Головна Статті Політика вибори Ініціатива Баканова: як СБУ буде боротися із втручанням РФ в місцеві вибори
commentss Cтатті Всі новини

Важливо Ініціатива Баканова: як СБУ буде боротися із втручанням РФ в місцеві вибори

В СБУ заявили про готовність боротися з російським втручанням у вибори в Україні з оглядкою на досвід минулих років

4 вересня 2020, 01:00 comments1645
Поділіться публікацією:

Глава Служби безпеки України (СБУ) Олексій Баканов на нараді РНБО у кінці серпня запропонував вжити заходів по боротьбі з російським втручанням в місцеві вибори 25 жовтня. На думку чиновника, необхідно здійснити інформаційно-технічне забезпечення виборчого процесу і запобігти втручанню в роботу автоматизованих систем Центральної виборчої комісії (ЦВК), а також не допустити включення до виборчих списків осіб, які співпрацюють з країною-агресором, або у кого є подвійне громадянств, врегулювати дане обмеження на законодавчому рівні.

Ініціатива Баканова: як СБУ буде боротися із втручанням РФ в місцеві вибори

Пропозиція Баканова відповідає потребам часу, враховуючи досвід інформаційного втручання Росії у внутрішньополітичні процеси інших країн, але все ж інформацію про цю загрозу варто було залишити за закритими дверима, оскільки вона може бути використана Росією для нових провокацій і поглиблення розколу в українському суспільстві.

Перемога полюбляє підготовку

Оприлюднений прес-реліз наради дає лише загальне уявлення про те, як СБУ збирається боротися з російським втручанням, в той час як деталі відомі лише присутнім керівникам силових відомств. Протягом останніх місяців Україна готується до місцевих виборів. У липні ЦВК запустила електронний сервіс, що дозволяє громадянину онлайн змінити виборчу адресу до 9 вересня, а в червні прийняла постанову про порядок залучення фахівців, експертів і технічних працівників для підготовки до місцевих виборів. Мета відомства Баканова на найближчі місяці полягає в тому, щоб не допустити повторення Росією в інформаційному просторі України тих же маніпуляцій з громадською думкою які вона проводила в інших державах, щоб вплинути на хід голосування.

Під інформаційно-технічним забезпеченням виборчого процесу мається на увазі не тільки контроль за дотриманням політичними силами "Закону про вибори" в плані агітації, перевірку джерел фінансування партій або використання системи відеоспостереження для забезпечення прозорості голосування, а й моніторинг соціальних медіа на предмет наявності тисяч користувачів, які поширюють недостовірну інформацію, пропаганду серед потенційних виборців.

На думку аналітика Скотта Шейна, саме таким чином РФ намагалася вплинути на хід виборчої кампанії в США в 2016 році на користь нинішнього президента Дональда Трампа, незважаючи на те, що спецпрокурор Роберт Мюллер не знайшов доказів зв'язку його штабу з російськими спецслужбами. Російські користувачі Twitter і Facebook по багато разів публікували і розповсюджували через кілька тисяч фальшивих акаунтів матеріали з критикою кандидата в президенти від Демократичної партії Хілларі Клінтон. В основному це були пости, карикатури або посилання на статті.

Як правило, акаунти містили вигадані імена і прізвища, а фотографії були взяті з профілів людей, які не мають ніякого відношення до США. За даними Facebook, в день президентських виборів російські боти зробили 1,7 тис. Публікацій, в яких змішували з брудом Клінтон і демократів. За даними аналітика Донні О'Салліван за кілька тижнів до закінчення виборчої кампанії понад 50 тис. Фальшивих акаунтів на Twitter 500 тис. Раз зробили репост повідомлень Трампа. Як повідомляє О'Салліван, одна тільки петербурзька організація "Агентство досліджень інтернету" управляла 3,8 тис. Акаунтів. Близько 700 тис. Американців читали записи в Twitter, опубліковані з фальшивих акаунтів.

Кремль використовував таку ж тактику в 2016 році у Великобританії, щоб вплинути на результати референдуму про вихід з ЄС. За інформацією аналітика Наташі Ломас, з акаунтів, зареєстрованих російськими користувачами в Twitter, було написано 45 тис. повідомлень на користь Brexit. Публіцист Джейн Майер акцентує увагу на тому, що в кампанію на підтримку виходу Великобританії з ЄС втрутилися ті ж персонажі, що і в американські вибори 2016 року.

Росії буде простіше втрутитися в місцеві вибори в Україні, оскільки між двома країнами практично немає мовних бар'єрів. Багато українців як і раніше читають новини з російських ресурсів, не кажучи про те, що як мінімум половина українців спілкується і думає російською мовою, незалежно від їхніх політичних уподобань і ставлення до Росії.

За допомогою різного програмного забезпечення і послідовних дій можна обійти введені адміністрацією Facebook обмеження, спрямовані на те, щоб користувач міг створити не більше одного профілю. Хіба, що розкрутка фальшивого аккаунта може зайняти більше часу і при найменшій підозрілої активності, адміністрація Facebook може взяти його заблокувати.

Війна з біпатридами

Потребам часу відповідає пропозиція Баканова позбавити можливості обиратися осіб, у яких крім українського громадянства є паспорти інших країн. Українське законодавство не дозволяє, але й не забороняє подвійне громадянство. Згідно ст. 19 закону "Про державну службу", українські громадяни, які ще мають громадянство інших країн, не можуть працювати в державних органах. У той же час в Україні немає порядку декларування наявності іноземного громадянства, що дозволяє чиновникам обходити цю норму.

У 2010 році за оцінками політолога Юрія Романенко, близько 70-80% депутатів Верховної Ради, працівники Кабінету міністрів, Секретаріату президента мали подвійне громадянство. Політолог Микола Мельник вважає, що в роки президентства Віктора Януковича на керівні посади силових відомств призначалися пов'язані з ФСБ особи, у яких було російське громадянство. Наприклад, російський паспорт мали міністри оборони Дмитро Саламатін, Павло Лебедєв, які підготували підгрунтя для російської армії. За час правління Януковича збройні сили України були ослаблені, піддавалася скорочення, масово продавалося зброю на експорт з армійських складів.

Навіть в умовах агресії Росії проблему так і не вирішили. Наявність паспортів Ізраїлю та Кіпру не заперечує екс-глава Дніпропетровської облдержадміністрації, бізнесмен Ігор Коломойський, паспорти Угорщини і Великобританії мав екс-глава Державної фіскальної служби Роман Насиров, а екс-міністр фінансів Наталія Яресько не відмовилася від громадянства США.

Політичний хід

Не складно здогадатися, що під формулюванням "особи, які співпрацюють з країною-агресором" в тексті прес-релізу РНБО йдеться про Росію і політичні сили, ліберальні по відношенню до східного сусіда. Імовірно, це політичний хід Банкової, в надії підвищити довіру до президента Володимира Зеленського та партії "Слуга народу" серед опозиції правого спрямування: правоцентристських партій "Європейська солідарність" Петра Порошенка, "Батьківщина" Юлії Тимошенко, орієнтованих на європейську інтеграцію, "Самопоміч" Оксани Сироїд, за консерваторів "Правий Сектор" Андрія Тарасенка, "Конгрес українських націоналістів" Степана Брацюня, "Національний корпус" Андрія Білецького, ВО "Свобода" Олега Тягнибока, для яких характерна прихильність євроскептицизм, протекціонізму, ідеї захисту української ідентичності та мови.

Українські праві сходяться на думці, що їх конкуренти, політичні партії "Опозиційна платформа — За життя" Юрія Бойка, Вадима Рабиновича і Віктора Медведчука, "Опоблок" Євгена Мураєва і "Партія Шарія" Анатолія Шарія орієнтовані на зближення і співпрацю з РФ. З українськими консерваторами "Опозиційну платформу — За життя" і "Оппоблок" об'єднує скептичне ставлення до європейської інтеграції та партії "Слуга народу", відданість ідеї захисту інтересів вітчизняних виробників, але відрізняє соціал-демократична орієнтація, прихильність міжнародному нейтралітету і позаблокового статусу, а також стриманість по відношенню до Росії. Їх лідери уникають жорстких заяв на адресу російського керівництва, називають конфлікт на сході України не агресією РФ, а громадянською війною і позиціонують себе як захисники російської мови.

Відрізняється "Партія Шарія", яка декларує європейський вектор розвитку України, але в той же час виступає за прагматичні відносини з Росією, позаблоковий статус, вважає за доцільне дозволити українцям мати паспорти інших країн. Ютуб-блогера Анатолія Шарія критикували за те, що він поширював недостовірну інформацію про агресію Росії на сході України, зокрема, видавав у своїх відео знищену бронетехніку сепаратистів за втрати українських військових, заперечував використання російських безпілотників в зоні бойових дій.

Дані партії мають істотний політичну вагу на південному-сході України. На минулорічних парламентських виборах за них в сукупності проголосували понад 2,6 млн виборців. Наприклад, у Маріуполі "Опозиційна платформа — За життя" набрала найбільше голосів, а "Партія Шарія" посіла четверте місце, випередивши "Європейську солідарність". За даними квітневого опитування ресурсу 112.ua, "Опозиційна платформа — За життя" здобула б перемогу в Маріуполі, Сєвєродонецьку і посіла друге місце за кількістю голосів в Харкові, Одесі, Миколаєві, Запоріжжі, Дніпрі.

З огляду на те, що за майже півтора року рейтинг партії "Слуга народу" скоротився з 75% до 26%, повторити торішні приголомшливі перемоги на парламентських виборах навряд чи вийде за підсумками місцевих виборів. Тому можливі ситуативні альянси "Слуги народу" з правоцентристами і консерваторами в органах місцевого самоврядування, за принципом "ворог мого ворога, мій друг". Принаймні, їх конкуренти збираються діяти саме так. Віктор Медведчук назвав Анатолія Шарія союзником і вони домовилися, що в разі необхідності створять коаліції на місцевому рівні.

Небажані наслідки

Російська пропаганда може піднести пропозицію Баканова про недопущення до виборчого процесу осіб, які співпрацюють з РФ, як сприйняття українською владою дійсності в чорно-білих тонах, намір почати цькування і переслідування функціонерів опозиційних партій, що може вдарити по позиціях "Слуги народу" напередодні місцевих виборів. Глава СБУ не став поширюватися про критерії, що дозволяють визначити таких колаборантів, тому може виникнути дуже багато різноманітних інтерпретацій.

Адже співпрацею з країною-агресором можна назвати що завгодно, починаючи від роботи на російську розвідку, закінчуючи наявністю бізнес інтересів в РФ. Деякі користувачі Facebook зовсім вважають проявом лояльності до Росії використання російської мови, яку називають "мовою країни-агресора" або "мовою вбивць наших братів", забуваючи про те, що серед українських військових, волонтерів і патріотів достатньо російськомовних.

До того ж, жодна з політичних сил України не виправдовує і не схвалює анексію Криму або окупацію Донбасу, а ідею діалогу з Росією підтримує не тільки Віктор Медведчук, а й Володимир Зеленський, який знаходиться в постійному контакті з президентом РФ Володимиром Путіним з приводу ситуації на Донбасі.

Кремль може звинувачувати Банкову в небажанні вибудовувати конструктивні відносини, висувати завідомо неприйнятні для нас вимоги в переговорах по Донбасу, як наприклад проведення виборів в ОРДЛО в один день з місцевими виборами в Україні, до виведення іноземних збройних формувань і повернення під контроль України протяжної ділянки українсько російського кордону. Звинувачення Банкової в переслідуванні прихильників діалогу з РФ може стати зачіпкою для відстоювання такого сценарію. Мета Росії легалізувати сепаратистські режими в ОРДЛО, щоб зберегти свій вплив в регіоні навіть після надання особливого статусу і повернення до складу України.

Нагадаємо, народний депутат від "Слуги народу" Олександр Дубинський запевняє, що результати місцевих виборів призведуть до серйозних кадрових змін — як в оточенні президента, так і в Кабміні, і Раді. "Коментарі" дізналися у експертів, хто може позбутися своїх посад у разі можливого провалу "Слуги народу" на місцевих виборах і краще або гірше від цього буде державі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини