Головна Новини Політика вибори Політична доля Кернеса: хто "візьме" Харків, якщо мер виявиться поза грою
commentss НОВИНИ Всі новини

Політична доля Кернеса: хто "візьме" Харків, якщо мер виявиться поза грою

Експерти оцінили шанси на перемогу в Харкові нинішнього мера Геннадія Кернеса, у якого на тлі коронавірусу загострилися травми після замаху на його життя і його відвезли з країни

18 вересня 2020, 13:20 comments3577
Поділіться публікацією:
Хвороба мера Харкова Геннадія Кернеса, у якого не було конкурентів на майбутніх місцевих виборах, сплутала всі карти. У кого тепер більше шансів "взяти" першу столицю України, а також хто може очолити Блок Кернеса "Успішний Харків", якщо нинішній мер виявиться поза грою — на ці та багато інших питань відповіли експерти.

Прогноз перед виборами

Політичний експерт, консультант з політичного і антикризового PR Тетяна Лупова міркує: "Питання в тому, що будуть робити в Блоці Кернеса. Сам мер зараз за кордоном. Подадуть його як кандидата? Якщо Кернес сам не передумає брати участь у виборах, то кампанію цілком можуть провести і без його фізичної присутності — його ядерний електорат досить міцний".
На думку експерта, в цьому випадку особливих втрат голосів не буде. Особливо, якщо харків'янам будуть створювати ілюзію присутності градоначальника, наприклад, регулярними відеоповідомленнями.
"Якщо ж стан здоров'я Кернеса не дозволить йому займатися містом, і буде прийнято рішення про заміну гравця, ситуація може скластися найнесподіванішим чином, — вважає Тетяна Лупова. — Велике питання, чи готові будуть жителі Харкова підтримати наступника, наприклад, Ярославського, якого пророкують деякі експерти. Наскільки я знаю, Харків непогано відноситься до Ярославського. Але він все-таки не Кернес. Тому не факт, що він зможе забрати особистий рейтинг мера і перетворити його в голоси на виборах".
І тут, вважає політексперт, багато що залежить від того, як буде вести кампанію Олександр Фельдман (його висуне ОПЗЖ), який є основним конкурентом команди Кернеса.
При цьому Тетяна Лупова не бачить можливості перемогти у кандидата від провладної партії. Вона підкреслює, що кандидати від "Слуги народу" на міського голову, що в Харкові (нинішній губернатор Харківщини Олексій Кучер), як і в багатьох інших містах — не лідери.
"Подібне ставлення до вибору кандидатів від СН наводить на думку, що вони навмисно планують програти місцеві вибори, — підкреслює експерт. — Питання — навіщо їм це потрібно. Хоча, можливо, все банально — президенту як спланована технологія підноситься свідомо зрозумілий програш на виборах, щоб приховати від нього падіння рейтингу партії внаслідок корупційних скандалів і антиукраїнських рішень".

Лідери політичних перегонів

Останнім часом претензії на перемогу в Харкові були тільки у Кернеса і Фельдмана, підкреслює політичний експерт, засновник соціологічної компанії Active Group Андрій Єременко. Решта, хто вигравав мажоритарку, не претендували на загальноміське лідерство.
"Але Фельдман сприймається в Харкові як такий собі "недокернес". Теж локальний політик, теж з сумнівним минулим, тільки — трохи менше, — підкреслює експерт. — Кернес банально всім набрид. При тому, що всі відзначають — Харків при ньому добре розвинувся. Але при ньому ж зачищена вся міська опозиція".
І тут, зазначає Андрій Єременко, з'являється Юлія Світлична. 15 жовтня 2016 Петро Порошенко призначив її головою Харківської обласної державної адміністрації.
"Як і Кернес, як і Фельдман, вона поводиться в парадигмі "міцного господарника". Але вже на рівні області. Кожен день щось будували, відкривали і т.д. Показала себе без корупційної історії, з хорошим шлейфом, цікавим майбутнім. Невипадково легко стала нардепом дев'ятого скликання на довиборах, — зазначає експерт. — При цьому пов'язана з Райніним, який був главою Адміністрації президента Порошенка, а потім перейшов в ОПЗЖ. І примудрився не заробити імідж перебіжчика. Дія на межі геніальності. Світлична вельми позитивно сприймається харків'янами в плані зв'язку з Райніним. І теоретично, якщо вирішити висуватися, має шанси вийти в другий тур. Правда, поки неясно з ким".
На думку Андрія Єременка, якщо Кернес виходить з перегонів, а Світлична висувається — вона може перемогти. До того ж — завести певну кількість "багнетів" до міськради. А якщо вона не балотується, виходить дивна ситуація, тому що Кернеса фактично ніким замінити.
"Адже в Харкові був встановлений авторитарний режим. Така собі Білорусь в мініатюрі, — зазначає експерт. — А коли є сильний, авторитарний лідер, який може добре керувати містом, але випалює опозицію, його в разі форс-мажору немає ким замінити. Зрозуміло, що до міськради від Блоку Кернеса зайдуть легко близько 30%, навіть якщо на чолі списку буде тумбочка. Незрозуміло — кого вони можуть запропонувати замість нього в мери".
Коментуючи чутки, що Блок Кернеса може виставити кандидатом в мери лідера партії "НАШІ" Євгенія Мураєва, експерт зазначив, що це був би цікавий хід. І підкреслив, що на фокус групах в Харкові про Мураєва відгукуються добре.
Шанси чинного губернатора Кучера, який йде в мери від СН, Андрій Єременко оцінює як невеликі. А Ярославський, хоч і медіа-відома фігура, поки не претендував на роль великого чиновника.

Чи можна замінити Кернеса

Політтехнолог, фахівець з антикризовим кампаніям Денис Богуш нагадує, що Кернес є беззмінним мером Харкова з 2010 року. І за цей час створив там серйозну команду, а також має потужну підтримку серед виборців. І навіть його хвороба навряд чи може серйозно відбитися на позиціях Блоку Кернеса.
"Знаю, що команда Кернеса в Харкові дуже злагоджено працює. Так що вона буде тримати владу, — говорить Денис Богуш. — Хто його зможе замінити — сказати не беруся. Все буде залежати від його здоров'я, можливо, він залишиться в строю. Але, згідно із законом, кандидат у мери повинен особисто бути присутнім на ряді заходів... Можливо, його команда буде шукати компроміс з представниками виборчкому".
За словами експерта, коли напередодні виборів різко погіршується стан здоров'я лідера, це завжди викликає певні питання. Але далі вже — справа слідства (якщо обставини того вимагають) або конспірологів.
До речі, деякі експерти вже висловлюють думки про "злив" мерських виборів під кандидата певної політсили. Правда, не називають про кого саме йдеться.
Нагадаємо, раніше про стан Геннадія Кернеса, які проходить комплекс лікування в німецькій клініці "Шаріте" від COVID-19, розповів його давній друг — Павло Фукс.

Політична доля Кернеса: хто "візьме" Харків, якщо мер виявиться поза грою



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини