Головна Новини Політика президент COVID-19 у Зеленського: хто і як може зіграти на ситуації
commentss НОВИНИ Всі новини

COVID-19 у Зеленського: хто і як може зіграти на ситуації

Експерти розповіли, чи може Зеленський обернути зараження коронавірусом на свою користь

10 листопада 2020, 13:41
Поділіться публікацією:

Вчора президент України Володимир Зеленський захворів на коронавірус. Чи можна вважати хворобу президента маркером програної владою боротьби з Covid-19? Хто і яким чином може зіграти на ситуації? Чи не використовує сама влада це, щоб посилити карантин навіть більше, ніж збиралася? На ці питання відповіли "Коментарям" експерти.

COVID-19 у Зеленського: хто і як може зіграти на ситуації

"Може посилитися розхитування з метою проведення дострокової парламентської кампанії"

На думку керівника Центру аналізу та стратегій Ігоря Чаленка, президент Зеленський вже неодноразово пошкодував про свою заяву в травні — про владу як майстрів спорту з боротьби з коронавірусом.

"Керівництво країни недооцінило пандемію та її наслідки для українських громадян — це факт. Причому, нагадаю, Covid-19 прийшов в сім'ю Зеленського ще в червні, коли захворіли Перша леді та син. Проте, країна втратила можливість якісно підготуватися до осіннього загострення ситуації, про яку попереджали профільні фахівці, — зазначає експерт. — Ми продовжили витрачати мільярди з ковід-фонду на нецільові напрямки, такі, як будівництво доріг".

Ігор Чаленко впевнений, що сьогодні зіграти на коронавірусній проблематики пробує опозиція.

"Тим більше маємо яскравий приклад за океаном, де атака кандидата в президента США Байдена в цьому напрямку на свого опонента здобула успіх. Очевидно, в українських реаліях після результатів місцевих виборів може посилитися розхитування з метою проведення дострокової парламентської кампанії, — вважає керівник ЦАС. — Також потрібно брати до уваги, що коронавірус має різний результат і перебіг хвороби. Попри те, що президент молодий і знаходиться в хорошій фізичній формі, є вкрай незначна, але все ж ймовірність дострокового припинення повноважень через неможливість виконувати свої обов'язки за станом здоров'я. В такому випадку, згідно зі статтею 112 Конституції, нагадаю, його обов'язки виконуватиме голова Верховної Ради (Дмитру Размуков). Це найпесимістичніший варіант. Я сподіваюся, що такий розвиток подій не відбудеться".

Владі сьогодні необхідно думати про додаткову допомогу органам місцевого самоврядування, підкреслює експерт.

"Той же фонд з боротьби із коронавірусом на сьогодні освоєно за касовими видатками на 59%. Сьогодні Кабмін має всі повноваження для перерозподілу витрат за напрямками, — говорить Ігор Чаленко. — Наприклад, додати до субвенції місцевим бюджетам на забезпечення лікарень киснем. Водночас вважаю малоймовірним можливість реального посилення карантину по одній простій причині — люди його просто не дотримуються. Яскравий приклад — Ужгород, який знаходиться в червоній зоні. Все працює, масковий режим тотально ігнорується. Тому карантин вихідного дня, пропонований владою, а також нові штрафи за неправильне носіння масок — це спроба зберегти обличчя".

"Зеленський може обіграти ситуацію у свою користь"

Політичний експерт Дмитро Воронков вважає, що ситуацію із захворюванням на ковід керівництва держави маркером неефективної боротьби з пандемією вважати можна. Але сумнівається, що це призведе до відчутних іміджевих втрат.

"Безумовно, основні опоненти "Слуги народу", наприклад, з "Європейської солідарності", можуть ситуацію піднести як поразку влади перед Covid-19. Однак це не дасть потрібного результату. Перш за все, через те, що багато топових світових політиків також перенесли на собі це захворювання. У тому числі Трамп. І на цьому тлі ніякий чорний піар не спрацює", — зазначає експерт.

А ось сам Зеленський може обіграти ситуацію на свою користь — за аналогією з Трампом. І, швидше за все, так і буде, вважає Дмитро Воронков.

"А саме — спробує підкреслити образ не тільки наближеного до простих людей, які також виявилися інфікованими, але й образ переможця над хворобою. Буде показово активно працювати, попри хворобу, буде проявляти найбільшу активність до щасливого фіналу одужання, — прогнозує експерт. — Думаю, що саме тактику Трампа він візьме за основу".

Що стосується посилення карантину, то його можуть посилити, припускає Дмитро Воронков. Але точно не будуть використовувати для цього таку причину як захворювання президента. Оскільки це викличе зворотну реакцію.

Експерт пояснює: "Адже сам президент навряд чи буде на жорсткій ізоляції. І якщо він посилюватиме карантин, керуючись своєю хворобою, це може бути сприйнято не як турбота про народ, а як елементарне боягузтво. І опоненти президента не упустять шанс вдарити на цьому тлі по його рейтингу. Якщо карантин і посилять, то найімовірніше будуть керуватися елементарною статистикою".

Раніше повідомлялося, що на захворювання Зеленського відреагували в Мережі. Під публікацією президента в соцмережі цілий шквал коментарів: що пишуть українці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини