Головна Статті Політика зовнішня політика Між двох вогнів: чим небезпечне для України зближення Росії та Китаю
commentss Cтатті Всі новини

Між двох вогнів: чим небезпечне для України зближення Росії та Китаю

Відносини Росії і Китаю можуть нашкодити не тільки Україні, але й решті світу

24 січня 2021, 00:51 comments1646
Поділіться публікацією:

Джо Байден, який 20 січня вступив в повноваження президента США, вважає Китай головним конкурентом Америки, а Росію — основним опонентом і збирається продовжити політику стримування даних держав. В останні роки Захід турбує зближення Москви і Пекіна.

Між двох вогнів: чим небезпечне для України зближення Росії та Китаю

Росія таКитай. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

У доповіді "НАТО 2030: єдність в новій ері", який може лягти в основу стратегії розвитку Північноатлантичного альянсу на найближчі десять років, рекомендується створити спеціальну групу з відстеження співпраці двох країн у військово-політичній і технологічній сфері, включаючи спільні операції з дезінформації та гібридні війни. В експертному середовищі існує думка, що в доступному для огляду майбутньому Китай і Росія створять військовий союз в якості противаги Заходу і його азіатським партнерам. Україні такі перспективи загрожують негативними наслідками.

Китайська загроза

У роки "холодної війни" у відносинах Москви і Пекіна спостерігався глибокий розкол через відмінності в ідеології, в економічній моделі розвитку і конкуренції за лідерство в соціалістичному світі. Навіть зі США відносини у Китаю були кращими, ніж з Радянським Союзом. Китай заполонили американські компанії. Пекін став найбільшим торгово-економічним партнером Вашингтона. Однак, геополітична ситуація змінилася. Сьогодні зростаюча військова, економічна та технологічна міць Китаю викликає занепокоєння в розвинених країнах Заходу, Японії, Південної Кореї.

Політичний експерт Андрій Мішин вважає, що проявом "м'якої сили" може стати технологічне і економічне поглинання опонентів. Логістична і інвестиційна глобальна ініціатива "Один пояс, один шлях", в якій беруть участь більше 70 країн, включно з Україною, поставки обладнання для мереж мобільного зв'язку п'ятого покоління в країни-члени НАТО сприймаються в США як інструмент геополітичної експансії Китаю.

Піднебесна намагається встановити контроль над транспортними маршрутами по всьому світу, будуючи нові дороги, порти. Посилення залежності від кредитів, інвестицій, технологічного експорту, покупка контрольних пакетів акцій великих містоутворюючих підприємств дозволять Китаю не тільки контролювати окремі галузі економіки, але впливати на політичні рішення в інших країнах. C 2005 по 2019 роки китайські фірми вклали 815,3 млрд доларів інфраструктурні проекти за кордоном, 624,4 млрд доларів інвестицій економіку США, Канади, європейських держав.

Пекін інвестує в підвищення мобільності своїх збройних сил, розвиток балістичних ракет, стратегічної авіації, авіаносців, підводних човнів, щоб домогтися переваги над США і НАТО на суші, на морі і в повітрі. C 1999 по 2019 роки Китай збільшив витрати на оборону з 38 до 253,5 млрд доларів. У 2017 році Китай заснував першу закордонну військову базу на території восточноафриканской країни Джибуті з виходом в Аденську затоку. Піднебесна самовільно будує військові об'єкти на атолах в Південно-Китайському морі, чия приналежність оскаржується В'єтнамом, Філіппінами, Малайзією, зводить штучні острови, перешкоджає свободі міжнародного судноплавства. На думку Мішина, в політбюро КНР ростуть войовничі настрої.

"У 2017 році керівництво КНР поставило перед Народно-Визвольної Армії Китаю дві основні мети: завершити модернізацію до 2035 року і стати збройними силами" світового класу "до 100-річчя утворення КНР в 2049 році. Сьогодні за кількістю кораблів і підводних човнів Китай, що нараховує 350 корпусів, випереджає всі інші країни (у США — 293). Піднебесна перетворюється на велику військову державу, вперше активно заявляючи про це. 15 жовтня 2020 року голова Сі Цзіньпін під час візиту на військову базу в провінції Гуандун, звертаючись до корпусу морської піхоти, безпосередньо заявив, що китайські військові повинні бути готові до військових зіткнень ", — пояснив експерт.

Згідно з китайським законодавством, іноземним компаніям доводиться ділитися інтелектуальною власністю та комерційними таємницями в обмін на дозвіл працювати в КНР. За інформацією аналітиків Пола Голдштейна і Шерон Дрісколла, Китай щорічно краде американської інтелектуальної власності на суму до 600 млрд доларів. Незважаючи на це американські корпорації виступають за зближення США і Китаю, бажаючи отримати матеріальну вигоду на китайському ринку. Нормалізація відносин США і Китаю спостерігалася з часів президентства Річарда Ніксона, а екс-президент Барак Обама навіть запропонував голові КНР Сі Цзіньпіну заснувати форум "Великий двійки" і розділити відповідальність за підтримку сучасного світопорядку. Однак, даним планам не судилося збутися.

Стратегія тиску і стримування

США розв'язали торгову війну з Китаєм в роки президентства Дональда Трампа. У Білому Домі розраховували за допомогою збільшення імпортних мит на китайську продукцію домогтися від Пекіна звільнення американських компаній від передачі технологій і більше купувати американської продукції для подолання проблеми торгового дефіциту. Втім, Андрій Мішин вважає, що спочатку адміністрація Трампа діяла за заповітами колишнього держсекретаря і радника президента США з питань нацбезпеки Генрі Кіссінджера, намагалася вибудувати відносини з Росією і Китаєм краще, ніж у них самих, що ні до чого не привело.

Колишній радник президента США, генерал Герберт Макмастер впевнений, що Джо Байден надасть світу послугу, якщо продовжить дотримуватися жорсткого курсу по відношенню до Китаю, чия поведінка стає більш агресивним і наступальним. У 2020 році Китай вступив до прикордонного зіткнення з Індією в Гімалаях, потопив в'єтнамське риболовецьке судно в Південно-Китайському морі, проводив військові маневри з використанням авіації і флоту поблизу Тайваню. Китайська влада проводять репресії щодо опозиції в Гонконзі, ущемляють права уйгурів в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі. Макмастер вважає, що команда Байдена зуміє внести корективи в китайську політику Трампа і буде співпрацювати з іншими країнами, в тому числі в рамках регіонального форуму регіональної безпеки "Квадрітераль" (США, Австралія, Індія, Японія) для протидії експансії Китаю.

Директор Національного університету Сінгапурського інституту південноазіатських досліджень Раджа Мохан вважає, що Байден відійде від політики одностороннього тиску на Китай за допомогою мит і відновить систему альянсів, підірваних при Трампа, щоб змусити Китай грати за правилами. Експерт вважає, що США в стримуванні Китаю можуть підтримати Індія, Японія, Південна Корея, Австралія, Таїланд, Філіппіни, Індія, організація АСЕАН і йому доведеться знаходити точки дотику з консервативними політичними силами в азіатських країнах, які виступають проти засилля китайців.

До стримування Китаю підключиться НАТО, яка сприймає активність Китаю в світі як виклик для інтересів країн-членів, має намір в найближче десятиліття протидіяти кіберзагрозам, гібридним війнам, кампаніям з дезінформації з його участю. Навряд чи варто очікувати потепління у відносинах США і Китаю в роки президентства Байдена.

Відповідь з Піднебесної

Формування США антикитайської коаліції буде підстьобувати зближення Китаю та Росії у військово-політичній сфері. На думку політичного експерта Андрія Мішина, протягом останніх п'яти років китайське керівництво обговорює можливість укладення військових союзів і надання гарантій безпеки іншим країнам. Експерт упевнений, що в будь-якому альянсі Китай претендує на роль старшого партнера. Роль молодшого партнера підходить Росії, яка після агресії на сході України в 2014 знаходиться в складних відносинах з США і ЄС під гнітом економічних санкцій.

"У перспективі з високою часткою ймовірності можна прогнозувати перехід Китаю і Росії до прямих і прихованим (гібридним) спільним військовим операціям. Звісно ж, що механізм реалізації військово-політичного альянсу Росії і Китаю буде значно витонченіше, ніж формальне створення військового блоку, на основі сучасної адаптації "Мистецтво війни" Сунь-цзи і хитромудрої візантійської політики, не розкриваючи ніяких точних параметрів, але при цьому весь час погрожуючи світу, таємно поглинаючи і руйнуючи технологічну та економічну міць своїх супротивників "- вважає Андрій Мішин.

Мішин також вважає, що Китай став певною альтернативою ЄС для Росії після 2014 року.

"Завдяки масштабним проектам на кшталт будівництва газопроводу" Сила Сибіру ", запуску другої нитки нафтопроводу Сковородіно — Мохе і проекту" Ямал СПГ "частка КНР в товарообігу РФ, за даними російської і китайської митниць, за неповне десятиліття збільшилася майже вдвічі — з 10% в 2014 році до майже 20% у кризовому 2020 році. При цьому, Росія в умовах санкцій США і ЄС все більше залежить від Китаю в сфері стратегічних технологій на зразок систем зв'язку п'ятого покоління. Перспективи нових санкцій і міркування національної безпеки роблять китайські компанії Huawei, Xiaomi і ZTE фаворитами. Якщо відносини Росії з ЄС і США продовжать погіршуватися, що ймовірно, а роль Китаю як торгового партнера і джерела технологій для РФ буде зростати, то через 10 років у Пекіна з'являться потужні інструменти для тиску на Москву "- констатував співрозмовник.

На думку експерта, маркером формування військового союзу США і Росії є продаж китайським військовим новітніх зразків російських озброєнь, як багатоцільові винищувачі Су-35, протиракетні комплекси С-400, спільні військові навчання в Середземному і Балтійському морі, сприяння Москви у створенні китайської системи попередження про ракетний напад.

"У 2017 році Росія ініціювала підписання трирічної дорожньої карти двостороннього військового співробітництва з Китаєм. Це може стосуватися співробітництва в сфері стратегічної ПРО, гіперзвукових технологій і будівництва атомних підводних човнів. В останній день 2020 року на сайті міноборони КНР розміщено повідомлення, що Китай має намір просувати військову співпрацю з Росією в 2021 році і сприяти його виходу на ще більш якісний рівень ", — уточнив Андрій Мішин.

Наслідки для України

Україна опиниться між двох вогнів в умовах протистояння США і їх союзників з тандемом Китаю і Росії і не зможе витягти для себе ніякої вигоди. За спостереженнями Андрія Мішина, Москва протягом останніх п'яти років спекулює сценарієм зближення з Пекіном у військовій сфері. Експерт допускає, що таким чином російське керівництво шантажує західних колег перспективою оформлення російсько-китайського альянсу, якщо вони не пом'якшать санкції, введені після анексії Криму та інтервенції на сході України.

Окремою проблемою професор Мішин вважає надмірну економічну і технологічну залежність від Китаю, яка не може не насторожувати США.

"Китайська Народна Республіка за повідомленням Митної служби України найбільший торговий партнер нашої країни в 2020 році як по експорту в Китай -7,1 млрд дол., Так і з імпорту в Україну — 8,3 млрд дол. Важко навіть припустити, яким тягарем для Україна обернеться авантюра з договором на поставку китайської вакцини від коронавируса Sinovac. Разом з тим, слід зазначити і українську технологічну залежність від Китаю, наприклад, за результатами 3 кварталу 2020 року частка китайських смартфонів на українському ринку становить майже 70% ", — пояснив експерт.

В таких умовах адміністрація Джо Байдена поставить команду Володимира Зеленського перед вибором, чи то він буде йти в фарватері зовнішньої політики США і приєднатися до глобальної антикитайської коаліції і пожертвує вигодами, які приносить співробітництво з Піднебесної, то чи виявиться в чорному списку. Невдоволення США викликало співробітництво Української держслужбою спецзв'язку і захисту інформації та китайської компанії Huawei, плани продажу Китаю виробника авіадвигунів "Мотор Січ".

Україні доведеться визначитися, або дотримуватися євроатлантичного вектора розвитку і підтримувати зовнішньополітичні ініціативи США і країн-членів НАТО, або намагатися вибудовувати прагматичні відносини з різними центрами сили без прив'язки до ідеології і інтересам інших країн, диверсифікувати імпорт і експорт, зміцнювати економіку і збройні сили, ставати самодостатнім регіональним гравцем, як надійшли Туреччина і Азербайджан. Третього шляху немає.

Нагадаємо, "Коментарі" перерахували, які кроки Росії і Китаю можуть нашкодити Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Ektomorf

24 січня 2021, 15:43

Не ну реально, а шо тут можна ждать от клоуна. Зеленский не позорь страну, уйди к Яныку. Все равно ни о чем ни с кем не договоришься. Не решишь ничего. Китайцы скупят все земли. Нихера не будет.

Читатель

24 січня 2021, 14:05

Байден понабрал советников и чиновников достаточно осторожных не склонных к оправданному риску. Россия и Китай требуют жесткого подхода, так как чтут язык силы. Также не стоит преувеличивать российское-китайское союзничество. Это скорее ситуативный альянс в условиях конфронтации обеих стран с Западом. Китай и Россия имеют массу обоюдных проблем. Вспомните как китайцы отжали у русских остров на Амуре, также они проводят демографическую экспансию на Дальнем Востоке. Россия сама опасается, что Китай оттяпает у нее земли до Урала. Русские скорее настроены убедить европейцев отменить санкции и кинуть окончательно Америку. Это меньшее из двух зол.


Новини