Головна Новини Політика зовнішня політика Україна і НАТО: чи допоможе альянс ефективно протистояти Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Україна і НАТО: чи допоможе альянс ефективно протистояти Росії

Українські експерти не сумніваються, що Україні потрібно якомога швидше входити в НАТО

13 липня 2020, 17:29 comments1671
Поділіться публікацією:

Українські експерти спеціально для видання "Коментарі" назвали переваги від вступу України і Грузії в НАТО, а також відзначили, як на це вплине американська політика.

Україна і НАТО: чи допоможе альянс ефективно протистояти Росії

"НАТО сьогодні прагне зміцнити східний фланг"

Експерт-міжнародник, голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ" Олег Білоколос виділяє в цьому контексті три аспекти.

"Перше. НАТО сьогодні прагне зміцнити свій східний фланг і зробити більш дієвим курс на стримування агресивної Росії. Внесок на це з боку України та Грузії, безсумнівно, підвищила б ефективність НАТО на цьому напрямку", – вважає Олег Білоколос.

Другий аспект, за словами експерта, полягає в тому, що можливості Альянсу безпосередньо залежать від військових і економічних можливостей його країн-учасниць.

"Прискорений розвиток цих складових і суттєве підвищення рівня того, що сьогодні в світі називають "національної стійкістю" (national resilience), – надійний путівник Києва на шляху до НАТО", – підкреслює Олег Білоколос.

Третім аспектом він вважає необхідність зробити Україні все можливе для подальшого розширення наявної підтримки в Конгресі США з боку обох партій – республіканців і демократів.

"Це має стати найголовнішим завданням української дипломатії на сьогоднішньому етапі", – упевнений експерт-міжнародник.

"Для протидії агресивним Росії потрібно посилювати НАТО"

Позиція конгресменів зрозуміла, вважає політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан.

"Для протидії агресивним Росії, апетити якої ні на йоту не зменшилися, потрібно посилювати НАТО, – пояснює він. – На даний момент реальними кандидатами, причому серйозно мотивованими, є лише Грузія та Україна".

У майбутньому, вважає Вадим Трюхан, це можуть бути також Білорусь і Сербія, в яких зараз відбуваються досить болючі внутрішньополітичні процеси.

"На практиці ж підтримка Конгресом розширення НАТО за рахунок України і Грузії може означати одне – перспективи прискорення процесу стають цілком реальними", – резюмує політексперт.

"Американські законодавці є драйверами протистояння російської гібридної агресії"

"Подібні заяви Конгресу США мене не дивують, – зізнався політичний експерт Євген Магда. – Саме американські законодавці є багато в чому драйверами протистояння російської гібридною агресії".

Але не варто забувати про ще один факт, закликає експерт.

"У листопаді 2020 разом з президентськими виборами в США відбудуться і вибори в Палату представників. Відповідно, діючі парламентарії прагнуть продемонструвати свою активність у сфері зовнішньої політики", – пояснює Євген Магда.

Тому експерт не вважає, що з озвученого заяви виникає, що Україна і Грузія отримають потужний імпульс для вступу в НАТО.

"Але вони отримали ще одне підтвердження того, що їх хочуть там бачити в перспективі, терміни якої сьогодні визначити не представляється можливим", – зазначає Євген Магда.

Як раніше писали "Коментарі", НАТО готовий нарощувати військову міць у Чорному морі. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини