Головна Новини Політика зовнішня політика Журнал Time розповів, як Фірташ з Льовочкіним використовували ОПЗЖ для поширення компромату на Байдена
commentss НОВИНИ Всі новини

Журнал Time розповів, як Фірташ з Льовочкіним використовували ОПЗЖ для поширення компромату на Байдена

Політолог розповів про роль Дмитра Фірташа і Сергія Льовочкіна в політичних процесах в США

25 вересня 2020, 19:17
Поділіться публікацією:

Журнал Time опублікував статтю, в якій йдеться про те, як український олігарх Дмитро Фірташ використовував партію "Опозиційна платформа — За життя" (ОПЗЖ) для допомоги адвокату Дональда Трампа Руді Джуліані в пошуку і поширенні компромату на кандидата в президенти США Джо Байдена. Крім того, в статті зазначено, що про те, що відбувається, знав один з лідерів ОПЗЖ Сергій Льовочкін. На це у своєму блозі звернув увагу політолог-міжнародник Микита Варламов.

Журнал Time розповів, як Фірташ з Льовочкіним використовували ОПЗЖ для поширення компромату на Байдена

Політолог заявляє, що стаття може повторити успіх резонансної статті видання Politico про втручання України в американські вибори у 2016 році. На його думку, наслідки для Фірташа і його оточення можуть бути самими незавидними, якщо ставка олігарха не спрацює.

"Як ми пам'ятаємо з численних розслідувань американських журналістів, Джуліані взяв Фірташа" в оборот "на тлі звинувачень, пов'язаних з передбачуваною схемою хабарництва в рамках титанової угоди олігарха в Індії. Щоб уникнути відповідальності перед американським правосуддям, Фірташ погодився допомагати Джуліані збирати компромат на Байдена. Восени 2019 року наближені до Фірташа депутати з партії ОПЗЖ запропонували допомогу в зборі компромату на Байдена одіозному Андрію Теліженко, який теж працював на Джуліані. Але той відмовився. Фірташ хотів бути корисним для команди Трампа, а тому попросив Сергія Льовочкіна та інших близьких до себе депутатів від ОПЗЖ винести цей процес на загальноукраїнський рівень ", — заявив Варламов.

Микита Варламов пише, що люди Фірташа понад рік передавали Джуліані інформацію. Він звертає увагу на те, що це офіційно підтвердив генеральний прокурор США Вільям Барр. Зокрема, через українського депутата Андрія Деркача, який запустив в публічну площину "плівки Байдена". Паралельно люди Фірташа в ОПЗЖ намагалися транслювати свої заяви про корупцію проти Байдена в українському парламенті. Варламов зазначає, що вони не змогли набрати достатньо голосів, щоб почати парламентське розслідування. У свою чергу це призвело до того, що епіцентр подій перемістився в Сенат США, де люди Джуліані почали розкручувати тему сина Байдена і його роботи в компанії "Бурісма".

"Цікаво, що журнал TIME намагався прив'язати до даного процесу Віктора Медведчука. Однак, ці дії були за його спиною, про що свідчить відповідь Медведчука TIME, що він ніколи особисто не зустрічався з Теліженко і не знає його і ніколи не обговорював цю ідею з президентом РФ Володимиром Путіним або іншими високопоставленими російськими чиновниками, тому що вважає це внутрішньою справою України. Він також спростував будь-які спроби створити "неофіційний канал" в Москву для соратників президента Трампа. Таким чином, єдиним "каналом" у даній справі в ОПЗЖ був відомий газівник Дмитро Фірташ і депутат, який закінчив "московський вуз для шпигунів" — Андрій Деркач ", — заявляє політолог.

Микита Варламов нагадує, TIME також пише, що на початку 2000-х Фірташ став посередником у російсько-українській торгівлі газом з благословення російського президента Путіна. Проживаючи наразі у Відні (Австрія), Фірташ контролює велику мережу енергетичних і медіаактивів в Україні, включаючи один з її провідних телеканалів.

Варто зазначити, що на початку вересня Міністерство фінансів США опублікувало заяву, в якій говориться, що українського нардепа Андрія Деркача внесли в чорний список. Політика звинувачують в тому, що він є "активним російським агентом протягом більше ніж десять років", використовуючи маніпуляції та обман в спробах вплинути на вибори в Сполучених Штатах і в усьому світі.

Політолог Микита Варламов вважає, що все це може боляче вдарити по Фірташу після президентських виборів в США. На його думку, якщо переможе Байден, кримінальне розслідування проти українського олігарха може поновитися з новою силою, і тоді уникнути екстрадиції в США Фірташу буде дуже складно. Варламов вважає, що ставка Фірташа на Трампа була зрозуміла — він лідирував і, здавалося, що не віддасть перемогу. Але зараз всі карти сплутались, і переможця назвати важко. Тому олігарх завис в очікуванні. Надії на подяку Трампа після його перемоги ще є, але шанс опинитися в американській в'язниці в разі перемоги Байдена все ж більше.

Раніше "Коментарі" писали, що глава політради партії ОПЗЖ Віктор Медведчук зазначив, що достовірність запису розмови ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена і п'ятого президента України Петра Порошенка, про які заявляє Деркач, може бути встановлена судом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини