Головна Новини Політика вибори Вибір зроблено: що показали підсумки голосування в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибір зроблено: що показали підсумки голосування в Україні

Більша частина результатів голосування була передбачуваною, вважають експерти

23 листопада 2020, 11:03
Поділіться публікацією:

В Україні 22 листопада провели повторне голосування в 11 містах. Велика частина результатів виявилася досить очікуваною, а ось деякі здивували навіть професіоналів виборчого процесу. Про те, наскільки передбачуваними виявилися підсумки виборів, яка була явка і чи можна їх вважати легітимними з читачами "Коментарів" поділилися українські експерти.

Вибір зроблено: що показали підсумки голосування в Україні

"Всі результати були зрозумілі ще в першому турі"

Так, судячи з інформації на ранок, нічого непередбачуваного не сталося, все результати були зрозумілі ще в першому турі виборів. На цьому акцентує політичний експерт, консультант з політичного і антикризового PR Тетяна Лупова.

"Жодне місто обласного значення представники партії президента завоювати не змогли, попри його передвиборний тур. У Дніпрі, Львові, Миколаєві, Черкасах, Слов'янську, Ужгороді, Дрогобичі та Полтаві перемогли нинішні мери. Можемо констатувати, що люди не захотіли глобальних змін (мабуть, їм їх уже досить) і вирішили зберегти все, як є", — зазначає експерт.

За словами Тетяни Лупової, правляча партія зіграла нинішнім мерам на руку. Своєю різкою втратою рейтингу внаслідок року правління вона допомогла їм залишитися біля керма. Всі претензії до мерів виявилися не настільки важливими перед страхом приходу до влади кандидатів, яких висунула партія "Слуга народу".

"Сподіваюся, в процесі підрахунків нічого глобально не зміниться, як це часто траплялося під час виборів 25 жовтня, — продовжує експерт. — Тоді були досить частими випадки, коли протоколи раптово змінювалися за одну ніч до такої міри, що абсолютно непрохідна партія раптом долала 5% бар'єр — і отримувала два мандати в місцевих радах. Як, наприклад, це сталося в Борщагівській ОТГ".

Тетяна Лупова з жалем відзначає, що нинішній виборчий кодекс написаний таким чином, що всілякі фальсифікації, підкупи та інші варіанти обману виборців і кандидатів стали практично непокараність.

"Сподіваюся, другий тур обійдеться без цього. І обрані мери зможуть захистити свій результат, — підкреслює експерт. — Звичайно, потрібно відзначити, що явка на цих місцевих виборах дуже мала (минулої неділі — близько 30%). Але це не впливає на легітимність обраних кандидатів. Багато команд працювали на зниження явки. В принципі, це було не так складно, особливо в карантин вихідного дня".

"Головний тренд — довіра місцевим політикам"

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій відзначає тенденцію, коли на місцевих виборах переважно перемогли діючі мери, здолавши висуванців загальнонаціональних партій. Винятком стало хіба що в Рівному, де, схоже, кандидат від партії "Європейська солідарність" Олександр Третяк виграє вибори у чинного градоначальника Віктора Шакірзяна.

"Але головний тренд — більша довіра до місцевих політиків, яких виборці хоча б бачили. Це серйозна зміна в порівнянні з літом минулого року, коли виборці досить масово голосували за кандидатів, про яких нічого не знали. Головне — за щось зелене. Якоюсь мірою це може свідчити про деяку втрату впливу телевізора. Виборці починають сприймати його як засіб розваги, але не як джерело інформації, яким варто довіряти", — підкреслює експерт.

Важливим Олександр Палій вважає і те, що практично скрізь в битві за пост мера проросійські партії, зокрема ОПЗЖ, програли.

"Виборцям не цікава проросійська риторика, — пояснює експерт. — Можна сказати, що проросійські партії встали на шлях Наталії Вітренко, якщо читачі ще пам'ятають, хто це така".

Як повідомляв портал "Коментарі", крім виборів мерів, 15 листопада в територіальних громадах (з чисельністю до 10 тис.) В 16 регіонах повторно пройшли вибори депутатів місцевих рад.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини