Головна Статті Політика рада Ілля Ківа: скандаліст зі складною біографією і неоднозначною репутацією
commentss Cтатті Всі новини

Ексклюзив Ілля Ківа: скандаліст зі складною біографією і неоднозначною репутацією

Журналісти порталу "Коментарі" в рамках спецпроекту "Шлях депутата" попорпалися в біографії одного з найодіозніших політиків України - Іллі Ківи

1 серпня 2020, 16:30 comments6463
Поділіться публікацією:








СПЕЦПРОЕКТ "ШЛЯХ ДЕПУТАТА"

Ілля Ківа: скандаліст зі складною біографією і неоднозначною репутацією

Народний депутат Ілля Ківа

43-річний Ілля Ківа, незважаючи на його відносно малий досвід політичної діяльності і перший термін у ролі народного депутата, встиг стати одним із найбільш одіозних народних обранців IX скликання. А все завдяки своїм словам і вчинкам, причому другі — часто йдуть всупереч  із першими.

Ранній шлях Ківи: від нафтовика до міліціонера

Народився майбутній нардеп в 1977 році на Полтавщині — в нафтогазовому регіоні України. Тому немає нічого дивного у виборі його майбутньої професії. Ківа вступив до Полтавського нафтового геологорозвідувального технікума; спеціальність — "Обслуговування та ремонт нафтових і газових промислів", кваліфікація — "технік-механік". Дивним є хіба те, що інформації про роки навчання у відкритих джерелах немає. За даними деяких ЗМІ це сталося у 2003 році, тобто, коли нашому герою було 26 років. Чим же займався Ілля Ківа до цього часу — невідомо.
Наступний запис в офіційно відомої біографії політика, знову навчання — на цей раз в Полтавському державному педагогічному інституті імені В. Г. Короленка. Лише в 2005 році в біографії майбутнього нардепа з'являються перші дані про місце роботи: ТОВ "Укрзв"язокмонтаж" на посаді головного бухгалтера. До речі, є сайти, де ця інформація зберігається досі.
Через три роки Ілля Ківа почав працювати на Донецькій залізниці спершу інженером-технологом, а потім начальником промивально-пропарювальної станції Новозолотарівка. У цьому ж часовому проміжку нинішній народний обранець встигає закінчити Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого за спеціальністю "правознавство".
2010-й рік застає Іллю Ківу заступником начальника відділу ремонту та будівництва великої кільцевої дороги Служби автомобільних доріг України в Київській області. А рік по тому в його долі починається новий поворот — робота заступником начальника Управління у справах захисту прав споживачів у рідній Полтавській області.
Радикально життя майбутнього політика змінила Революція гідності. Саме з тих пір почався відлік шляху, який в результаті привів Іллю Ківу в український парламент.

Ілля Ківа і численні скандали

Вперше ім'я Іллі Ківи стало широко відомо завдяки його посади командира батальйону міліції особливого призначення "Полтавщина", що влітку-восени 2014-го року брав участь в АТО на Донбасі і стояв на позиціях у Маріуполя. Ще до призначення Ківа встиг побути главою полтавського осередку "Правого сектора", але саме на чолі "Полтавщини" він отримав свою першу медійну популярність. Тут проявилася перша з численних майбутніх загадок політика: яким чином він став співробітником правоохоронних органів, та ще й у високому званні майора, не маючи жлдного досвіду служби в силових органах.
Втім, відповідь була проста — все вирішила протекція міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, який вже в грудні 2014-го року призначає колишнього комбата заступником начальника УМВС України в Донецькій області. Через пів року, 30 червня 201-го, Ілля Ківа стає підполковником і заступником начальника УМВС України в Херсонській області, в серпні — полковником, а вже в жовтні того ж року очолює Департамент протидії наркозлочинності. Ще через півроку в кар'єрі нардепа знову трапився новий поворот. Цього разу Ілля Ківа був знятий зі своєї посади головного борця з наркотиками, але залишився радником міністра Авакова.
На кожному етапі служби Іллі Ківи в структурах МВС його прізвище переслідували скандали.
Як з'ясувалося згодом, Ілля Ківа, як і ряд інших комбатів, був раніше судимий: в грудні 2013 року його визнали винним в отриманні хабаря на посаді заступника начальника Управління захисту прав споживачів у Полтавській області. Жовтневий районний суд міста Полтави визнав правоту правоохоронців. За їхніми даними Ківа отримав 1500 доларів США за зниження в дев'ять разів штрафних санкцій, які планувалося стягнути з одного із полтавських підприємців. Вирок зобов'язував Ківу заплатити штраф у 10 200 гривень і протягом року не займати керівні пости.
Втім, до моменту служби Ківи в структурах МВС він потрапив під амністію, а сам комбат заявив, що справа була сфабрикована через його небажання платити данину заступнику начальника Полтавського УБОЗу Геннадію Бендрику (10 тис. дол. щомісяця).
Ще у вересні 2014 року бійці батальйону "Полтавщина" виступили з мітингом проти свого комбата, який не мав досвіду служби в органах правопорядку, і почали подавати рапорти з відмовою служити під керівництвом Ківи. Зрештою, останній пішов на підвищення, а батальйон був розформований і виник знову (на чолі з новим начальником) у вигляді батальйону "Полтава", а також рот "Кременчук" і "Мирний".
У 2016 році в ефірі програми "Люди. Hard Talk з Влащенко "Ківа заявляв, що нещадно боровся з алкоголізмом в рядах батальйону, і це не подобалося його підлеглим. При цьому обраний ним спосіб був явно незаконним.
"Я їм погрожував фізичною розправою, пристібав їх до стовпів на дорозі наручниками. Вони у мене стояли по дві доби, щоб протверезіти, щоб їм стало соромно. Мало того, я їх ще й фотографував, і посилав фотографії рідним. Тоді всі розповідали про патріотизм — нехай подивляться, які вони патріоти. Але таким чином я викорінив алкоголізм ", — стверджував Ківа.

Експерти звернули увагу на стрімке зростання Іллі Ківи в званнях, що порушувало вимоги "Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ", згідно зі статтею 35 якого вислуга від лейтенанта міліції до полковника міліції повинна складати 17 років. У Ківи цей шлях зайняв всього близько року.
На посту головного борця з наркозлочинністю Ківа відзначився ще більше: це і приготування наркотиків в прямому ефірі одного з каналів, що закінчилося арештом тих, хто їх приготував, і заклики до позасудових розправ, і неоднозначні заяви щодо осіб, які затіяли заворушення в ході протестів проти ЛГБТ-скандалу у Львові, і кричуще порушення правил безпеки при поводженні зі зброєю, і звинувачення "в кришуванні" контрабанди в зоні АТО, а пізніше і в Херсонській області на кордоні з Кримом. Було навіть кримінальне минуле в 90-х, підозри в наркоманії і психічне захворювання, а також багато іншого.
Зрештою, міліцейська кар'єра Ківи підійшла до кінця і почалася політична.

Від "політичного рейдера" і "неонациста" до соціаліста

Близько року після свого звільнення з лав МВС Ілля Ківа прожив відносно спокійно. Але вже влітку 2017-го скандали навколо його імені спалахнули з новою силою. На цей раз він відзначився на ниві політичного рейдерства.
Ще під час служби в органах МВС за Ківою закріпилася стійка репутація радикала. Це він із задоволенням підтверджував на власній сторінці в Facebook, шкодуючи, що не має влади розстрілювати автобуси з тими, хто їздить в ДНР.
Тим дивнішою виглядала його заява про обрання головою Соціалістичної партії України. На новій посаді Ківа пообіцяв полегшувати життя трудящих, відновлювати соціальну справедливість і подолати владу олігархів. Незабаром після цього він пішов з поста радника глави МВС Арсена Авакова.
Деякі члени Соцпартії почали спростовувати це твердження, у відповідь на це з'явився відеозапис з'їзду партії.

У той же день нардеп, полтавчанин Сергій Каплін заявив, що вигнаний з СПУ її колишній голова Петро Устенко спробував "продати" партію главі МВС Арсену Авакову, який призначив главою партії Іллю Ківу, і пообіцяв допомогу соціалістам. Втім, потім він свій пост  видалив.
Тим часом в СПУ спростували заяву Іллі Ківи і повідомили про спробу рейдерського захоплення партії, причому заява була спільною із Соціал-демократичною партією України Капліна. У жовтні того ж року Сергій Каплін був обраний ще одним головою СПУ. Втім, судові баталії, що спалахнули,  Соціалістична партія України фактично припинила свою діяльність, оскільки в Мін'юсті не було зареєстровано рішення з'їзду СПУ про обрання нового керівництва партії на чолі з Миколою Садовим. У підсумку СПУ не змогла взяти участь у позачергових виборах до Верховної Ради України.
Втім, Іллі Ківі на той час доля СПУ була, по суті, нецікава, адже він сам став народним депутатом України.
Ілля Ківа і сенсаційне потрапляння в ОПЗЖ
Якщо рішення Іллі Ківи стати главою СПУ і здивувало, то інформація про його потрапляння у виборчий список "Опозиційної платформи -" За життя "під номером 34 на вибори до Верховної Ради шокувала.
Так, блогер Денис Казанський нагадав про радикальні висловлювання новоспеченого опозиціонера, який "кілька років на потіху Россмо зображував українського радикала і обіцяв розстрілювати автобуси з мирними жителями", а також "бажає смерті куму третього номера списку своєї партії Віктора Медведчука (президенту РФ Володимиру Путіну — прим. автора)". Проте, все це не завадило Ківі стати народним депутатом за партійним списком ОПЗЖ.
З огляду на попередній досвід служби новоспеченого парламентарія, він став членом Комісії ВР з питань правоохоронної діяльності. У парламенті Ківа знову проявив активність, ставши автором і співавтором понад 30-ти законопроектів і поправок до законів. Також він активно цікавився долею одесита Сергія Стерненка, якому, як писали "Коментарі", експерти передрікають місце голови партії "Голос".
Правда, замість уваги до долі колеги-радикала цікавився найшвидшим завершенням досудового слідства проти Стерненка і передачею його до суду. Цей інтерес закінчився для депутата врученням підозри у справі про бійку в київському ресторані "Мокко". Остання трапилася взимку 2020 року між нардепом і ветераном АТО Михайлом Майманом.


Взагалі число скандалів навколо Ківи-нардепа нітрохи не поступається їх числу навколо Ківи-правоохоронця. Так, в грудні 2019 го року телепрограма "Наші гроші" провела розслідування за фактом наявності у Ківи довідки з ПНД, завдяки якій він так легко відбувся в суді у 2013-му році.


В кінці червня — початку липня нардеп виявився, в прямому сенсі, на передовій політичної боротьби в її "гарячій фазі ". Так, 24 червня в Рівненській області "засвітився Ілля Ківа, що викликало словесну перепалку між ним і "Нацкорпусом". Він отримав виклик від екс-керівника штабу "Національного корпусу" і ветерана "Азова" Родіона Кудряшова "розібратися як чоловіки".
У відповідь Ківа натякнув на продажність "Нацкорпусу", сказавши наступне: "За 6 років вашого існування ви пройшлися по всім рукам, куснувши, лизнувши, і це сьогодні дає можливість вашим лідерам бути доларовими мільйонерами і далі" штовхати "суспільству історії про патріотизм. У них всіх є ціна".
3 липня в Полтаві в офіс партії "Опозиційна платформа — За життя" була кинута бойова граната, від вибуху якої постраждала дівчина.
До словесної перепалки підключився екс-лідер "Правого сектора" Дмитро Ярош, який заявив, що в разі загрози державі просто "розстріляє цю загрозу", якою є ОПЗЖ. Ківа своєю чергою відповів, що готовий протистояти і пригрозив "адекватною відповіддю на будь-яку загрозу і дію", а також заявив про впевненість у перемозі своєї політсили.
Декларація Іллі Ківи: скромність і невідома нерухомість
Однією з численних загадок Іллі Ківи є його матеріальне становище. Так, згідно із його електронною декларацією за 2019 рік нардеп "виглядає" досить скромно. З нерухомості у нього — гараж, квартира на 43 "квадрата", земельна ділянка в 1480 квадратних метрів і жомова яма (підземна споруда для зберігання кормів).
Дохід за 2019 рік склав 148 191 гривню зарплати нардепа, 10 252 гривні і 1 242 236 гривень доходу, отриманого від здачі в оренду майна. Про яке майно йдеться — абсолютно незрозуміло, адже більше нерухомості офіційно у нього немає. Можливо, звичайно, йдеться про ту ж жомову яму. Але ще в 2019 році нардеп заявляв ЗМІ, що жомова яма куплена ним у 2005 році, і він не має наміру її продавати, та це й неможливо. Крім того, сумнівно, щоб це майно за його гіпотетичної оренди приносило б такі доходи.
Цікаво, що орендарем даного невідомого майна виступає львівське ТОВ "Компанія Сиквел", яку, своєю чергою, правоохоронці підозрюють в причетності до схем ухилення від податків.
У вигляді готівки нардеп зберігає 425 тисяч гривень і ще 259 311 гривень лежать в банківських установах.
При цьому народний депутат 15 червня задекларував цінний подарунок у вигляді золотиого годинника "Ролекс" вартістю 392 400 гривень, очевидно, піднесеного йому на день народження 2 червня.
Про свої витрати нардеп нічого не пише, але журналісти "Цензор.нет" сфотографували листування Іллі Ківи з якоїсь дівчиною, на яку парламентарій нібито витратив  протяягом тижня 16 тисяч гривень.
Взагалі нардепа важко назвати зразковим сім'янином, хоча у нього троє дітей, молодша з яких народилася у грудні 2019-го року. При цьому ім'я матері нардеп зберігає в таємниці, а останньою відомою його пасією називають 35-річну Катерину Мазур.
Нагадаємо, в попередньому матеріалі спецпроекту "Шлях депутата" журналісти "Коментарів" розповіли про становлення братів Ярослава і Богдана Дубневичів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини