Головна Новини Політика зовнішня політика Байден і труба: експерти про долю газопроводу СП-2
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден і труба: експерти про долю газопроводу СП-2

Джо Байден буде докладати зусиль щодо зупинки будівництва "Північного потоку-2", вважають експерти

18 листопада 2020, 11:02
Поділіться публікацією:

Згідно з даними німецької газети Bild, ймовірний переможець президентських виборів в США, демократ Джо Байден не тільки хоче, але і може зупинити проект газопроводу Північний Потік-2. Чи зможе Байден поховати СП-2, і які можуть бути наслідки того чи іншого розвитку ситуації розповіли українські експерти.

Байден і труба: експерти про долю газопроводу СП-2

 "У Трампа — торговельні інтереси, у Байдена — політичні"

Доктор юридичних наук екс-постпред президента України в АР Крим Бабин Борис нагадує, що основним завданням СП-2 є створення для РФ потужностей подачі в Європу газу, повністю заміщають українські.

"Для США цей проект містить виклики як для постачальника в Європу сланцевого газу в рамках торгового судноплавства, через термінали, — підкреслює експерт. — Адміністрація Трампа прагнула зупинити "Північний потік" в силу саме торгових інтересів. У Адміністрації Байдена до цих цілей додадуться і політичні".

На думку Бориса Бабина, оскільки застосовані США санкції, в першу чергу по класифікаційним товариствам  і страховикам судів, які будують СП, досить ефективні, то навряд чи їх хтось буде скасовувати з січня 2020 року".

"Американські політики шукають ринки збуту для своїх компаній"

Політичний експерт Світлана Кушнір думає, що для Джо Байдена в пріоритеті залишаться національні інтереси — на відміну від українських політиків і президента.

"Поховати СП-2 не вдасться. Бувай. Але стримати його добудову — цілком реально, — каже Світлана Кушнір. — Тим більше, що США тиснуть в цьому питанні на Євросоюз, щоб просто продати європейцям скраплений газ і залишитися на енергоринку європейського континенту".

Експерт підкреслює, що американські політики (будь то демократи, або республіканці) розмовляють мовою бізнес-інтересів, а на ідеології.

"В умовах економічної кризи вони шукають будь-які ринки збуту для своїх компаній. А якщо є можливість ці ніші на ринках і секторах розширити, то діють досить агресивно ", — зазначає Світлана Кушнір.

Вона акцентує, що у випадку з СП-2 і Україна, і США — в одному фарватері.

"Чим довше будується Північний потік-2, тим більше ми зможемо прокачати природного газу завдяки нашому транзитному договору з РФ, — пояснює експерт. — Тобто, тим довше наша ГТС буде затребувана. А це значить, що в бюджет прийде більше коштів. Тому тут нам з новою адміністрацією Білого дому треба вибудувати стійкі та довготривалі зв'язки. І так пильнувати свої прагматичні вигоди. Поки два гіганти б'ються, дрібним краще встигати доїти корову. Адже колись таке везіння закінчиться — і прийдуть зовсім інші часи ".

Як повідомляв портал "Коментарі", Посол України в Австрії Олександр Щерба заявив, що критика санкцій США проти російського магістрального газопроводу "Північний потік-2" є неприйнятною.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини