Головна Новини Політика вибори "Вагнеровці", загроза РФ і масовий бунт: що чекає на Білорусь після виборів і яка роль України
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив "Вагнеровці", загроза РФ і масовий бунт: що чекає на Білорусь після виборів і яка роль України

Експерти розповіли, які сюрпризи можуть піднести вибори в Білорусі і чи готовий до них Лукашенко

5 серпня 2020, 12:00 comments1682
Поділіться публікацією:

У Білорусі почалося дострокове голосування на виборах президента, яке буде проходити до 8 серпня включно. Самі вибори заплановані на 9 серпня. Які сюрпризи вони можуть піднести і чи готовий до них Лукашенко — на ці та багато інших питань "Коментарям" відповіли експерти.

"Вагнеровці", загроза РФ і масовий бунт: що чекає на Білорусь після виборів і яка роль України

Нова політична реальність

Політолог-міжнародник, технолог Вікторія Закревська впевнена, що основні сюрпризи чекають і саму Білорусь, і зовнішніх спостерігачів, і білоруський народ після виборів. Самі ж вибори, зазначає експерт, навряд чи завершаться непередбачувано — влада показала готовність захищати свої голоси.

"Рубіж захисту Олександр Лукашенко описує цілком виразно — це зовнішні сили, які розташовуються на Сході і бажають послабити суверенітет Білорусі. Не змінити владу — а послабити її, для здійснення власних подальших дій, — пояснює Вікторія Закревська. — Про це президент говорить у зверненні до народу, яке технологічно є презентацією його передвиборчої програми".

Саме тому, підкреслює політолог, основні загрози, несподіванки, сюрпризи очікують Білорусь після виборів.

"У дні після голосування люди в столиці вийдуть на вулиці, щоб висловити свою незгоду з результатами виборів, — говорить експерт. — І це точно відбудеться в Мінську, який є найбільш опозиційним і населеним містом. Тут, попри всі зусилля і влади, і альтернативних кандидатів, можливі провокації масових заворушень, на які влада буде реагувати жорстко".

Історія із затриманням "вагнеровців" говорить, на думку Вікторії Закревської, про те, що якщо в країні немає органічного бажання влаштовувати безлади, то знайдуться сили (зокрема — РФ), які будуть цьому сприяти. У тому числі — за допомогою спецоперацій.

Чи вдасться зацікавленим сторонам (і влада, і альтернативні кандидати, і західні партнери, і Україна, яка має спільну з Білоруссю кордон, а також проводить в Мінську переговори щодо конфлікту на Донбасі) пройти через це без зайвих емоцій і обдумано — велике питання. Наслідки ж цих подій, впевнена експерт, будуть мати довгостроковий ефект, в тому числі на сусідів і партнерів Республіки Білорусь і їх політику сусідства.

"Країна вступає в нову політичну реальність на тлі світової економічної кризи, на тлі небувалого невдоволення білоруського суспільства, і бажання Російської Федерації посилити військову присутність на Західному рубежі, — продовжує Вікторія Закревська. — На нас чекають сюрпризи в переговорному процесі між Білоруссю і Росією за темами поглибленої інтеграції, розміщення військових баз на території Білорусі, газової, нафтової, економічної повісток відносин двох країн".

І як же в цій ситуації зможе проявити себе Україна?

"Поки не зовсім зрозуміло, чим керується законодавча і виконавча влади в Україні, які уникають співпраці і повноцінної комунікації з Республікою Білорусь на всіх рівнях, — зазначає політолог. — І це в умовах, коли сусідська країна відчуває на собі ті ж загрози безпеки, що й Україна. Більш того, потребує підтримки протистояння реалізації військових цілей РФ на кордонах з Україною".

Вікторія Закревська впевнена, що Україна може проявити себе як лідер в регіональному протистоянні військовим амбіціям Росії та стати посередником між Білоруссю і Заходом в налагодженні зв'язків на тлі нестабільності, що зростає.

"Думаю, що Олександр Лукашенко розуміє всі виклики та загрози й готовий до них. Питання в тому, наскільки інші зацікавлені сторони, включаючи Західних партнерів і Україну — розуміють суть ситуації, і готові діяти. Ситуація в Білорусі потребує медіації — і це відмінна можливість для України стати центром не тільки м'якої, але і твердої сили в регіоні пост-СРСР на тлі загальних загроз з боку РФ", — резюмує експерт.

Загроза з боку РФ

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко впевнений, що Лукашенко серйозно підготувався і до виборчої кампанії, і власне до виборів.

"Не даремно в кінці липня відбулося затримання представників ПВК "Вагнера". Та й прес-конференції Олександра Григоровича показують, що він відчуває загрозу з боку РФ, — відзначає експерт. — Білорусь промацує ґрунт для зміцнення зв'язків з Заходом, починає дрейф туди. По ряду інших причин, не дивлячись на те, що Білорусь є союзником РФ, Лукашенко не бажав створення конфедерації. І тому Кремль він вже не влаштовує".

На думку Олександра Мусієнка, "вагнерівцями" і певними опозиційними кандидатами, яких аналітики пов'язують з Москвою, Кремль хоче показати, що Лукашенко йому вже не бажаний. При цьому дають йому "шанс одуматися", то посилюючи, то послаблюючи тиск. Все, щоб зробити більш поступливим.

"Це будуть складні вибори для беззмінного президента, — впевнений Олександр Мусієнко. — Обстановка в Білорусі загострюється. Перемогти Лукашенко зможе, але зберегти результат і спокій в Білорусі буде важко. І все ж, думаю, що він встоїть".

Неприємності для Лукашенка

Експерт Українського інституту політики (УІП) Микола Спірідонов вважає, що самі вибори в Білорусі сюрпризу не піднесуть — Лукашенко буде переобраний. Але неприємності у нього можуть початися після виборів — на стадії їх визнання.

"У Лукашенко зараз — найнервовіша ситуація за весь час його президентства, — зазначає експерт УІП. — Головний опонент — Тіхановська — збирає масштабні мітинги. З Росією, судячи з усього, білоруський президент посварився по-справжньому. Є версія, що вони розігрують "договірняк"  із затриманням "вагнерівців". Але в РФ з цього приводу навіть Радбез збирався. Занадто складна п'єса, занадто багато дійових осіб і нервових заяв — як для "договірняка". Так що на тлі прохолодних відносин із Заходом, схоже, у Лукашенка зіпсовані відносини ще й з РФ".

З огляду на ситуацію, Микола Спірідонов не виключає, що через якийсь час після виборів у Лукашенка може виникнути загроза відсторонення від влади.

"Лукашенко явно нервує, — зазначає експерт УІП. — Це було помітно по його зустрічам з виборцями. Він точно буде переобраний. Подивимося, хто це визнає. Якщо РФ визнає, залишиться якийсь статус-кво. Якщо ж навіть Росія не визнає, крісло під ним серйозно захитається. Для Заходу, попри деяке легке потепління, що спостерігається останнім часом, він все одно чужий. Та й всередині Білорусі багатьом набрид... Що стосується реакції України, то наша країна, на жаль, не особливо суб'єкта в міжнародній політиці. І швидше за все, визнавати чи не визнавати результати виборів в Білорусі офіційний Київ буде лише після відповідної реакції Заходу".

Раніше ми повідомляли, що Путін вперше не підтримує Лукашенка на виборах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини