Головна Статті Політика рада Ярослав Дубневич: нардеп-мільйонер на прицілі у НАБУ
commentss Cтатті Всі новини

Ексклюзив Ярослав Дубневич: нардеп-мільйонер на прицілі у НАБУ

Як Ярослав Дубневич проклав собі дорогу від рядового пресувальника до народного депутата, чому він потрапив під підозру НАБУ і чим багата декларація політика – у черговому матеріалі з серії "Шлях депутата"

29 липня 2020, 18:00 comments2645
Поділіться публікацією:

СПЕЦПРОЕКТ "ШЛЯХ ДЕПУТАТА"

Ярослав Дубневич: нардеп-мільйонер на прицілі у НАБУ

Журналісти "Коментарів" продовжують в рамках спецпроекта "Шлях депутата" розповідати про найбільш одіозних і скандальних народних обранців у лавах Верховної Ради IX скликання. Сьогодні мова піде про молодшого з братів Дубневичів – Ярослава, якому вже більше пів року світить шанс опинитися за гратами за звинуваченням у розкраданні 93-х мільйонів державних гривень.

З взуттєвиків — у бізнесмени

Ярослав Дубневич народився 1969 року в селі Зубра Львівської області, і явно не думав про політичну кар'єру. Закінчивши взуттєве училище, тоді ще 18-річний юнак влаштовується працювати в Пустомитівський райпобуткомбынат, і за 2 роки від рядового пресувальника просувається до бригадира пресувальників.

Проте вже в 1987 році Ярослав Дубневич став займатися взуттєвим бізнесом (як тоді говорили – "пішов у кооператив"). Цікаво, що роком пізніше його старший брат Богдан Дубневич, також швець за фахом, створює майстерню з ремонту та виробництва взуття. Але вже у 1989 році він отримує восьмирічний термін за розкрадання. Молодшого брата "оминула чаша сія", і він продовжив займатися бізнесом, поки його брат у 1992 році не був звільнений за станом здоров'я.

Вже в наступному, 1993 році, брати заснували "сімейний бізнес" – сільськогосподарське підприємство "Львівське", створене на базі радгоспу в рідному селі Дубневичів. Аграрний бізнес розвивався, може, і не дуже швидко, але успішно. Тому в 1998 році з'явилося ТОВ АПП "Львівське" – аграрне підприємство, яке на сьогодні є найбільшою приватною агрофірмою регіону.

В кінці 90-х брати зайнялися виготовленням деталей для залізниці і, зокрема, "Укрзалізниці", що в результаті привело їх до багатства і забезпечило пильну увагу правоохоронців, що для Ярослава Дубневича може закінчитися тюремним терміном.

За даними ЗМІ, наприкінці 90-х брати зійшлися з Михайлом Костюком, який тоді обіймав посаду начальника госпрозрахункової служби колії Львівської залізниці. Слідом за цим, в конструкторському бюро "Укрзалізниці" була запозичена нова модернізована модель кріплення КПП-5, на яку оформили винахідницький патент на імена братів Дубневичів, Михайла Костюка та тодішнього начальника Львівської залізниці Георгія Кірпу, затвердивши ці моделі як стандартні та допущені до установки. Права власності були передані офшорній фірмі "KRT Investments LTD" (Кіпр), власниками якої стали названі "винахідники" – вони ж отримували гонорари за використання авторських прав (випуск цих кріплень).

З бізнесу в політику: від району до столиці

На початку 2000-х років брати прийшли до висновку про необхідність лобіювання своїх інтересів у політиці, чим вирішили зайнятися особисто, і в 2002-му році балотувалися: Богдан – у Верховну Раду, а Ярослав – в рідну Путомитовську районну раду. За підсумками виборів пройшов Ярослав Дубневич.

У 2006 році Ярослав разом з братом був обраний депутатом Львівської обласної ради, правда, він переміг по мажоритарному округу, а Богдан пройшов за списком БЮТ. На виборах до облради у 2010-му році ситуація повторилася: молодший брат знову став депутатом-мажоритарником, а старший пройшов за партійним списком від партії "Відродження".

Ярослав Дубневич явно став більш досвідченим і успішним політиком, аніж його старший брат. Власне, так часто буває в українських "сімейних кланах", де один брат відповідає за політичний "дах", а інший – за  бізнес.

Ось і в 2012 році Дубневич-молодший знову переміг на виборах, на відміну від старшого брата, і потрапив до Верховної Ради як самовисуванець по мажоритарному округу №120. До речі, його суперницею виявилася кандидат від БЮТ, відома журналістка Тетяна Чорновол. Йдучи на вибори як позапартійний, у парламенті Ярослав Дубневич відразу ж увійшов до складу фракції партії "УДАР" Віталія Кличка.

Через два роки, на позачергових виборах у парламент потрапили вже обидва брата – молодший знову впевнено переміг на мажоритарному окрузі №120, набравши 60% голосів виборців. Після цього для Дубневичів почався "зоряний час", а їхні прізвища все частіше зазвучали в ЗМІ. Втім, ця слава явно була більш ніж сумнівною, адже у пресі братів стали згадувати як "смотрящих" за "Укрзалізницею" від президента, бо вони обоє до того часу входили в Блок Петра Порошенка.

Ярослав Дубневич і справа НАБУ

За даними ЗМІ на "підстроєних" тендерах комерційні структури Дубневичів у часи президентства Петра Порошенка заробляли щорічно не менше 1 млрд грн, продаючи "УЗ" різні запчастини (як вироблені на своїх підприємствах, так і куплені в інших). Про те як це відбувалося, розповів, правда, вже зі зміною влади, і керівник "Укрзалізниці" Євген Кравцов, зізнавшись, що збитки монополіста за причини завищення цін для братів Дубневичів тільки за 7 місяців 2019 року становили не менше 60 млн грн.

Проте інтереси братів були помічені не тільки в транспортній сфері, але і в енергетиці. У 2017 році стало відомо, що Національне Антикорупційне Бюро України відкрило кримінальне провадження за фактом розкрадання 775 млн грн тільки за 2014-2015 роки. За версією слідства, компанії "Енергія-Новий Розділ" та "Енергія-Новояворівськ" для потреб  Новояворівської і Новороздольской ТЕЦ у Львівській області, які їм належать,  купували природний газ за пільговими цінами, на ділі ж продаючи його за ринковими розцінками. Власниками обох підприємств на 90-92% виступає те саме ТОВ "АПП Львівське", чиїми власниками вважалися брати Дубневичі.

Також сліди братів періодично виявляли і у інших держтендерах, наприклад, у будівництві каналізаційних мереж, каналізаційно-насосних станцій та очисних споруд. Так, майже 16,5 млн грн на ці цілі отримала ТОВ "Енергія-Монтажсервіс", у співвласниках якого значилися брати Дубневичі. Також єдиним конкурентом переможця на тендері був постійний учасник тендерів за участю структур Дубневичів – ТОВ "Стрім-Львів".

Втім, до пори до часу все це сходило братам з рук, хіба що сума розкрадань у "газовій справі" зросла до 1,4 млрд грн, а директору ТОВ "Енергія-Новий Розділ" Ігорю Артимко і раднику керівника ТОВ "Енергія" Ігорю Кучмі загрожувало тюремне ув'язнення, замінене у підсумку на заставу у 5 млн грн.

По-справжньому над братами згустилися хмари у лютому 2019 року, коли НАБУ оголосило про підозру семи особам, які брали участь у розкраданнях 93,27 млн грн "Укрзалізниці". Окремо в Бюро повідомили, що підготували проект подання на зняття депутатської недоторканності з депутата, якого слідство вважало організатором "корупційної схеми".

Втім, інформація про це просочилася в ЗМІ ще в січні, так само як і про те, що в ролі підозрюваного виступає саме Ярослав Дубневич. Можливо, саме це вплинуло на той факт, що у Верховну Раду IX скликання балотувався саме Ярослав, адже  мав депутатську недоторканність. Як зазвичай, Дубневич-молодший впевнено переміг на своєму "рідному" окрузі №120, набравши 43,52% голосів проти 18,6% найближчого конкурента. Втім, якщо такий розрахунок і був, то він не виправдався, оскільки 31 жовтня 229 нардепа своїми голосами "за" дозволили НАБУ колегу взяти під варту.

Втім, суд оперативно задовольнив клопотання депутата і дозволив йому внести заставу в 90 млн грн – суму, трохи меншу за ту, в розкраданні якої підозрюють Ярослава Дубневича. Однак основна сутичка з НАБУ у нардепа ще попереду. У квітні Бюро заявило, що розслідування за фактом розкрадання нардепом 93 млн грн завершено, а сторона захисту отримала вільний доступ до матеріалів справи для ознайомлення напередодні майбутнього суду.

Нелегка депутатська праця Ярослава Дубневича під крилом Коломойського

Попри протистояння з НАБУ, якщо вірити сайту ВР, нардеп займається досить активною законотворчою діяльністю, виступаючи автором і співавтором більш ніж 20 законопроектів і таблиць поправок до них. За іронією долі, один із цих законопроектів стосується заборони здійснювати держзакупівлі інакше, аніж через електронну систему закупівель. Адже саме за її використання в особистих цілях НАБУ й підозрює Ярослава Дубневича.

Втім, за даними ЗМІ, на ділі Ярослав Дубневич не надто обтяжує себе роботою у парламенті. У всякому разі, як пишуть "Українські новини" з посиланням на відповідь Апарату ВР, у квітні нардеп опинився серед 24-х парламентаріїв, які втратили виплат за "прогули". Правда, електронна система реєстрації ВР стверджує, що, хоча у квітні нардеп і зареєструвався лише в 50% випадків (два рази з чотирьох), в цілому він дисципліновано ходить на засідання, побувавши на 80-ти зі 105-ти з 29 серпня.

Щодо партійних уподобань Ярослава Васильовича, то з БПП він вийшов, і у ВР нинішнього скликання вступив до депутатської групи "За майбутнє", яку активно пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським. Якраз 30 червня група, котра ще у травні перетворилася у партію з аналогічною назвою, поповнилася ще чотирма народними обранцями, і тепер, таким чином, нараховує 23 народних депутати.

Втім, якщо судити за електронною декларацією народного депутата, нелегка праця в політиці, якою Ярослав Дубневич професійно займається з 2012 року, приносить йому колосальні дивіденди.

Нерухомість, винаходи, десятки мільйонів в кредит дружині: чим володіє нардеп Ярослав Дубневич

Згідно з електронною декларацією Ярослава Дубневича за 2019 рік, йому, його дружині Наталі та їх фірмам належать 133 (!) різних об'єктів нерухомості: земля, 15 квартир, будинки, гаражі, котельні, офіси та інше.

З рухомого майна народному депутату належать два легкових авто марки "Мерседес Бенц" і "Тойота", а ось його дружина чомусь особистого авто не має і орендує "Лексус". Також нардеп володіє авторськими правами на 24 винаходи і ноу-хау у сфері рейкового транспорту.

Щодо корпоративних прав, то у власності  нардепа і його дружини офіційно перебуває частка в семи фірмах. Так, Дубневич особисто володіє 50% ТОВ "Науково-виробниче підприємство "Колійно-ремонтні технології", 25% ТОВ "Гарант-Львів" і 0,03% ТОВ "Енергія-інвест". Втім, за даними аналітичної платформи YouControl, на ділі він має відношення приблизно до 20-ти юридичних осіб, за винятком благодійних організацій.

Мабуть, найбільший інтерес зі списку YouControl представляють ТОВ "Корпорація КРТ", яка заробила на держтендерах у 2012 році 241 млн грн, київська будівельна фірма ТОВ "Сервіс-тепломонтаж" з 53,2 мільйонами гривень за 2016-й рік, ТОВ "Енергія новий розділ" з 47,25 млн грн у 2017-му році та ТОВ "Науково-виробниче підприємство "Енергія-Новояворівськ" з 32,7 млн грн за 2018-й рік. Як нескладно помітити, вплив Ярослава і Богдана Дубневичів з часом знижувався, що сприяло зменшенню доходів їхніх фірм, принаймні, які легально їм належали.

Втім, особисті доходи подружжя Ярослава і Наталії Дубневичів виглядають більш аніж солідно, оскільки тільки дохід нардепа від роботи у ВР склав 995 912 гривень. Сукупний дохід з урахуванням відсотків, здачі в оренду або продажу численної нерухомості, продажу цінних паперів чи корпоративних прав склав майже 23,5 млн грн.

Цікава ситуація складається і з фінансовими активами подружжя Дубневичів: сукупний їх обсяг у вигляді банківських рахунків, готівки та боргів склав 36,5 млн грн, 46,5 тис. євро і 1 долар. Так, Ярослав Дубневич дав у борг власному підприємству ТОВ "АПП Львівське" 2,8 млн грн, і ще 5 млн грн позичив у своєї дружини Наталії Дубневич.

Останній факт виглядає абсолютно незрозумілим, адже в тій же декларації написано, що Ярослав Дубневич дав у борг дружині цілих 30 млн грн. Тож хто у кого брав у борг, скільки і навіщо?

Крім того, вказано 8 фактів дарування нерухомого майна на сукупну суму в 52 млн 736 982 гривні – про яке майно йдеться, і хто отримав ці щедрі подарунки, нардеп так і не вказав.

Раніше "Коментарі" у рамках спецпроекту "Шлях депутата" розбиралися, хто такий голова Рахункової палати України Валерій Пацкан.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини