Головна Новини Політика вибори Пік виборчих перегонів в Україні: у кого більше шансів і чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Пік виборчих перегонів в Україні: у кого більше шансів і чому

Експерти розповіли, які цікаві тенденції проявила кампанія в епоху коронавірусу

16 жовтня 2020, 13:46 comments5192
Поділіться публікацією:

До місцевих виборів залишається тиждень. Який зараз розклад в українських мегаполісах? У кого більше шансів і чому? Які цікаві тенденції проявила кампанія в епоху коронавірусу? На ці питання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

Пік виборчих перегонів в Україні: у кого більше шансів і чому

"Нагнітання коронавірусної істерії відіб'ється на загальній явці"

Політтехнолог Олег Постернак зазначає: "Зараз виборча гонка вступила в свій кульмінаційний етап. У всіх містах спостерігається вал реклами, поліція фіксує факти підкупу. Швидше за все, нагнітання коронавірусної істерії відіб'ється на загальній явці: 10-15% виборців, які зазвичай завжди відвідують місцеві вибори, не прийдуть на дільниці. Тому під час голосування ті партії, які мобілізують своїх прихильників по максиму, зможуть гарантувати собі непоганий результат за підсумком виборів. Це може бути сітка, підвезення, робота з базами виборців".

Експерт дав прогноз щодо виборів у найбільших містах України.

Дніпро, за його словами, перетворився в електоральне поле битви між клановими групами.

"На цей момент Філатову не вдається беззастережно перемогти в першому турі. Конкуренцію йому може в другому турі скласти Загід Краснов, місцевий політик, відомий своїми стратегічними проектами в місті", — припускає Олег Постернак.

Він звертає увагу, що в Харкові кампанія фактично проходить без її фаворита — Геннадія Кернеса. Це, безумовно, позначається на рейтингу його політичної сили, що йде до міської ради. Однак інтриги по Харкову немає, упевнений політтехнолог.

"Львів, думаю, в черговий раз зробить вибір на користь Андрія Садового. Але другому туру тут бути точно, — вважає експерт. — Кандидати від інших партій — "ЄС", "Голоси" і "Свободи" значно збільшують рейтинг".

В Одесі, на думку Олега Постернака, — найбільш брудна кампанія. Він нагадує, що нещодавно ЦВК розпустила Одеський міський тервиборчком через величезне число допущених ним порушень.

"Саме в Одесі найбільш агресивно використовується технологія реєстрації двійників і спойлерів. Втім, мер Геннадій Труханов за умови мобілізації своїх прихильників може перемогти в першому турі", — зазначає експерт.

У Києві при всій удаваній безальтернативності й популярності Кличка, вибори є конкурентними, впевнений Олег Постернак.

"І якщо Верещук, Пальчевський та Притула зорієнтовані, в основному, на заведення в Київраду як можна більшого числа своїх депутатів, найбільш професійним спаринг-партнером Кличка в другому турі міг би стати той, хто йде від "Батьківщини" Кучеренко, з огляду на його солідний управлінський досвід в житлово-коммунікальной сфері та незапачканность в корупції", — прогнозує експерт.

Найцікавіша ситуація з виборів, на його думку, в Полтаві, Чернівцях, Луцьку.

"Полтава стала полігоном азартної боротьби між тип-політиками місцевого рівня — Мамаєм, Іващенко, Удовиченко та іншими. Другого туру тут не уникнути. Луцьк, швидше за все, піде в обойму партії "За майбутнє", позаяк Волинь для Палиці — електоральна вотчина. Власне, як і Вінниця — вотчина для "Української стратегії Гройсмана". Тут перемогу отримає нинішній мер Моргунов", — вважає політтехнолог.

"Принцип "Аби не гірше" спрацює в більшості міст"

Політичний експерт, консультант з політичного і антикризового PR Тетяна Лупова прогнозує, що в багатьох містах мери залишаться колишніми.

"Провладна команда не змогла виставити гідних кандидатів. Та й сама політика влади така, що люди вже готові хапатися за обридлих мерів, просто щоб не "слуги народу". У Дніпрі залишиться Філатов, в Одесі — Труханів, в Києві — Кличко, у Львові — Садовий. Принцип "Аби не гірше" спрацює в більшості міст. Цікаво, що вийде в Харкові, команда Кернеса особливо не поширюється про його здоров'я. Але, схоже, там теж мер не зміниться", — вважає Тетяна Лупова.

На її думку, ми стали свідками унікальної кампанії. Карантин накладає свій відбиток, люди в стресі, багато людей дезорієнтовані або агресивні. А тут ще й нові правила виборчої кампанії, нові бюлетені, пояснює експерт.

"Агітатори різних політичних сил починають з'ясовувати стосунки на кулаках. У Солом'янському районі Києва агітатора штрикнули ножем. Так позначається постійний стрес, з якого люди не встигають виходити. Ну і звичайно — погіршення економічної ситуації, — зазначає Тетяна Лупова. — Спрогнозувати, якою буде ситуація через тиждень, і хто дійде до виборчої дільниці, вкрай складно. Уже зараз цифри різняться від 25 до 65 відсотків".

"Одеські вибори традиційно є чи не найбільш скандальними"

Заступник директора Українського центру соціальної аналітики Валерій Песецький зазначає, що одеські вибори традиційно є чи не найбільш скандальними в низці місцевих виборів України. Не стала винятком і кампанія 2020 року.

"Використання адмінресурсу, чорного піару, схем з купівлі голосів — все це і було, і є зараз. Але сам передвиборчий розклад змінився, — підкреслює експерт. — Попередня кампанія 2015 року було "нудною" — проти місцевого важкоатлета Геннадія Труханова командою тодішнього губернатора Саакашвілі був виставлений відверто карикатурний промайданний персонаж. І всім було ясно, що Труханов виграє. За цієї ж схемою майстра політичних договірників, зацікавлені в продовженні правління Труханова, спробували звести і кампанію-2020 року, знову висунувши проти нього безглуздого кандидата. Нагадаю, що партія Зеленського висунула місцевого гумориста Філімонова, знову-таки відверто промайданного. Розрахунок очевидний — зв'язка з Зеленським витягне будь-якого персонажа на друге місце, а промайданні погляди будь-кого в Одесі гарантовано втоплять в другому турі. Труханов forever".

Однак, за словами Валерія Песецького, гравці з Офісу президента не врахували того, що рейтинг Зеленського падав занадто швидко, а рейтинг основного конкурента на південно-східному напрямку — "Опозиційною Платформи — За Життя" — ріс.

"До того ж, опозиціонери висунули сильного кандидата — ексгубернатора і ексголову облради Миколу Скорика. І тепер, за опитуваннями, саме він, а не Філімонов, битиметься з Трухановим у другому турі. А це вже зовсім інший розклад, — пояснює експерт. — З точки зору виборця-антимайдановця, а таких в Одесі залишається переважна більшість, Скорик набагато більш послідовний, а Труханів виглядає майже угодовцем. З іншого боку, з Трухановим звиклися і бояться змін. Тому боротьба буде і непередбачуваною за результатами, і вельми напруженою".

Коронавірус, схоже, ніяк не вплине на напруження боротьби, вважає Валерій Песецький. І підкреслює, що одесити взагалі поводяться так, немов ніякої пандемії немає.

"Працюють ресторани, вулиці повні людей. Маску одягають хіба що на вході в супермаркети. Можна, звичайно, прогнозувати використання цієї теми в передвиборчій боротьбі, збільшення кількості голосуючих на дому і підвищені санітарні вимоги на виборчих дільницях в день виборів, що створить черги для голосування. Але не ця тема буде визначати хід і спрямованість виключно напруженою в цьому році виборної кампанії в Одесі", — прогнозує Валерій Песецький.

Нагадаємо, експерти вважають, що коронавірус може стати лише приводом для перенесення дати проведення місцевих виборів в Україні. Насправді причини криються набагато глибше.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини