Головна Новини Політика вибори Перенесення виборів в Україні через коронавірус: що може вплинути на рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

Перенесення виборів в Україні через коронавірус: що може вплинути на рішення

Експерти вважають, що коронавірус може стати лише приводом для перенесення дати проведення місцевих виборів в Україні. Насправді причини криються набагато глибше

12 жовтня 2020, 13:49 comments1114
Поділіться публікацією:

Народний депутат від фракції "Слуга народу" Олександр Качура допустив можливість введення надзвичайного стану в Україні та перенесення місцевих виборів через ситуацію з коронавірусів. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, наскільки велика ймовірність перенесення виборів і які можуть бути наслідки у цього рішення.

Перенесення виборів в Україні через коронавірус: що може вплинути на рішення

Перенесення виборів в Україні: політичні мотиви

Політолог Валентин Гладких не виключає перенесення виборів, якщо буде явна катастрофічна епідеміологічна ситуація. Але це, впевнений експерт, ляже величезним чорною плямою на владу, тому що можна говорити, що вона не змогла створити відповідні умови для конституційного права громадян проголосувати.

"Це буде дискредитувати владу, — підкреслює Валентин Гладких. — А тому я категорично не схильний думати, що "Слуга Народу" має якісь політичні мотиви для цього кроку".

Експерт нагадує, що введення Надзвичайного стану (а тільки з його допомогою або за допомогою воєнного стану можна перенести вибори) — справа непроста. Повинна бути відповідна подача з боку президента, підтримка РНБО, голосування у Верховній Раді.

"Ми пам'ятаємо, як Петро Порошенко намагався ввести воєнний стан восени 2018-го, після захоплення наших моряків. З якими складнощами він тоді зіткнувся. Важко буде і зараз, особливо, коли у нас працюють ті ж нічні клуби, — підкреслює Валентин Гладких. — До того ж потрібно буде переконати наших західних партнерів e неможливості провести вибори. З оглядкою на те, що в багатьох країнах вибори провели в умовах карантину: у Франції — муніципальні, в Польщі — президентські. І заяви, що ми переносимо вибори, тому що у нас складна ситуація із захворюваністю, навряд чи будуть виглядати переконливо".

Крім того, зазначає політолог, самої партії "Слуга Народу" не вигідно відтягувати вибори. А тому, впевнений Валентин Гладких, деякі політики та експерти марно під кутом нібито підступів з боку Зе-команди "прокачують" можливе перенесення виборів.

"У "Слуги народу" зараз в місцевих органах влади немає мандатів, тому і такі конфлікти на рівні центральна — місцева влада. Так що "слугам" вкрай важливо провести місцеві вибори якомога швидше, — пояснює політолог. — У цьому випадку вони гарантовано матимуть мандати по всій Україні: десь більше, десь менше. Так, вони, швидше за все, програють Схід (тій же ОПЗЖ), поступляться на Заході представникам "Європейської солідарності". Десь святкуватимуть перемогу місцеві партії. Але "Слуга Народу" точно зайде практично в усі місцеві органи влади — нарешті отримають своє представництво і там. А далі можливі варіанти з коаліціями. Так що не бачу ніякої політичної мотивації, чому "Слуга Народу" повинна бути зацікавлена в перенесенні виборів".

Перенесення виборів в Україні: поки все йде за планом

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко вважає, що сьогодні немає ніяких явних ознак того, що вибори можуть перенести: ні від топ-спікерів монобільшості, ні від Кабміну, ні від Офісу президента.

"Звичайно, питання політизується. Різні опозиційні сили (в тому числі регіонального масштабу) активно використовують тематику можливого перенесення виборів, щоб посилити критику влади. Але процес вже на такій стадії, що його не захочуть зупинити ті, хто вклався в нього, а це основні українські політично гравці, включаючи представників всіх сил, представлених в парламенті", — пояснює експерт.

З огляду на, що механізм введення надзвичайного стану передбачає схвалення відповідного указу президента Верховною Радою, це навряд чи можливо. До того ж, підкреслює Ігор Петренко, ніхто не дасть гарантії, що через 30 або 60 днів, на які можуть перенести вибори, епідситуація буде кращою.

"Та й для самої партії влади невигідно переносити вибори. Це лише посилить продукується на неї негатив. І відтягне момент можливості завести своїх представників до місцевих органів влади. Так що, думаю, вибори пройдуть 25 жовтня, як і передбачено законодавством. Так, явка, ймовірно, буде нижче, ніж зазвичай на місцевих виборах. Але це не критично, адже немає ніякої нижньої межі, яка б сприяла визнанню виборів не відбулися, — зазначає Ігор Петренко. — Крім того, політичні сили зацікавлені в тому, щоб мобілізувати електорат. Будуть видати засоби захисту, будуть всіляко доводити, що похід на виборчу дільницю не більш небезпечні, ніж вийти в магазин".

Перенесення виборів в Україні: роль "Слуги народу"

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуація Олексій Голобуцький, переможець голосування "Топ-50 політичних експертів та аналітиків України" на порталі "Коментарі", дає 20-30% на те, що "Слуга Народу" спробує перенести вибори.

"Вірогідність перенесення виборів є. Адже у "Слуги народу" вимальовується фіаско. Програють майже всюди. І тоді постане руба питання про подальшу легітимність партії влади, яка, маючи величезні можливості, за рік програла фактично все, що тільки могла. Так що, якщо будуть скасовувати, справа не в коронавірусі (статистика захворюваності буде зростати з тієї простої причини, що збільшили кількість тестів), а в кризі влади", — припускає політтехнолог.

На думку Олексія Голобуцького, з рішенням вводити чи не вводити НС влада визначиться на цьому тижні.

"Якщо все ж вирішать ввести — і навіть зможуть протягнути рішення через парламент — політичні наслідки будуть катастрофічними, — попереджає експерт. — Адже в багатьох країнах вибори пройшли або проходять під час епідемії. Про яку життєдіяльності взагалі можна говорити, якщо наша влада не зможе забезпечити проведення виборів? Але, підкреслю, якщо таке все ж трапиться, винуватим зроблять уряд. Або все цілком, або окремих персон: прем'єра Дениса Шмигаля, міністра охорони здоров'я Максима Степанова. Правда, навряд чи це особливо допоможе подальшому обваленню рейтингів "Слуги народу" і президента".

Раніше "Коментарі" писали, що на виборчі дільниці в день місцевих виборів 25 жовтня українцям необхідно взяти з собою паспорт. Це може бути паспорт-книжка або ж ID-картка. Скористатися цифровим документом в додатку "Дія" не вийде.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини