Головна Новини Політика зовнішня політика Військові бази від США: необхідність чи загроза
commentss НОВИНИ Всі новини

Військові бази від США: необхідність чи загроза

Українські експерти дали оцінку ідеї будівництва військових баз коштом США

20 листопада 2020, 10:23 comments1168
Поділіться публікацією:

США мають намір побудувати військові містечка в Бердянську та Маріуполі для підрозділів Морської охорони Держприкордонслужби України. Підтримка уряду США щодо посилення потенціалу Морської охорони ДПСУ буде надаватися через Програму з експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS), Бюро Держдепартаменту США у справах міжнародної безпеки та нерозповсюдження зброї масового ураження.

Військові бази від США: необхідність чи загроза

Українські експерти оцінили важливість подібного і можливі загрози для України.

"Військові бази — власність України"

Експерт з питань сектора оборони і безпеки Олег Стариков підкреслює, що Україна — це суверенна держава. А тому має повне право на своїй території — як особисто, так і за допомогою стратегічних союзників — будувати те, що вважатиме за потрібне.

"Штати вирішили допомогти з облаштуванням інфраструктури військово-морських сил. Ми втратили її у 2014 році, адже все було облаштовано на базі в Севастополі", — підкреслює Олег Стариков.

Ідея, на його думку, хороша. Головне, підкреслює експерт, що ці бази будуть складатися на інвентарному обліку та знаходиться у власності України. А зовсім не у власності іншої країни, як будуть говорити деякі "коментатори".

"Ризики будуть тоді, коли на даних базах буде знаходитися наступальна зброя, а не оборонна. Поки ж ніяких ризиків для тих країн, які можуть порахувати це загрозою, я не бачу", — зазначає експерт.

"Подібні об'єкти зайвими не будуть"

Політолог Андрій Окара нагадує, що за часів Януковича, коли міністрами оборони України були, в тому числі люди, які мають російське громадянство, на думку ряду експертів, відбувалося системне знищення військової інфраструктури на лівобережній Україні. Зараз же якоюсь мірою йде зворотна реакція.

"Раніше логіка була така — навіщо нам це треба, ми ж з РФ не збираємося воювати? Тепер же створення військово-морської інфраструктури в близькості від україно-російського кордону, з огляду на нинішню ситуацію (хтось вважає те, що відбувається російсько-українською гібридною війною, хтось — громадянською війною в Україні, хтось — американським втручанням), виглядає логічними. Ми знаходимося всередині серйозного конфлікту. І подібні об'єкти на узбережжі Чорного та Азовського морів — точно не будуть зайвими", — вважає політолог.

При цьому він підкреслює, що відповідно до української Конституції іноземні об'єкти подібного роду не можуть виникати на території України. Спеціальне застереження була зроблена лише для російського військово-морського флоту. Чим це закінчилося — усім відомо.

"Об'єкти, що створюються — в Очакові, під Одесою, в Бердянську, Маріуполі — не є іноземними військовими базами, а українськими військовими об'єктами. Їх створення відбувається за допомогою країн НАТО. І це зрозуміло, враховуючи заявлену Україною євроатлантичну інтеграцію. І ті обставини, в яких країна знаходиться з 2014 року", — резюмує Андрій Окара.

Як повідомляв портал "Коментарі", в рамках реалізації міжнародного проекту нові військові бази отримає Морська охорона Державної прикордонної служби України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини