Головна Новини Політика зовнішня політика В ЄС назвали рішення КСУ по е-декларуванню підставою для скасування безвізу
commentss НОВИНИ Всі новини

В ЄС назвали рішення КСУ по е-декларуванню підставою для скасування безвізу

Євросоюз може тимчасово позбавити Україну безвізу

29 жовтня 2020, 12:57
Поділіться публікацією:

У Європейському союзі заявили, що рішення Конституційного Суду України про скасування електронного декларування можуть стати причиною тимчасового зупинення безвізового режиму між Україною та ЄС. Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на лист посла України при ЄС Миколи Точицького на адресу віцепрем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, яке опинилося у розпорядженні видання.

В ЄС назвали рішення КСУ по е-декларуванню підставою для скасування безвізу

У листі йдеться, що поки неофіційно джерела в ЄС говорять, що рішення Конституційного суду України No13-р/2020 року, яка скасувала ключові антикорупційні повноваження НАЗК, кримінальну відповідальність за неправдиве декларування, є підставою для початку запуску Європейською Комісією механізму тимчасового зупинення дії безвізу. Приводом є відхід третьої держави від критеріїв, в результаті виконання яких був введений безвізовий режим.

Посол пише в листі, що рішення КСУ та ОАСК стали приводом для занепокоєння Європейської служби зовнішніх дій і Єврокомісії. Відомства звернули увагу на те, що питання боротьби з корупцією все ще залишається пріоритетним для України.

Також в листі зазначається, що незалежність, інституційна спроможність і стійкість інфраструктури, перш за все антикорупційної, є критерієм досягнення ряду короткострокових і стратегічних цілей у відносинах з Європейським Союзом, серед яких:

- збереження безвізового режиму поїздок громадян України в ЄС;
— співпраця з Міжнародним валютним фондом, що є передумовою отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС в розмірі 1,2 млрд євро, покликаних забезпечити фінансово-економічну стабілізацію в нашій країні;
— інтеграція в енергетичний ринок ЄС (мова йде про незалежність НКРЕКУ);
- поширення на Україні режиму внутрішнього ринку у сфері телекомунікацій, укладення угоди про взаємне визнання електронних довірчих послуг (незалежність НКРЗІ);
- інтеграція в єдиний цифровий ринок (незалежність Національного офісу інтелектуальної власності), тощо.

Микола Точицький також зазначив, що Україні необхідно створити робочу групу, до складу якої варто включити представників парламенту, Офісу президента, суддівського самоврядування, наукових кіл і громадянського суспільства. Ця робоча група повинна буде визначити обробки змін до Конституції України.

Нагадаємо, КСУ скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування. У Національному агентстві по запобіганню корупції після цього закрили Реєстр електронних декларацій. "Коментарі" дізналися в експертів, що означає цей крок: спланована атака на антикорупційні органи чи  панування закону.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини