Головна Новини Політика вибори Другий тур місцевих виборів: де будуть найспекотніші сутички
commentss НОВИНИ Всі новини

Другий тур місцевих виборів: де будуть найспекотніші сутички

Другий тур місцевих виборів відбудеться в 15 українських містах. Про це стало відомо 5 листопада через повідомлення Центральної виборчої комісії (ЦВК). Другий тур виборів міських голів відбудеться 15 і 22 листопада

10 листопада 2020, 14:09
Поділіться публікацією:

15 листопада нових градоначальників обиратимуть в Луцьку, Краматорську (Донецька область), Одесі, Сумах та Кам'янці-Подільському (Хмельницька область). Також в цей день другий тут місцевих виборів відбудеться в місті Українка Київської області, де при кількості населення менше ніж 75 тис. осіб, кандидати набрали однакову кількість голосів. 22 листопада другий тур виборів відбудеться в містах: Дніпро, Кривий Ріг (Дніпропетровська область), Слов'янськ (Донецька область), Ужгород, Бровари (Київська область), Львів, Дрогобич (Львівська область), Полтава та Рівне.

Другий тур місцевих виборів: де будуть найспекотніші сутички

"Коментарі" разом з експертами спрогнозували, де будуть найспекотніші сутички, а також, як на ситуацію може вплинути коронавірус і посилення карантину.

Де очікуються найсерйозніші баталії

Професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань вважає, що напередодні другого туру найбільш принциповою виглядає ситуація на півдні. А саме — хто стане мерами Одеси, Миколаєва та Херсона. Чи зможуть там утримати свої позиції лідери першого туру чи прийдуть кандидати ОПЗЖ або близькі до них.

"Виглядає так, що в Миколаєві та Одесі можуть зберегти позиції нинішні мери. Причому, в Одесі вибір між кандидатом від ОПЗЖ і одіозним Геннадієм Трухановим, який виглядає меншим злом, — підкреслює експерт. — У Херсоні на другому місці Володимир Сальдо, який був у складі "регіоналів" до 2014 року. Мені здається, що шанси в опонентів чинної місцевої влади менші. Але наші вибори показують, що можливо всяке".

На думку Олексія Гараня, для партії влади — "Слуга народу" — чисто символічно важливо перемогти хоча б в одному обласному центрі.

"Поки цього не вдалося. Але їх кандидати вийшли до другого туру в Ужгороді та Полтаві. Причому в обох випадках — на другому місці. Їхні шанси, як мені здається, менше. І є серйозна загроза, що СН взагалі залишаться без мерів в облцентрах", — зазначає експерт.

Символічним він вважає і те, що в рідному місті президента — Кривому Розі — перемагає не кандидат від СН, а діючий мер Юрій Вілкул.

"Ще одним цікавим моментом стануть вибори в Черкасах, — вважає Олексій Гарань. — Оскільки там перевагу перед другим туром має нинішній мер Анатолій Бондаренко (в першому турі взяв вдвічі більше найближчого суперника), який був в жорсткій конфронтації з центром з приводу карантинних заходів. Його суперник, кандидат від "Голосу" Віктор Євпак, вже отримав підтримку "Європейської солідарності" Петра Порошенка. Йдуть розмови про те, що СН також може підтримати Євпака, щоб "покарати" нинішнього мера Бондаренко. І в цьому сенсі вибори в Черкасах набувають особливого значення: чи вдасться організувати коаліцію "Голосу", "ЄС" і "слугам" на підтримку Євпака — і перемогти нинішнього міського голову?"

Можливі несподіванки

Олексій Розумний, провідний експерт політико-правових програм Центру Разумкова, зазначає: "Результати першого туру місцевих виборів показали досить тісну конкуренцію між лідируючими кандидатами у Львові, Миколаєві, Ужгороді, Рівному. Розрив між кандидатами, які виходять у другий тур тут становить не більше 10% голосів. Водночас можна очікувати на несподіванки й в інших містах, де перевага фаворита більш помітна".

За словами експерта, низька явка, зафіксована в першому турі, не знижує ставки в боротьбі за мерське крісло: перемога залишається так само цінною для учасників.

"Разом з тим, — підкреслює Олексій Розумний, — низька явка робить ситуацію більш невизначеною. Ефективні зусилля по мобілізації "свого" виборця здатні принести більший ефект і переламати ситуацію на користь більш "технологічно" підготовленого кандидата. Це мотивує конкурентів боротися більш брудно, застосовувати підкуп і інші незаконні виборчі технології ".

Звичайно, теоретично можна повністю виключати те, що, крім зниження явки через небажання виборців зайвий раз піддавати себе небезпеці, фактор пандемії може вплинути на виборчий процес і в більш адміністративному сенсі. Наприклад, мова може йти про раптове перенесення другого туру в окремих містах, вважає експерт.

"Однак такий варіант розвитку подій передбачає залучення серйозних юридичних механізмів (введення надзвичайного стану в окремих регіонах). І напевно буде розцінюватися громадською думкою як цілеспрямований зрив виборчого процесу, — зазначає Олексій Розумний. — Я дуже сумніваюся, що в нинішній ситуації відповідальні особи зважаться на такий крок, враховуючи репутаційні ризики".

Раніше "Коментарі" писали, в яких містах відбудеться другий тур і кого обиратимуть.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини