Головна Новини Політика вибори В Україні повинні провести дострокові президентські і парламентські вибори, - Медведчук
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні повинні провести дострокові президентські і парламентські вибори, - Медведчук

Дострокові президентські і парламентські вибори повинні відбутися одночасно, - Медведчук

20 липня 2020, 15:15
Поділіться публікацією:

В Україні повинні провести дострокові президентські і парламентські вибори, вважає народний депутат Віктор Медведчук. Про це голова політради партії "Опозиційна платформа — За життя" повідомив в інтерв'ю чотирьом українським каналам.

В Україні повинні провести дострокові президентські і парламентські вибори, - Медведчук

Фото: 112.ua

"Чому ми говоримо про парламентські? Ну, по-перше, коли президент на першій прес-конференції говорить "Я розпущу парламент, якщо вони щось не зроблять, через рік. До 21 липня можна, а потім не можна". Я думаю, що пан президент як юрист, і я йому кажу, як юрист, погарячкував. Такого поняття "я розпущу" — немає, це з іншої риторики, явно не президентської і точно нічого спільного не має з людиною, яка має юридичну освіту", — пояснив народний депутат.

Віктор Медведчук нагадав, що президент України за Конституцією може розпустити парламент в трьох випадках. Зокрема, це коли пленарні засідання не проводяться протягом 30 днів, коли не затверджується уряд протягом 60 днів або протягом 30 днів не створюється коаліція. Однак, глава держави повинен мати підстави для того, щоб використовувати один з цих трьох інструментів.

"Що він може зробити? Він може дати команду фракції "Слузі Народу" вийти з коаліції. Хоча їхня фракція і є коаліцією", — зазначив політик.

Політик нагадав ситуацію, коли готувалася конституційна реформа 2004 року. Тоді у Медведчука відбулася дискусія з Симоненком і Морозом, тому що їхні фракції разом з президентською більшістю тоді могли скласти 300 голосів, які проголосували за цю реформу.

"Тоді ми записали про те, що коаліція парламентської більшості має складатися з двох і більше фракцій. Я ж сказав, що може прийти політична сила, де буде 226+ депутатів. Мене розкритикували і Олександр Олександрович, і Петро Миколайович. Вони не вірили, що таке можливо. Я і сам не вірив. Але ми так зробили, що коаліція може складатися з однієї фракції. Якби не це рішення, зараз би "Слузі народу" довелося з кимось об'єднуватися", — додав Віктор Медведчук.

У зв'язку з цим депутат зазначив, що президент може ініціювати зняття статусу Коаліції зі "Слуги Народу". За словами політика, це можливо не тільки теоретично, але і практично.

"Він може сказати, щоб "Слуга Народу" оголосила про те, що вони не є більше Коаліцією. Вони знімуть з себе статус. Може таке бути? Звичайно, може. Але чи піде на це президент? Не знаю. Те, що цю команду виконають, у мене немає сумнівів. А знаєте, чому? Та тому що там є люди, які виконають будь-яку команду президента Зеленського, і це правильно, об'єктивно. Але там є багато людей, які цього не зроблять. І тоді, вийшовши з цієї фракції, заради збереження себе в парламенті вони можуть створити нову коаліцію", — зазначив політик.

Крім цього, Віктор Медведчук додав, що якщо порушується питання про дострокові вибори, значить країна в кризі і треба міняти владу. У цьому випадку необхідно проводити достроково і президентські, і парламентські вибори.

"А ось просто так парламентські — не вийде, я так думаю. Можу помилятися, але думаю, що ні", — підсумував політик.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, з якими труднощами можуть зіткнутися українці після прийняття нового Виборчого кодексу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини