Головна Новини Політика вибори Вибори в Україні: як переселенцям проголосувати на місцевих виборах
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибори в Україні: як переселенцям проголосувати на місцевих виборах

Змінити виборчу адресу переселенці з Криму та окупованого Донбасу можуть до 10 вересня

4 серпня 2020, 13:39 comments1596
Поділіться публікацією:

Вперше в Україні переселенці зможуть проголосувати на місцевих виборах. Свій громадянський обов'язок зможуть виконати ті, хто має прописку на окупованому Донбасі чи в Криму, але живе на підконтрольній Україні території. Про те, як це зробити і які можуть бути ризики, розповів аналітик КВУ Денис Рибачок, — пише видання "Крим Реалії".

Вибори в Україні: як переселенцям проголосувати на місцевих виборах

Вибори в Україні. Фото: informator.ua

Місцеві вибори в Україні відбудуться вже 25 жовтня 2020-го року. Голосувати будуть українці по всій території, крім окупованих районів Донбасу та Криму. Однак ті, хто прописаний там, віддати свій голос зможе. Щоправда, якщо живе на підконтрольній Україні території та має довідку переселенця. Таких в Україні, за даними Мінсоцполітики, майже півтора мільйона.

"Вони повинні звернутися до відділення Реєстру виборців і вибрати адресу, за якою хочуть проголосувати. Потрібно буде написати спеціальну заяву. До речі, її можна подати й онлайн на інтернет-ресурсах Реєстру. Потрібно встигнути до 10 вересня. Процедура, в загальному, та ж, що була на президентських і парламентських виборах ", — пояснив Рибачок.

До слова, раніше голосувати на місцевих виборах можна було виключно за місцем прописки.

"Чому тільки зараз у переселенців з'явилася така можливість? Це, напевно, політичне питання. На місцевих виборах голосують згідно з реєстрацією місця проживання. У переселенців воно залишилося на окупованій території", — говорить аналітик Комітету виборців України.

Однак в зміні процедури є і свої ризики, упевнений Денис Рибачок. Можливо, будуть якісь спроби фальсифікації результатів.

"Наприклад, якийсь кандидат зареєструє кілька сотень переселенців у своєму окрузі й завдяки їм отримає перемогу. А це будуть приїжджі люди, які не мають відношення, скажімо, до даного села. Раніше технічно це було неможливо зробити. Тепер виборчий туризм не можна виключати", — пояснив Рибачок.

І все ж він підтримує зміни. Якщо переселенці давно живуть в конкретному населеному пункті, то вони повинні мати ті ж права, що й інші громадяни, — каже експерт.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, що партія українських мерів вирішила розширити поле своїх політичних амбіцій і не виключають боротьби за місця в парламенті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини