Головна Новини Політика зовнішня політика Крим вводить реєстрацію туристів: чого варто остерігатися
commentss НОВИНИ Всі новини

Крим вводить реєстрацію туристів: чого варто остерігатися

Експерти оцінили для видання «Коментарі» плани підконтрольного Росії «уряду Криму» запустити на анексованому півострові електронну систему обліку туристів

1 червня 2020, 13:08 comments1977
Поділіться публікацією:

Стало відомо, що "міністерством курортів і туризму" заплановано створення електронної системи обліку та реєстрації прибулих до Криму на основі використання порталу держпослуг або спеціально створеного програмного забезпечення. Зазначається, що метою є "фіксація реального турпотоку і географії розміщення туристів", а також "додаткові гарантії безпеки як для відпочиваючих, так і для самих кримчан в нинішній ситуації" (мається на увазі пандемія коронавіруса). Передбачається, що електронну систему обліку туристів запустять на другому етапі відновлення роботи санаторно-курортного комплексу в Криму, який може початися після 1 липня.

Крим вводить реєстрацію туристів: чого варто остерігатися

"Попереду — індивідуальні санкції"

Керівник Кримської правозахисної групи "20 лютого" Олександр Лієв вважає це дуже хорошою акцією – вельми корисною в ракурсі санкцій.

"Давно існують санкції проти тих, хто подорожує в Крим не через материкову Україну. Чудово, що тепер ще й офіційна база буде створена "владою" півострова, – підкреслює експерт. – Як тільки вона стане загальнодоступною (а це неминуче станеться), наступним кроком будуть індивідуальні санкції по відношенню до тих, хто подорожував у окупований Крим не через адмінкордон між ним і материковою Україною".

Олександр Лієв нагадує досвід, який застосовувала Грузія до незаконного відвідування своїх територій, також як і частина України, окупованих РФ. Мова про Осетію і Абхазію.

"Ті, хто потрапляв туди не через Грузію, не просто потрапив під санкції, але і під статтю Кримінального кодексу – аж до тюремного ув'язнення, – підкреслює правозахисник. – У нашій ситуації мова йде про заборону в'їзду в Україну на визначений термін. Але не тільки про це. До прикладу, можуть застосовуватись і індивідуальні санкцій з боку ЄС, США. Як мінімум – відмова в отриманні віз... Так що я, безумовно, вітаю цю ініціативу. І вважаю, що, найімовірніше, треба аплодувати і нашим спецслужбам, які її пролобіювали на окупованій території".

"Створення подібної бази — фікція"

Юридичний експерт, професор, науковий радник адвокатського об'єднання "Barristers" Борис Бабин не виключає, що окупанти намагаються взяти під контроль сірий і чорний бізнес, пов'язаний з послугами сфери відпочинку.

"Не думаю, що за фактом це призведе до чогось, окрім зростання корупційного навантаження на відповідний бізнес Криму, – зазначає експерт. – До того ж, якщо такі реєстри будуть створені, вони стануть прекрасною базою для українських правоохоронців та їх колег з інших країн. Адже основна частина відвідувачів потрапляє в Крим незаконно – через міст або літаками з РФ. А всі, хто прямує на півострів не через пункти пропуску на админгранице між материковою Україною і Кримом, можуть на певний час забути і про можливості відвідати нашу країну, і поїздки в США і Європу. А тому не думаю, що така база буде створена".

Бабін Борис припускає, що заява зроблені з метою налякати бізнес: мовляв, несіть швидше "данину".

"Створення такого реєстру (а-ля кримський "Миротворець"!), який дуже скоро виявиться відомий усім, буде фактично означати знищення і без того добряче втратив турбізнесу в Криму, – вважає експерт. – Можливо, базу все ж таки створять. Але лише для "розпилу" грошей на це, а також заробітку на те, щоб не вносити туди туристів. Інакше – прощай, можливість відвідати цивілізований світ".

"Звичайні норми для поліцейської держави"

Політолог, голова платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян думає, що озвучену ініціативу варто розглядати в розрізі російської традиції всіх брати "на олівець". А також у комплексі з заявою "глави Криму" Сергія Аксьонова про те, що нема чого їхати туди "безцільно".

"Відомо, що прибувають у Крим повинні відправлятися на примусову обсервацію за свій рахунок, – зазначає Олег Саакян. – Так що одним із способів визначення "безцільності" візиту і може стати такий реєстр. Адже Крим серйозно постраждав від несистемних дій РФ щодо протидії епідемії коронавіруса. І це спровокувало вияв певної автономності. При тому, що автономії півострів після анексії був позбавлений – РФ зробила його частиною Південного Федерального округу"

Експерт не виключає, що такого роду реєстр може бути використаний як інструмент контролю за бізнесом. А правильніше – як спосіб вимагання.

"За допомогою цього реєстру можуть вимагати від бізнесу якоїсь частки. Формально – у вигляді турзбору та інших відрахувань. Неформально – хабарів для обходження цих самих відрахувань з прибулих туристів, – каже Олег Саакян. – До того ж, такий крок можна розглядати як завуальоване введення норм поліцейської держави – під приводом викликаних корона-кризою економічних проблем".

Коментуючи ризик потрапляння тих, хто опиниться в реєстрі, в санкційні списку України та країн Заходу, політолог підкреслив, що це теж може бути цілеспрямованою політикою.

"Таким чином створюється "замазанність", ефект співучасті до окупації Криму, – пояснює Олег Саакян. – Фактично – кругова порука, перерозподіл відповідальності за дії російської влади – на всіх росіян".

Як повідомляв портал "Коментарі", в День пам'яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу, президент України Володимир Зеленський звернувся до свого народу. Гарант Конституції сказав, що дійсно вірить у те, що настане день, коли Крим повернеться до складу України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини