт. — Спроби команди Зеленського провести зміни структури Кабміну успіху теж не мали. Після об'єднання міністерств почався їх поділ. За рік — другий прем'єр-міністр, тричі поміняли міністрів охорони здоров'я і фінансів ".

Називає Євгенія Колесник і проблеми з "швидким миром", наслідком чого могло стати повернення тимчасово непідконтрольної частини Донбасу.

"Зеленський багато чого обіцяв, а на ділі... Вже зрозуміло, що Росія не віддасть Україні територію — це факт. Нинішня і попередня влада годують народ порожніми обіцянками, які під собою не мають ніякого фундаменту", — вважає експерт.

За словами Євгенії Колесник, якщо брати тенденції та специфіку міжнародної діяльності Російської Федерації, виходить, що повернути Донбас можливо при двох розкладах:

- якщо Україна вийде з війни переможцем (що за сучасних реалій зводить шанси до мінімуму);

- якщо в політичній структурі РФ відбудеться підрив політичної системи та державного устрою в цілому.

"Фрази, які ми чуємо протягом останніх 6-ти років — популізм чистої води, — вважає експерт. — Головне завдання України на сьогодні — створювати ті умови, за яких санкції проти РФ будуть працювати. Цілком імовірно, що в перспективі Донбас поповнить ряд заморожених конфліктів на пострадянському просторі (Нагірний Карабах, Придністров'я, Абхазія і Південна Осетія). Сьогодні у Зеленського немає чіткого плану дій, та й питання Донбасу зараз не настільки актуальне, як місцеві вибори. Що стосується дострокових парламентських виборів, про які періодично говорять, то чекати їх не доведеться. Вони не вигідні СН, оскільки електоральна підтримка стрімко падає. І в нову Раду команда Зеленського заведе куди менше нардепів, ніж в це скликання ".


"Безпечний президент"

Політолог Андрій Горбенко звертає увагу, що лише отримавши "свої" парламент і уряд, Зеленський фактично отримав важелі для управління країною. Так що звіт правління Зе-команди логічно вести саме з кінця літа 2019-го.

"Найпростіше було сказати: те, що не могло запрацювати — так і не запрацювало. Разом з тим, за рік Зеленський виявився набагато більш безпечним президентом, ніж від нього очікували найбільші песимісти, — зазначає політолог. — Денаціоналізації ПриватБанку, дефолту, обвалу гривні та економіки, як і тотальної здачі національних інтересів у війні  не відбулося. Що вже є позитивом ".

Разом з тим, підкреслює Андрій Горбенко, обіцяних важливих реформ не почали. І навіть не планують.

"Зеленському передбачувано не вдалося розв'язати проблеми "наскоком". "Просто не стріляти","просто не красти" виявилися такими ж неефективними гаслами, як і "просто не кашляти". Мало того, більш досвідчені політики навіть зміцнили свою владу, як наприклад міністр внутрішніх справ Аваков. І Зеленський виглядає керовано, весільним генералом ", — вважає Андрій Горбенко.

Експерт робить висновок: рік правління Зе-команди не став ні тотальним провалом, ні тотальним проривом. Швидше — це втрачений час для розвитку.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що президент України Володимир Зеленський заявив про те, що буде після закінчення його президентського терміну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини