Головна Новини Політика зовнішня політика Проблеми в судовій системі та ліквідація олігархії: чому влада ігнорує рекомендації Європарламенту
commentss НОВИНИ Всі новини

Проблеми в судовій системі та ліквідація олігархії: чому влада ігнорує рекомендації Європарламенту

«Коментарі» розбиралися, чому судова система та олігархія залишаються одними з найболючіших моментів в Україні

11 листопада 2020, 15:10
Поділіться публікацією:

Комітет закордонних справ Європарламенту розкритикував українську владу за проблеми з судовою системою і висловив розчарування відсутністю прогресу в ліквідації олігархії в Україні. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, чи реально розв'язати ці проблеми і якщо так, то як.

Проблеми в судовій системі та ліквідація олігархії: чому влада ігнорує рекомендації Європарламенту

Судова система України. Фото: Pixabay

Майже 30 років без змін

Європейські чиновники лише констатували те, що у нас не змінюється із середини 90-х років минулого століття, коли другий президент України Леонід Кучма побудував олігархічно-кланову систему і сировинну економіку. Про це говорить політолог Віктор Таран.

"Нічого з того часу не змінювалося. Жоден президент не міг це подолати. Все одно, чи були це люди ззовні (як Віктор Ющенко і Володимир Зеленський) або люди з цієї системи — як Леонід Кучма і Віктор Янукович", — каже політолог.

Чи можна це поламати або змінити? Зараз — навряд чи, вважає Віктор Таран.

"Якщо Порошенко зміг трохи приструнити олігархів (той же Ігор Коломойський виїхав з країни, а Рінат Ахметов особливо не висовувався), то при Зеленському вони знову набрали сил і розправили крила, — пояснює експерт. — У Зеленського немає ні досвіду, ні команди, щоб їх здолати. Він, мабуть, найслабший президент за роки незалежності України. Спочатку маючи величезний кредит довіри та можливості — він толком не зумів провести жодної реформи. А тепер у нього і його оточення немає ні сил, ні бажання, ні можливостей щось змінювати".

Проблемні сегменти в Україні

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзівідзінскій зазначає, що після Революції Гідності у нашій країні відбулося майже 130 реформ. Деякі з них Європарламент вважає добре реалізованими: в сільському господарстві, енергетиці, цифрову економіку, щодо децентралізації. Але ключові для подальшої співпраці — буксують. Йдеться, зокрема, про судову систему, подолання корупції та тісно пов'язану з ними проблему олігархії.

"Судова гілка влади — найменш легітимна в Україні, через те, що користується найменшою довірою населення, — зазначає експерт УІП. — Ключова проблема в тому, що без довіри до судової системи, отримати підтримку реформ у населення неможливо. Адже кожна дія наражається на небезпеку відкату назад".

Неможливо у сучасних українських реаліях здолати і такі явища як олігархат, впевнений Владислав Дзівідзінскій. Він нагадує, що вся українська новітня історія за останні 20 років побудована на привласненні державного майна приватними особами. Перемога над корумпованим олігархатом сьогодні призведе до зупинки цілих напрямків економіки. Але вихід, на думку експерта, є.

"По-перше, слід встановити реальне верховенство права через якісні зміни в судовій системі, — говорить він. — По-друге, важливою є реалізація ідей на кшталт нульової декларації. По-третє, шляхом децентралізації велика частина управлінських функцій переходить на місця. Тому за умови підтримай ефективної місцевої влади, населення зможе контролювати вплив олігархату на майно громади".

Раніше "Коментарі" писали, що екс-соратник Ігоря Коломойського розповів про "котлетні вечірки" в офісі олігарха.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини