Головна Новини Політика вибори Гібридна війна в Білорусі: з ким буде "дружити" Лукашенко після виборів
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Гібридна війна в Білорусі: з ким буде "дружити" Лукашенко після виборів

Експерти розповіли, що може чекати Білорусь, РФ і Україну після нової перемоги Лукашенка на виборах

7 серпня 2020, 11:56 comments1113
Поділіться публікацією:

Президент Білорусі Олександр Лукашенко напередодні виборів, намічених на 9 серпня, заявив про те, що проти його країни ведеться гібридна війна. При цьому серед тих, хто її може вести, назвав США, Україну, Росію. Як довго "батькові" вдасться лавірувати "між крапельками", адже потрібно щось вирішувати і з "вагнерівцями", і з інтеграцією (з РФ або на Захід), а також що обере Лукашенко — на ці та багато інших питань "Коментарям" відповіли експерти.

Гібридна війна в Білорусі: з ким буде "дружити" Лукашенко після виборів

"Чуйка" Лукашенко

Олександр Лукашенко, який з 1994 року беззмінно займає президентський пост Білорусі, до виборів, намічених на 9 серпня, підходить фаворитом саме тому, що відчуває настрої суспільства. Він усіляко їм підіграє і навряд чи буде змінювати тактику. Так вважає політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

"Лукашенко періодично дозволяє собі шантажувати Путіна тим, що Білорусь відкриється Заходу. При цьому аналогічним чином поступає з Заходом, лякаючи, що стане ближчим з РФ, — відзначає експерт. — Але хоч відносини між Мінськом і Москвою зараз загострилися, в тому числі після затримання найманців ПВК "Вагнера", навряд чи білоруський президент піде на відкритий конфлікт з Кремлем".

Віталій Бала припускає, що Лукашенко обмежиться гучними заявами, які розраховані, насамперед, на внутрішнє споживання.

"Він буде робити все, щоб мати підтримку громадян Білорусі. Якщо для цього потрібно буде говорити, що "ми йдемо на Захід", буде саме це і говорити. Якщо потрібно буде запевняти співгромадян в дружбі з Росією — саме цим Лукашенко і займеться, — підкреслює експерт. — Він чітко відчуває настрій суспільства. А ось коли перестане його відчувати, тоді й почнуться проблеми".

Що стосується ситуації з затриманням "вагнерівців", то Віталій Бала вважає, що їй приділяється занадто багато уваги в інформаційному просторі України.

"Просто кожна зі сторін вирішує свої завдання, — пояснює директор Агентства моделювання ситуацій. — Для Зеленського — це хороший трек, щоб показати, що він хоче покарати тих, хто воював проти України. Для Лукашенка — теж вирішення якихось своїх питань. І на результат виборів ситуація навряд чи вплине".

Вектор для Білорусі

На думку керівника Фундації "Вища школа професійної політики" Олега Вострих, ймовірність проскочити "між крапельками" у президента республіки Білорусь залишається, але тяжіє до постійного зменшення.

"Постійне ухилення від жорстких обіймів Росії підійшло до рубежу, за яким Лукашенко необхідно прийняти рішення — з ким далі йти, — упевнений експерт. — З Євросоюзом? І почати рухатися в бік демократичної держави, що розширить реальну конкуренцію в політиці та створить згодом проблеми для нинішнього керівництва. Або вибрати Росію? З її наполегливим порядком об'єднання в союзну державу, але отримати гарантії для себе особисто ".

Затримання "вагнерівців" є елементом торгу і великої гри по відтягування прийняття рішення і маневрування, щоб піти від жорсткого сценарію зараз і спробувати м'яко почати зближення з ЄС і США, зазначає Олег Вострих.

"Запрошення України допомогти розібратися в вині затриманих військовослужбовців — бажання надати процесу світового розголосу і вивести на вищий рівень торгів, — вважає експерт. — Росія допомагає розхитувати ситуацію в РБ, поки неофіційно говорить про ймовірне невизнання виборів через їх недемократичність. Опозиційний кандидат Цепкало, якого зняли з виборів, пише лист до народу Росії і президента Путіна з проханням про підтримку народу республіки Білорусь".

Путіну, підкреслює Олег Вострих, життєво необхідні перемоги для затвердження свого статусу після обнулення попередніх термінів.

"Проблеми в економіці та невдоволення в Хабаровському краї будуть його штовхати до рішучих дій на зовнішніх полях, — пояснює експерт. — А Білорусь, як відомо, є одним з важливих стратегічних форпостів його міжнародної політики. Союзна держава, яка була створена вже досить давно, але яка ніяк не почне жити повноцінним життям... Так що нам варто очікувати погіршення ситуації у наших сусідів  найближчим часом. Особливо під час виборів і після них. І бути готовими до різних варіантів розвитку ситуації".

Інтерес РФ і України

Політолог Петро Охотін впевнений, що Лукашенко буде продовжувати двовекторну політику.

"Затримані" вагнерівці "просто стали матеріалом для підвищення ставок в переговорах з Москвою, — вважає експерт. — Офіційна політика Білорусі цілеспрямовано нищила лідерів опозиції. Так що альтернативи для Лукашенка просто не виявилося".

На думку Петра Охотіна, інтерес Росії — спровокувати Лукашенка на кровопролиття і повернути в "клуб диктаторів". Інтерес Білорусі — зберегти суверенітет. Інтерес України — не допустити посилення Росії в Білорусі.

Нагадаємо, Лукашенко зізнався, як воював би за Крим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини