Головна Новини Політика зовнішня політика Скандальні слова Фокіна: навіщо брати в ТКГ людей, які "розгойдують човен"
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Скандальні слова Фокіна: навіщо брати в ТКГ людей, які "розгойдують човен"

Експерти розповіли, чому влада відхрестилася від резонансних заяв Вітольда Фокіна, представника української делегації в ТКГ

1 вересня 2020, 12:29 comments1372
Поділіться публікацією:

В Офісі президента України (ОПУ) запевняють, що окремі коментарі, які прозвучали в недавньому інтерв'ю заступника керівника української делегації в мінській Тристоронній контактній групі (ТКГ) Вітольда Фокіна і викликали обурення в суспільстві, не відображають офіційної позиції української влади. "Коментарі" разом з експертами з'ясували, як це розуміти, навіщо брати в ТКГ людей, які "розгойдують човен" і в яких іграх замішаний ОПУ.

Скандальні слова Фокіна: навіщо брати в ТКГ людей, які "розгойдують човен"

Нагадаємо, що Фокін в інтерв'ю одному з видань заявив, що "треба оголосити загальну амністію, провести вибори, розв'язати питання особливого статусу окремих районів, а найкраще — Донбасу". В ОПУ і ВР такий підхід відкинули.

"Завжди можна буде сказати, що вони не "тягнуть" за чисто фізичних причин"

"Якщо призначенням Кравчука і Фокіна в Мінський процес Зеленський намагається продемонструвати своєму потенційному електорату повагу до "стабільних" радянських часів напередодні місцевих виборів, то бажаного результату він все одно не доб'ється", — вважає політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук.

Він пояснює, що проросійськи налаштований електорат в Україні не є таким вже численним. І вже давно зробив свій вибір на користь орієнтованих на Кремль партій, які дивним чином діють в Україні під час російсько-української війни, яка триває вже сьомий рік.

"Але коли Вітольд Фокін, який є заступником керівника української делегації в Мінській Тристоронній контактній групі, в недавньому інтерв'ю озвучує тези, які, як запевняють в Офісі президента України не відображають офіційної позиції української влади, то — як це взагалі може бути? — дивується Віктор Каспрук. — Виходить, Фокін повинен мати якісь таємні повноваження, про які українське суспільство не поінформовано. Або ж він свідомо озвучує те, що (заздалегідь зрозуміло) буде викликати неприйняття в українському політикумі".

Втім, зазначає експерт, тут може бути і третє пояснення.

"Коли таким чином на міжнародну арену висуваються перемовники солідного віку, то після того, як вони не зможуть домовитися, завжди можна буде сказати, що вони не "тягнуть" із суто фізичних причин, — пояснює Віктор Каспрук. — А всі політичні прорахунки — швидко списати на цих "людей з минулого".

"Він був призначений Офісом президента України, главою держави — і виконує саме їх розпорядження"

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих нагадує, що обороноздатність держави та міжнародна діяльність — прямі сфери впливу і відповідальності президента.

"Не відкриття шкіл, інспектування доріг або проведення партійних з'їздів, — підкреслює Олег Вострих. — А — нацбезпека і зовнішньополітичні відносини. Тому говорити про те, що Фокін веде якусь свою гру, висловлює якусь "особисту думку" — годі й говорити. Він був призначений Офісом президента України, главою держави — і виконує саме їх розпорядження".

Якщо згадати заяви Зеленського про необхідність до кінця року встановити мир на Донбасі, картинка складається, вважає експерт. І люди, призначені в ТКГ — свідомий вибір під ті цілі, які він збирається зробити.

"Зеленський рухається точно за планом, затвердженим з Путіним. І в рамках виконання Мінських домовленостей, — пояснює Олег Вострих. — Але це викликає негативні інформаційні сплески в країні. Що веде до падіння рейтингу СН і президента особисто. Тож владі доводиться маневрувати, вуалювати свої рішення... Мир, звичайно, дуже потрібен. Але — не за всяку ціну, не за рахунок здачі інтересів країни".

"Не виключаю, що ОП вже готується до запуску плану Б щодо Донбасу"

Соціолог, експерт з комунікацій Дмитро Громаков називає ключовою проблемою нового керівництва української сторони в Тристоронній контактній групі (Кравчук, Фокін) те, що вони гіпертрофують роль ТКГ і власні можливості свого впливу на процеси в суспільстві та країні.

"З іншого боку, — зазначає експерт, — вони підходили до попередньої історії переговорів і своїх колег як до людей, не здатних переступити червоні лінії — як внутрішні, так і країнові. Саме тому кожен новий член ТКГ починає зі спроби напрацювати якийсь потенціал довіри з боку Кремля. І даючи надії контрагентам — шляхом гучних заяв або навіть дій. За найболючішим питанням для України. А це — "загальна амністія" і "особливий статус" ОРДЛО, закріплений в Конституції".

А далі, підкреслює Дмитро Громаков, переговори ведуться на рівні вже консультацій (закритих і відкритих) з росіянами. І виникає питання — як це все донести українцям, щоб не підірвати країну.

"Іншими словами, починається імітація переговорного процесу. Причому, українські учасники цього можуть щиро не розуміти. І в силу свого віку, і в силу культурних установок, сформованих в ті часи, коли Москва для них була керуючим центром — і вони могли лише обговорювати пропозиції Кремля, але не мали права ставити йому умови", — пояснює експерт.

Тому ОП змушена реагувати на такі гучні заяви Фокіна і Кравчука, демонструючи свою позицію.

"Не виключаю, що ОП вже готується до запуску плану Б щодо Донбасу, усвідомлюючи небажання РФ йти на компроміс, жорсткість позиції Кремля, — каже Дмитро Громаков. — А вся історія зі зміною керівництва ТКГ носить суто внутрішній характер. Інтегруючи туди відверті проросійські фігури, які з теплотою згадують часи СРСР і "братерство народів" і т.п. Таким чином, керівництво ОП створило необхідний для себе фон, щодо якого воно буде виглядати досить патріотично. Мета — перехопити частину електорату Порошенка, яка бачить лише в його партії прапор боротьби з РФ... Проте, залишається головне питання: як на це знущання відреагують в Кремлі?"

Нагадаємо, Вітольд Фокін після скандальних слів потрапив у базу "миротворця".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини