Головна Новини Політика вибори Підсумки місцевих виборів-2020: хто винен в проблемах і якими можуть бути наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки місцевих виборів-2020: хто винен в проблемах і якими можуть бути наслідки

Місцеві вибори ознаменувалися масою проблем, і поки не відомо, чи понесуть винні за це відповідальність

26 жовтня 2020, 14:09
Поділіться публікацією:

Вчора, 25 жовтня, в Україні відбулися місцеві вибори. "Коментарі" разом з експертами розбиралися в головних проблемах, пов'язаних з цими виборами, а також в тому, які можуть бути наслідки та хто понесе за це відповідальність.

Підсумки місцевих виборів-2020: хто винен в проблемах і якими можуть бути наслідки

Вибори-2020: тотальне розчарування

До 6 листопада ЦВК повинна оголосити результати місцевих виборів, які вчора відбулися в Україні. Але вже зараз зрозуміло, що вони очікувано стали зрізом наявних суспільних настроїв, підкреслює адвокат, експерт Українського інституту майбутнього (УІМ) з питань правоохоронної та судової діяльності, кандидат юридичних наук Мирослава Чорноусько.

"Тотальне розчарування в інституті виборів як інструменті зміни влади, низький рівень довіри до неї та одноманітні обіцянки більшості кандидатів, які не виконуються роками, привели до рекордно низької явки на ділянках — близько 37% в середньому по Україні", — зазначає експерт УІМ.

6 іноземних держав, 9 міжнародних організацій і близько 100 громадських організацій отримали дозвіл на представництво їх офіційних спостерігачів на виборчих дільницях як на всій території України, так і в окремих регіонах. Це повинно було забезпечити законність і прозорість виборчої процедури.

"Водночас, традиційно не обійшлося без порушень виборчого законодавства, — каже Мирослава Чорноусько. — Нацполіція отримала понад 5000 заяв і повідомлень, пов'язаних з виборчим процесом, складені 324 адмінпротоколи та розпочато 159 кримінальних проваджень. Серед основних порушень — агітація в день виборів, незаконне використання бюлетеня, несанкціоноване втручання в роботу Державного реєстру виборців, порушення таємниці голосування, підкуп виборців та інші. Інакше кажучи, працювали всім відомі схеми, які, на жаль, вже стали невід'ємною складовою українських виборів".

Чому українці продовжують погоджуватися на участь в них — питання, скоріше, риторичне. Але з упевненістю можна сказати, що це на десятки років гальмує розвиток держави. А тому потрібні нові ефективні механізми запобігання та протидії подібним ганебним явищам, впевнена Мирослава Чорноусько.

За її словами, на окрему увагу заслуговує так зване "президентське опитування". Воно проводилося поблизу більшості виборчих дільниць і навіть безпосередньо на деяких з них.

"Не дивлячись на те, що відсоток громадян, які, очевидно, через необізнаність, взяли в ньому участь, є досить низьким, наслідки такої ініціативи незабаром ще дадуть про себе знати, — впевнена експерт УІМ. — Адже, по-перше, такі дії, не бувши регламентованими українським законодавством, створили прецедент фактично штучно легітимізованої президентом агітації в день виборів. По-друге, знову ж у зв'язку з відсутністю встановленої процедури його проведення, ніхто і ніколи не дізнається про реальний результат і кількість громадян, які відповідали на питання, Отже — оголошені результати будуть такими, якими повинні бути для досягнення тієї чи іншої поставленої керівництвом держави мети".

Якщо є бажання дізнатися думку громадян — мова повинна йти про законодавчо нормований референдум. І він не може проводитися одночасно з виборами. І на нього не може виноситися більше одного питання, зазначає Мирослава Чорноусько.

Що ж стосується опитування, то, на її думку, воно, так чи інакше, буде нерепрезентативним, враховуючи:

— незрозумілий і, до певної міри, маніпулятивний характер формулювання питань,
- відсутність можливості перевірити, яким чином, в якій кількості видавалися "бюлетені",
- чи мали учасники "опитування" право голосу,
- скільки разів вони брали участь в такому "опитуванні",
- як підраховувалися "голоси".

"Таким чином, про використання "результатів опитування", як основи для прийняття будь-яких політичних рішень, не може бути й мови, — впевнена експерт УІМ. — Резюмуючи, слід констатувати, що попереду нас ще чекає багато сюрпризів. Адже важливо не тільки як виборці проголосували, але і як їхні голоси порахували. Але про те, що шанс на реальні позитивні зміни в державі шляхом участі у вільних демократичних виборах українці втратили — можна говорити вже зараз".

Вибори-2020: проблеми з організацією

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко головною проблемою місцевих виборів називає організаційну.

"Підготовка до виборів — найгірша за всю історію незалежної України, — запевняє він. — Дільниці були слабо підготовлені. Масок, інших засобів захисту або зовсім не було, або були в недостатній кількості. Людям, які відповідають за проведення виборів, доводилося купувати їх за свої гроші".

Слабкою, на думку експерта, була й роз'яснювальна робота: як треба голосувати, як видозмінився бюлетень.

"В результаті 40% громадян зізналися, що зіткнулися зі складнощами при заповненні бюлетенів. Було багато таких моментів, особливо у людей старшого віку, які приходили на виборчі дільниці".

Крім того, Костянтин Бондаренко критикує слабку технічну організацію виборів. І наводить як приклад наспіх споруджені кабінки для голосування — часом з підручних засобів.

"Наслідків ніяких не буде. У нас зазвичай після виборів кулаками не махають", — вважає експерт.

Вибори-2020: причини низької явки

Політичний експерт Дмитро Воронков вважає основною проблемою на місцевих виборах низьку явку (36-37%, за різними даними).

"Це викликано, перш за все, пандемією, — зазначає експерт. — І однозначно позначилося на тому результаті, який ми бачимо, за даними екзит-полів. Наприклад, в Київраді друге місце (після "Удару") числиться не за "Слугою Народу", як найімовірніше припускали у керівній партії, а за "Європейською Солідарністю". Вважаю, що подібні несподіванки пов'язані якраз з низькою активністю населення на даних виборах. Проте, явку можна вважати достатньою для того, щоб вважати вибори такими, що відбулися".

До складнощів Дмитро Воронков зараховує і велику кількість бюлетенів, а також їх нову форму.

"З цієї причини, багато бюлетенів, ймовірно, будуть визнані недійсними — через невідповідне заповнення. Що позначиться на складнощах у підрахунку голосів. Цей процес вимагатиме більше часу. Попри всі ці проблеми, в цілому я б розцінював дані експериментальні вибори як успішні", — резюмує експерт.

Раніше "Коментарі" писали про те, що стало найнесподіванішим на місцевих виборах в Україні, і чому провалилася Зе-команда.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини