Головна Новини Політика зовнішня політика "Кавказ-2020": чим російські навчання загрожують Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

"Кавказ-2020": чим російські навчання загрожують Україні

Експерти дали свою оцінку навчанням "Кавказ-2020"

21 вересня 2020, 11:13 comments1428
Поділіться публікацією:

21 вересня, якраз в День миру, в РФ стартує стратегічне командно-штабне навчання "Кавказ-2020". "Коментарі" дізналися в експертів, яку небезпеку вони несуть і чим можуть відповісти колективний Захід і Україна.

"Кавказ-2020": чим російські навчання загрожують Україні

"Росія і так може реалізувати свої плани стосовно України"

Аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Белесков зазначає: "З одного боку, є практика, коли відповідні навчання такого рівня з боку Росії переростають в дії, які несуть пряму загрозу сусідам. Для цього є відповідні умови: створюється вся інфраструктура забезпечення військ, розгортається штаб і т.д. З іншого боку, можна відзначити, що в порівнянні з тією ситуацією, яка була під час аналогічних російських навчань у 2016 році, більш активні дії йдуть з боку Заходу та України ".

Микола Белесков нагадує, що на півдні нашої країни паралельно з російськими навчаннями "Кавказ-2020" будуть проходити стратегічні командно-штабні навчання "Об'єднані зусилля 2020". Під час них відпрацюють всю номенклатуру завдань, в тому числі — щодо створення відповідного угруповання для відбиття агресії. Будуть залучені ракетні комплекси "Вільха" і "Нептун", безпілотники.

За словами начальника Головного управління доктрин і підготовки Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майора Олексія Тарана, вперше до проведення цих навчань будуть залучені військові підрозділи збройних сил країн НАТО (США, Великобританії) для спільного виконання навчально-бойових завдань.

"Дії країн НАТО, перш за все США, Великобританії, які зараз особливо активні в акваторії Чорного моря (і в повітрі, і на воді), призводять до того, що РФ потрібно відволікати на них свої сили, — продовжує аналітик. — І їй ніколи концентруватися на якихось планах застосування своїх збройних сил стосовно України. Я, правда, сумніваюся, що такі плани були спочатку. Зараз РФ і так може реалізувати свої плани стосовно України- без силового сценарію ".

У будь-якому випадку, наші зусилля, а також допомога наших партерів, допоможуть, щоб "Кавказ-2020" пройшов без проблем для України, констатує Микола Белесков.

"Економічне лідерство — точно не про РФ"

Самі навчання "Кавказ-2020" прямої загрози Україні не несуть. Це чергове брязкання зброєю, яке РФ проводило десятки разів і до цього. Такої думки дотримується експерт з національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього (УІМ) Іраклій Джанашия.

"Так, ці навчання в цей раз набагато ширший. Але це — все. Основне завдання цих навчань побрязкати зброєю якомога голосніше. І чим голосніше, тим краще, — підкреслює експерт УІМ. — Щоб всі новинні пабліки світу писали: "Росія проводить чергові навчання поряд з кордоном України — невже вони хочуть напасти?". Завдання навчань, щоб таких повідомлень було якомога більше ".

Те, що кількість учасників військовослужбовців в цих навчаннях в рази більше, ніж зазвичай (12900 — максимально дозволене кількості військовослужбовців, які можуть брати участь в навчаннях під управлінням єдиного оперативного командування, відповідно до Віденської конвенції 2001 роки), лише підкреслює це. Росіяни самі це заявляють, ні разу не приховуючи. А значить — вони бажають уваги, впевнений Іраклій Джанашия.

Він нагадує, що Джон Маккейн (американський політик і державний діяч, сенатор США від штату Аризона, кандидат в президенти США від республіканців на виборах 2008 року — ред.) Назвав Росію — світовою бензоколонкою? По факту — так воно і є.

"Економічне лідерство — точно не про РФ. Тоді шляхом чого показати всьому світу, що вона все ще супердержава? Останні років 15 Росія спеціально лізе в усі кризи (де підігріваючи їх, де створюючи), щоб потім їх "повирішувати". І створити вид країни, яка "в кожній бочці затичка", і без неї розібратися з кризою вже неможливо ", — пояснює експерт УІМ.

Іраклій Джанашия зазначає, що єдина загроза \ проблема, з якою Україна може зіткнутися, це якщо російські навчання будуть розширені до акваторії Чорного моря — з подальшим перекриттям акваторій для своїх тренувань.

"А це означає, що на п'ять днів деякі торгові маршрути в Чорному морі можуть бути перекриті, — пояснює експерт. — Що, само собою, для України погано — частина вантажів буде затримуватися на підходах. Але і ця загроза вже настільки звична і буденно, що ніхто в Україні не звертає на це увагу ".

"Навряд чи "Кавказ-2020" щось змінить"

На думку військового експерта, полковника запасу Олега Жданова, навчання "Кавказ-2020" блякнуть у порівнянні з попередніми відповіддю, який дала Україна і її союзники.

"Минулого тижня президент України Володимир Зеленський взяв участь у відкритті військових навчань Rapid Trident — 2020 у Львівській області, — зазначає Олег Жданов. — За даними Міноборони, в ці навчання залучені близько чотирьох тисяч осіб. Найчисленніші військові контингенти — від України і США. Але також приєдналися військовослужбовці з Німеччини, Данії, Румунії, Литви, Польщі, Канади і Великобританії. До речі, британці залучили повітряно-десантні війська. І на такому рівні, на якому робили цього приблизно з 80-х. А сьогодні стартують ще й "Об'єднані зусилля 2020". Плюс — в цьому місяці в наш повітряний простір вже кілька разів заходили Boeing B-52 — самі стратегічні бомбардувальники на озброєнні американських ВПС ".

Експерт підкреслює, що три Boeing B-52 під прикриттям українських винищувачів провели патрулювання в акваторії Чорного моря. І патрулювання це тепер буде мати постійний характер.

"У Міноборони тоді відзначили, що таким чином стратегічні партнери України дали зрозуміти російському керівництву, що не дадуть того перетворити Чорне і Азовське моря у внутрішні озера РФ. Плюс — це була демонстрація сили з нашого боку: якщо Росія спробує зрушити на Україну, їй буде боляче, — каже Олег Жданов. — А ще в Чорне море зайшли кораблі 6-го флоту США. У тому числі есмінець з крилатими ракетами з дальністю ураження цілі 2,5 тисячі км. Плюс — є система коригування балістичних ракет після їх пуску, долає всю систему радіоелектронних перешкод, які може виставити РФ ".

На думку експерта, Путін саме тому, щоб якось нівелювати гру м'язами представників НАТО і України, заявив недавно, що РФ має суперпотужну зброю — гіперзвукову ракету "Кинджал".

"Але річ у тому, що цієї ракети ніхто не бачив в реалі, — звертає увагу Олег Жданов. — Якщо США відчувають лазерну зброю і говорять про нього, вони постійно це демонструють. Путін же, як мені здається, просто спробував нівелювати словами реальну потужну силу, які демонструють країни НАТО, в тому числі на навчаннях в Україні. Резюмуючи — наші партнери не менш ніж ми зацікавлені в безпеці наших кордонів на цей момент — і готові допомогти у їх відновленні в колишньому вигляді. І навряд чи "Кавказ-2020" тут щось може змінити ".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини