Головна Новини Політика зовнішня політика В'їзд заборонено: наскільки ефективні "чорні списки" Мінкульту
commentss НОВИНИ Всі новини

В'їзд заборонено: наскільки ефективні "чорні списки" Мінкульту

Міністерство культури вносить в "чорний список" все більше російських громадян

23 листопада 2020, 12:28
Поділіться публікацією:

Мінкульт України та СБУ продовжують розширювати "чорні" списки. Нещодавно в них виявився російський музикант і продюсер Максим Фадєєв. Заборона на в'їзд існує навіть для покійних російських артистів. Про ефективність подібних заборон і ролі таких заходів в забезпеченні безпеки країни розповіли українські експерти.

В'їзд заборонено: наскільки ефективні "чорні списки" Мінкульту

"Україна живе примарами минулого"

Так, політолог Наталія Білоус вважає, що внесення діячів культури за політичними ознаками в "чорні списки" — це своєрідна чи не об'єктивна цензура і абсурд.

"Діячі культури, науки, релігії, спорту не повинні ніяким чином використовуватися в політичних іграх, — пояснює експерт. — Створення образів внутрішніх і зовнішніх ворогів України показує те, що наша держава не впевнено в собі і живе примарами минулого. У той час, як інші країни роблять ставки на технологічний прогрес".

На думку Наталії Білоус, поки українське суспільство буде зайняте пошуком ворогів у власній голові, нам не варто очікувати інноваційних трансформацій і лідируючих позицій в світі.

"Нормальна інформаційна гігієна"

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович згоден, що  створення подібних "чорних списків" для діячів культури, мистецтва, спорту, виглядає інформаційно й іміджево не дуже добре для нашої країни.

"Але я не бачу альтернативи створенню подібних списків по одній простій причині — туди потрапляють люди, які порушують чинне законодавство України. Найчастіше мова йде про незаконне відвідування окупованого Криму (через територію РФ, а не через материкову Україну). Частина діячів були помічені в знятті відверто пропагандистських фільмів, виступали в окупованих Донецьку, Луганську, нагороджені "владою" тимчасово непідконтрольної частини Донбасу. І практично всі "списочників" відкрито заперечують факт російської агресії проти України, факт окупації, визнаний усім світом", — аргументує Ігор Рейтерович.

На його думку, якщо ми закриємо на це очі, це буде якоюсь мірою легітимізувати все, що відбувається на окупованих територіях.

"Такі списки — це нормальна інформаційна гігієна. Дивно було б, якби такого роду пропагандистів ми пропускали у свою країну, — каже Ігор Рейтерович. — Так, є частина громадян України, які вважають, що культура, спорт можуть існувати окремо від політики. Але це — омана. Важливо розуміти, що культура і спорт для РФ — це продовження війни, тільки іншими засобами. І ті ж артисти, які ці користуються, повинні понести хоча б мінімальне покарання у вигляді недопуску на територію України".

Як повідомляв портал "Коментарі", протягом місяця Служба безпеки України (СБУ) заборонила в'їзд на територію нашої країни 41 іноземному громадянину. Серед осіб, яким заборонили в'їзд в Україну російські пропагандисти, члени терористичних організацій, сепаратисти і прихильники неонацизму.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини