Головна Новини Політика зовнішня політика Шанси Разумкова стати президентом: наскільки українці довіряють спікеру парламенту
commentss НОВИНИ Всі новини

Шанси Разумкова стати президентом: наскільки українці довіряють спікеру парламенту

Експерти вважають, що зараз в Україні зростає рівень довіри до спікера Верховної Ради

11 листопада 2020, 17:30
Поділіться публікацією:

На тлі хвороби президента Володимира Зеленського та загального падіння довіри до нього деякі експерти і політики почали "приміряти" президентство на спікера Верховної Ради України Дмитра Разумкова. Які шанси спікера зайняти крісло глави держави, якщо в Україні відбулися б дострокові президентські вибори, "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Шанси Разумкова стати президентом: наскільки українці довіряють спікеру парламенту

Виконуючий обов'язки президента

Такий сценарій не позбавлений здорового глузду, вважає експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай. І нагадує, що згідно з нашим законодавством, саме спікер виконує обов'язки президента у разі дострокового припинення ним повноважень.

"Ми маємо досвід такої передачі влади, правда, сумнівний. У 2014 році, коли Рада відсторонила від посади Віктора Януковича, його обов'язки як президента став виконувати колишній тоді спікером ВР Олександр Турчинов ", — нагадує Валентин Гайдай.

На його думку, Разумков як можливий приймач Зеленського — більш ніж реальний варіант, але зараз в реалізацію такого сценарію експерт не вірить.

"По-перше, Зеленський цілком нормально себе почуває. Його стан навіть не близьке до критичного. По-друге, у Разумкова немає впливу на фракцію "Слуга народу". У 2019 йому вдалося завести в парламент лише кілька своїх людей, тому, знайти підтримку в Раді йому буде складно. По-третє, Зеленський зараз оточений більше креатурами Ріната Ахметова (Денис Шмигаль, Андрій Єрмак), в той час, як у Разумкова давні зв'язки з т.зв. Дніпровським (Дніпропетровським) кланом — з Сергієм Тігіпком, з групою "Приват". Тому його варто більше асоціювати з Ігорем Коломойським і його оточенням ", — вважає експерт.

Але потенційно Разумков — майже готовий лідер і може очолити власний політичний проект, впевнений Валентин Гайдай.

Про Разумкова в ролі президента говорити рано

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко вважає, що поки рано говорити про президентство Разумкова.

"Більш того, ті, хто говорить зараз про такий варіант, робить йому ведмежу послугу, враховуючи і так натягнуті відносини між президентом і спікером. А також з огляду на ревниве ставлення президента до тих, у кого є хоч якийсь рейтинг. Думаю, сам Дмитро Олександрович не в захваті, що під нього приміряють крісло президента ", — каже Костянтин Бондаренко.

На його думку, Зеленський нікуди йти не збирається, а у Разумкова є задатки хорошого політика.

"Але це політик для майбутньої каденції — на період після 2024 року", — резюмує політолог.

Нагадаємо, якби президентські вибори відбулися найближчим часом, то за чинного президента Володимира Зеленського проголосували б 33,3% українців , які вже визначилися зі своїм вибором.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини