Головна Новини Політика зовнішня політика Дорожня карта щодо врегулювання ситуації на Донбасі: блогер розповів, що залежить від України
commentss НОВИНИ Всі новини

Дорожня карта щодо врегулювання ситуації на Донбасі: блогер розповів, що залежить від України

Блогер розкрив подробиці дорожньої карти за версією Донецька і Луганська та розповів, які рішення тепер має ухвалити українська влада

29 жовтня 2020, 20:15
Поділіться публікацією:

Донецьк представив компромісну дорожню карту щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Про це пише у своєму блозі політолог Микита Варламов.

Дорожня карта щодо врегулювання ситуації на Донбасі: блогер розповів, що залежить від України

За його словами, 14 жовтня на засіданні Тристоронньої контактної групи (ТКГ) керівника української делегації Леоніда Кравчука запитали про те, чи збирається Україна виконувати Мінські угоди на практиці. Тоді Кравчук відповів, у ТКГ просто немає повноважень, щоб ставити завдання перед Верховною Радою і президентом України.

Варламов зазначає, що тоді Донецьк і Луганськ запропонували розробити в ТКГ компромісну дорожню карту, яку пізніше могла б схвалити Верховна Рада, а після — можна було б поставити перед українською делегацією конкретну задачу і дати їй більше повноважень. За словами Микити Варламова, результатом повинні були б стати конкретні домовленості щодо врегулювання конфлікту відповідно до Мінських угод.

Блогер заявляє, що зараз вже відомі деякі пункти дорожньої карти, яку розробили Донецьк і Луганськ. Він стверджує, що під час вчорашнього засідання ТКГ Кравчук не просто особисто запропонував, а й пообіцяв, що вже через тиждень українська делегація надішле в ТКГ свій власний аналогічний проект дорожньої карти, а також, що документ буде враховувати всі питання, порушені Донецьком і Луганськом, з конкретними термінами і послідовністю кроків.

У блозі Варламов опублікував деякі пункти дорожньої карти за версією Донецька і Луганська:

1. До __ жовтня 2020 року представники України і Окремих районів Донецької та Луганської областей України (далі — ОРДЛО) в Тристоронньої контактній групі (далі — ТКГ) узгодять додаються Заходи щодо посилення режиму припинення вогню (Додаток 1) і забезпечать їх негайне безумовне виконання без будь-яких вилучень і самостійних інтерпретацій.

2. Не пізніше 3 днів з дня набрання чинності Постанови Верховної Ради України про затвердження (схвалення) цієї Дорожньої карти представники України та представники ОРДЛО в ТКГ (далі — Сторони) забезпечать надання в ТКГ переліків осіб, взаємно запитуваних Сторонами до звільнення і обміну, з розподілом їх за наступними категоріями: (1) "встановлено — згоден на обмін", (2) "згоден на обмін — готовий до обміну", (3) "встановлено — не згоден на обмін" і (4) "не встановлено" і не пізніше 15 днів проведуть взаємне звільнення і обмін осіб з категорії 2 за принципом "всіх на всіх", а також приступлять до спільної роботи з підготовки до звільнення та обміну осіб, включених до категорії 1.

4. Не пізніше 10 днів з дня набрання чинності Постанови Верховної Ради України про затвердження (схвалення) цієї Дорожньої карти Сторони узгодять і затвердять Додаток №2 до Рамкової рішенням ТКГ від 21 вересня 2016 року і приступлять до розведення сил і засобів на визначених у ньому 4 ділянках (Слов'яносербськ, Петрівка, Ніжньотепле, Григорівка), а також приступлять до спільної роботи з підготовки загального плану розведення сил і засобів по всій лінії зіткнення.

5. Не пізніше 30 днів з дня набрання чинності Постанови Верховної Ради України про затвердження (схвалення) цієї Дорожньої карти Президент України на виконання і розвиток схваленого Радою Безпеки ООН (Резолюція 2202 від 17 лютого 2015 р.) Комплексу заходів з виконання Мінських угод вносить до Верховної Ради України проект Закону України "Про внесення змін до Конституції України (в частині децентралізації влади)", який передбачає наступні перехідні положення Конституції України:

"На період до 2050 року в складі України утворюються Окремий район Донецької області і Окремий район Луганської області. Особливості здійснення виконавчої влади та місцевого самоврядування, межі територій, порядок формування, система і основні повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в зазначених районах встановлюються окремим законом України ".

Нагадаємо, політолог заявив, що українська влада не готова виконувати Мінськ, тому робота ТКГ стала марною тратою часу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини